Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ποια τρόφιμα προστατεύουν από τη ρύπανση ;

Είναι πλέον σαφές πως οι σύγχρονοι άνθρωποι που ζουν σε πόλεις έρχονται σε επαφή με υψηλές συγκεντρώσεις από επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος, το διοξείδιο του αζώτου, νιτρικές ενώσεις, και εισπνέουμε μεγάλη ποσότητα λεπτής σκόνης που δημιουργούν τα καυσαέρια.Μέσω της διατροφής μας μπορούμε να προστατευτούμε όμως τόσο από τις χημικές ουσίες όσο και από τις ελεύθερες ρίζες που κατακερματίζουν το dna μας.


Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα φρούτα και λαχανικά;
Καλαμπόκι, πορτοκάλια, μανταρίνια και ακτινίδια περιέχουν ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και βιταμίνες που ενυδατώνουν, κάνοντας ιδιαίτερα καλό στην επιδερμίδα. Καρότα, βατόμουρα, ρόδι και ντομάτες έχουν αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν στον οργανισμό οι δηλητηριώδεις ενώσεις που εισπνέουμε με το καυσαέριο. Ακόμη, σκόρδα και κρεμμύδια περιέχουν την ουσία αλλισίνη, η οποία εμποδίζει τη συσσώρευση τοξινών και διατηρεί τον οργανισμό μας «καθαρό».


Η αξία του πράσινου τσαγιού
Εξάλλου, η αντιοξειδωτική δράση που έχει το πράσινο τσάι έχει τεκμηριωθεί εδώ και χρόνια. Χάρη στις φαινόλες και τις πολυφαινόλες που περιέχει βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη, του καρκίνου, της αρτηριοσκλήρωσης και του καταρράκτη. Μελέτη του πανεπιστημίου του Μιλάνου έδειξε ότι τα μπρόκολα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά των συνεπειών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς περιέχουν βιταμίνες και ισοκυανικά.

Ο SINut συστήνει να ελέγχουμε πάντα την προέλευση του προϊόντος που καταναλώνουμε και να προτιμούμε τα βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον τα λαχανικά καλύτερο είναι να τα τρώμε ωμά ή βρασμένα στον ατμό, ώστε να διατηρούν ανέπαφα τα θρεπτικά συστατικά τους. Τέλος, συμβουλεύει να προτιμούμε το ψωμί ολικής αλέσεως, το οποίο είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, δεδομένου ότι οι φυτικές ίνες που περιέχει λειτουργούν ως «σκούπα» του πεπτικού συστήματος και το καθαρίζουν από βλαβερές ουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου