Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Περιμένουν χιόνι στα χιονοδρονικά !

ethnos.gr

«Ποδαρικό» για τη φετινή σεζόν κάνουν αυτό το Σαββατοκύριακο τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, έστω και χωρίς χιόνι.

Κάποια υποδέχονται μόνο επισκέπτες για βόλτα και καφέ, άλλα διαθέτουν ελάχιστο χιόνι για παιχνίδια με έλκηθρο και χιονοπόλεμο, ενώ όλα ελπίζουν να δουν «άσπρη μέρα» ως τα Χριστούγεννα, καθώς η επισκεψιμότητα και ο τζίρος τους στο δεκαπενθήμερο των εορτών αντιστοιχούν στο 50% όλης της σεζόν. Οι προβλέψεις πάντως των μετεωρολόγων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς τοποθετούν τη χιονόστρωση στις παραμονές της Πρωτοχρονιάς.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Βορειοελλαδίτες λάτρεις των χειμερινών σπορ καταφεύγουν κατά χιλιάδες στα θέρετρα της Βουλγαρίας και κυρίως στο δημοφιλές Μπάνσκο, το οποίο ήδη «βουλιάζει» τα Σαββατοκύριακα από Ελληνες επισκέπτες.

Η Βασιλίτσα Γρεβενών και η Βίγλα-Πισοδέρι της Φλώρινας ήταν τα πρώτα δύο χιονοδρομικά κέντρα που άνοιξαν φέτος, εκμεταλλευόμενα τον πρώιμο χιονιά στο τέλος του Οκτωβρίου, που έστρωσε τις πίστες με αρκετές δεκάδες εκατοστά χιονιού. Από τότε οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την επαναλειτουργία τους. «Αυτές τις μέρες έχουμε 5 εκατοστά χιόνι και περιμένουμε χιονόπτωση το επόμενο διάστημα. Ανάλογα με την εξέλιξη, ίσως ανοίξουμε αυτό το Σαββατοκύριακο», είπε στο «Εθνος» ο Γ. Νασίκας, πρόεδρος της Βασιλίτσας. Στο χιονοδρομικό Βίγλας - Πισοδερίου είναι ανοιχτά το σαλέ και ο ξενώνας, ενώ τα 10 εκατοστά χιονιού έδωσαν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να πειραματιστούν με παιχνίδια από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στο Καϊμάκτσαλαν Πέλλας, σύμφωνα με τον διευθυντή του χιονοδρομικού, Θ. Παναγιωτόπουλο, ανέμεναν νέο φυσικό χιόνι και κατάλληλες θερμοκρασιακές συνθήκες για να λειτουργήσουν και το σύστημα τεχνητής χιόνωσης, ευελπιστώντας πως θα εγκαινιάσουν τη λειτουργία του Χ/Κ από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Τα «κανονάκια» της τεχνητής χιόνωσης θα μπουν σε λειτουργία και στα Τρία - Πέντε Πηγάδια της Νάουσας, με στόχο να ανοίξει το χιονοδρομικό πριν από τα Χριστούγεννα. Αντίθετα, σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γειτονικό Σέλι, στο οποίο θα γίνει αγώνας δρόμου προκειμένου να ανοίξει στις γιορτές.

Από τις 24 Δεκεμβρίου ως τις 7 Ιανουαρίου θα ανοίξουν οι εγκαταστάσεις του Χ/Κ Φαλακρού Δράμας, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ενώ θα λειτουργήσει ο τετραθέσιος αναβατήρας που θα ανεβάσει τους επισκέπτες στο σαλέ του 2ου επιπέδου.

Δημοφιλές το Μπάνσκο
Η έλλειψη χιονιού αυξάνει το ήδη μεγάλο κύμα εκδρομέων προς τη λεγόμενη «Ελβετία των Βαλκανίων», το Μπάνσκο της Βουλγαρίας, το οποίο «βουλιάζει» τα τελευταία Σαββατοκύριακα από Ελληνες επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ταξιδιωτικών πρακτόρων, σε περιόδους κανονικής λειτουργίας των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων, κάθε Σαββατοκύριακο φεύγουν από τη Θεσσαλονίκη μόνο με πούλμαν 30 λεωφορεία με προορισμό το Μπάνσκο, Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο περισσότεροι από 4.000 Ελληνες υπολογίζεται ότι βρέθηκαν εκεί με κάθε μέσο.

«Το συνολικό κόστος της μετάβασης στο Μπάνσκο, αν συνυπολογιστούν τα έξοδα μεταφοράς, είναι σήμερα μεγαλύτερο από αυτό σε ένα εγχώριο Χ/Κ», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Η. Λεφούσης. «Στις περισσότερες εγκαταστάσεις έχουμε μειώσει δραστικά τις τιμές και είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί απέναντι στους γείτονες», ανέφερε στο «Εθνος» και πρόσθεσε: «Φέτος μια ετήσια κάρτα κοστίζει κατά μέσο όρο 120-160 ευρώ, μια ημερήσια από 12-17, ενώ υπάρχουν ειδικές τιμές και προσφορές ανάλογα με την περίοδο».

ΑΝΑΒΑΤΗΡΕΣ
Εγκαίνια στον Παρνασσό

Μέσα στις γιορτές φιλοδοξούν να είναι σε θέση να υποδεχτούν τους σκιέρ τα χιονοδρομικά κέντρα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Η ποσότητα του χιονιού που έχει πέσει μέχρι στιγμής δεν επαρκεί για σκι, ωστόσο τα χιονοδρομικά κέντρα στον Παρνασσό και το Μαίναλο ανοίγουν αυτό το Σαββατοκύριακο για να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες.

Χθες έγιναν τα εγκαίνια των νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, μεταξύ των οποίων και οι δύο νέοι αναβατήρες. Με αυτούς θα μπορούν να εξυπηρετούνται 2.500 άτομα την ώρα Στο Μαίναλο εγκαινιάζεται σήμερα το νέο τριώροφο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου