Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Μαζέψτε τον ...

«Ο Βαρουφάκης ετοιμάζεται για οικονομική πολιορκία, ενώ εταιρείες εκδίδουν ιδιωτικά συναλλάγματα» τιτλοφορείται δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, με συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Αποτέλεσμα εικόνας για βαρουφακης

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η χώρα μας έχει αποθέματα πετρελαίου έξι μηνών και φαρμακευτικών ειδών τεσσάρων μηνών.

«Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει αρκετά αποθέματα καυσίμων και φαρμακευτικών προμηθειών για να αντέξει μια μακρά “πολιορκία”, και έχει κρατήσει κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τις απαραίτητες εισαγωγές ειδών διατροφής» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η κυβέρνηση εργάζεται ακόμα πάνω στο σενάριο ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν στο δημοψήφισμα κερδίσει το «Οχι».

«Ευτυχώς έχουμε αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες και αποθέματα φαρμακευτικών για τέσσερις» είπε στην Telegraph, συμπληρώνοντας ότι μία ειδική πενταμελής επιτροπή από το υπουργείο Οικονομικών, την ΤτΕ, τα σωματεία και τις τράπεζες εργάζεται σε μια ειδική «αίθουσα πολέμου» κοντά στο γραφείο του, ασχολούμενη με τα απαραίτητα αποθέματα και τις προτεραιότητες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κάποιες εταιρείες έχουν προβεί σε συνεννοήσεις με σουπερμάρκετ για την αποδοχή κουπονιών ή ιδιωτικών «χρημάτων» αντί πληρωμής από την επόμενη εβδομάδα, που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από εργαζομένους για την αγορά αγαθών.

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέχεια αναφέρει ότι «δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιμένει στο αδιέξοδο επειδή θα δικά τους λεφτά θα χαθούν». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «ανεπίσημα, δεχόμαστε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις».

Παρατίθεται το άρθρο:

Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει αρκετά αποθέματα καυσίμων και φαρμακευτικών προμηθειών για να αντέξει μια μακρά πολιορκία, και έχει κρατήσει κεφάλαια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καλύψει τις απαραίτητες εισαγωγές ειδών διατροφής.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Ελληνες υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται ακόμα πάνω στο σενάριο ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν ο ελληνικός λαός δεν συμφωνήσει με τις απαιτήσεις τους για λιτότητα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά λέει ότι είναι έτοιμος να παλέψει εκτός κι αν εξασφαλίσει σημαντική ελάφρυνση χρέους.

«Ευτυχώς έχουμε αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες και αποθέματα φαρμακευτικών για τέσσερις» είπε στην Telegraph.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι μια ειδική πενταμελή επιτροπή (στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδος, εμπορικών ενώσεων και ιδιωτικών τραπεζών ότι εργάζεται σε μια ειδική «αίθουσα πολέμου» κοντά στο γραφείο του, ασχολούμενη με τα απαραίτητα αποθέματα και τις κορυφαίες προτεραιότητες.

Τα τρόφιμα έχουν εξαιρεθεί από το πάγωμα των εισαγωγών από τότε που επιβλήθηκε ο έλεγχος κεφαλαίων το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σιτηρά, κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα θα πρέπει να είναι σε θέσει να μπαίνουν ελεύθερα στη χώρα, αποτρέποντας (έτσι) μια πιθανή καταστροφή την ώρα που ξεκινά η υψηλή τουριστική περίοδος.

Τα αποθέματα σε ρευστό των τραπεζών στερεύουν γρήγορα, καθώς οι πολίτες τραβούν το ανώτατο επιτρεπτό ποσό των 60 ευρώ την ημέρα, όπως ορίζει η οδηγία έκτακτης ανάγκης, ενώ ήδη αυτό το όριο έχει κατέβει στα 50 ευρώ σε πολλές τράπεζες. «Μπορούμε να αντέξουμε μέχρι το Σαββατοκύριακο και πιθανόν μέχρι τη Δευτέρα» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, η κρίση είναι πολύ πιθανόν να κλιμακωθεί γρήγορα αν δεν υπάρξει συμφωνία στις αρχές της εβδομάδας. Επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη της χώρας ήδη έχουν δημιουργήσει παράλληλα ιδιωτικά «νομίσματα» (σ.σ. κουπόνια) ώστε να κρατήσουν ζωντανό το εμπόριο και να ανακουφίσουν την έντονη έλλειψη ρευστότητας.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης του εργοστάσιου χαρτιού Maxi στην Κατερίνη είπε ότι κατάσταση γίνεται απελπιστική για τη βιομηχανία. «Οι πρώτες ύλες μου φτάνουν μέχρι και τις 14 Ιουλίου. Αν δεν πάρω άλλη προμήθεια, θα πρέπει να κλείσω το εργοστάσιο. Είναι τόσο απλό. Εχω 183 εργαζόμενους και θα πρέπει να ξεκινήσω τις απολύσεις» δήλωσε.

[...] Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε ισχυρές προειδοποιήσεις εάν υπάρχει ένα «όχι» [...] πιέζοντας τις ελληνικές τράπεζες προς την Αβυσσο. Αυτό είναι ένα νομικό ναρκοπέδιο, καθώς η ΕΚΤ έχει καθήκον συνθήκη για την προάσπιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν συμβεί αυτό.

Ο κ. Βαρουφάκης προειδοποίησε ότι τα όργανα της ΕΕ θα φλερτάρουν με προβλήματα αν ανταποκριθούν έτσι σε μια δημοκρατική ψήφο του ελληνικού λαού. «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιμένει στο αδιέξοδο επειδή θα δικά τους λεφτά θα χαθούν».

[..] Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν λήξει και ότι η Ελλάδα είναι μόνη της. «Η ελληνική θέση θα αποδυναμωθεί δραματικά με μια ψήφο στο “Οχι”» είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε (την παρέμβαση Γιούνκερ) ως μια προεκλογικό καύχημα. Στα παρασκήνια (των διαπραγματεύσεων), υπάρχουν σημάδια ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζουν μια οπισθοχώρηση στις θέσεις τους αν η Ελλάδα ψηφίσει «Οχι». «Ανεπίσημα έχουμε δεχθεί πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις» είπε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου