Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Για τον Van Gaal

Και συμφωνώ απολύτως ...

http://idreamteam.gr/

Έχοντας πατήσει τα 35, έχω δύο γονείς που έχουν ξεπεράσει τα 60 τους χρόνια. Προσπαθώντας να επικοινωνήσω (δεν λέω καν συνεννοηθώ) μαζί τους, βλέποντας άλλους συγγενείς της ίδιας περίπου ηλικίας, αλλά κι ανταλάσσοντας απόψεις με φίλους μου, αρχίζω να πιστεύω σοβαρά πως μετά τα 60 ο άνθρωπος κάτι… παθαίνει. Λειτουργεί αρκετά διαφορετικά, παράδοξα για την κοινή λογική όλων των υπολοίπων.

Ετσι και ο Λουίς Φαν Χάαλ! Στα 64 του, ο Ολλανδός προπονητής μας έχει… κουφάνει όλους με τις επιλογές του, δοκιμάζοντας παράλληλα τα όρια υπομονής των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μετά την αποχώρηση του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον -που είχε το… αλάθητο ας πούμε- η πρόσληψη του Μόγιες ήταν σκέτη καταστροφή. Κανείς δεν θα μπορούσε να τα πάει χειρότερα, με αποτέλεσμα η ομάδα να μείνει εκτός Ευρώπης.

Ήταν αναμενόμενο η έλευση του Φαν Χάαλ πέρυσι το καλοκαίρι, να προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού. Ο Ολλανδός έχει σπουδαία ιστορία πίσω του, ενώ φρέσκια ήταν η κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Μουντιάλ με την εθνική ομάδα της χώρας του.

Έναν χρόνο και κάτι ψιλά μετά, δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Σύμφωνοι, η Γιουνάιτεντ κατάφερε να γυρίσει στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά αν δει κανείς την ουσία του θέματος, ο Φαν Χάαλ μάλλον απογοητεύει. Επί των ημερών του, η διοίκηση του συλλόγου έχει ξοδέψει 330 εκατομμύρια ευρώ και φως δεν φαίνεται στο βάθος του τούνελ.

Ακόμη και φέτος, αν υποθέσουμε ότι πέρυσι ήταν η σεζόν της αναδόμησης, το ξεκίνημα της ομάδας ήταν άσχημο, με τα κενά να εντοπίζονται σε δύο θέσεις: Στου κεντρικού αμυντικού και του σέντερ φορ.

Το καλοκαίρι πέρασε, η μεταγραφική περίοδος έληξε και παρά την αλόγιστη σπατάλη, ο Φαν Χάαλ δεν πήρε ούτε στόπερ, ούτε καθαρό επιθετικό!

Για τον αμυντικό δεν έγινε καλά-καλά ούτε κουβέντα, ενώ για τον επιθετικό η αλήθεια είναι πως προσπάθησε να πάρει τους καλύτερους, αλλά δεν τα κατάφερε όσα χρήματα κι αν πρόσφερε. Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ δεν θέλουν να βλέπουν τον Γουέιν Ρούνεϊ στην κορυφή της επίθεσης, όμως όλα δείχνουν πως αυτόν θα… παρακαλάνε για να σκοράρει. Ο Αντονί Μαρσιάλ, η πιο περίεργη δαπανηρή μεταγραφή όλων των εποχών, είναι 20 χρονών, δεν έχει τρομερή σχέση με τα δίχτυα, δεν είναι καν καθαρός φορ περιοχής. Κι από εκεί που δεν τον εμπιστεύεται κανείς (πολλοί δεν τον ήξεραν καν), είναι πια αναγκασμένος να ζει υπό το βάρος της πίεσης των 50 εκατομμυρίων ευρώ που ξοδεύτηκαν για πάρτη του.

Τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ. Είναι πασιφανές από την πρώτη αγωνιστική, πως η Γιουνάιτεντ ήθελε έναν ακόμη εξτρέμ, μιας και το ρόστερ ήταν ελλιπές, Γι” αυτό στους πρώτους αγώνες της Πρέμιερσιπ, βασικός ξεκινούσε ο Γιανουζάι, που πέρυσι δεν ήταν βασικός. Μόλις άρχισε ο πιτσιρικάς να παίρνει τα πάνω του, ο Φαν Χάαλ αποφάσισε να τον δώσει δανεικό (!) την τελευταία μέρα των μεταγραφών και στη θέση του να μην πάρει κανέναν! Δηλαδή, αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι μείον έναν σέντερ φορ (έφυγε κι ο Τσιτσαρίτο, η καλή ρεζέρβα), δύο εξτρέμ, έναν στόπερ κλπ. κλπ.

Για να μην αναφέρουμε πως δεν είχε αντίρρηση να δώσει και τον Ρόχο, έναν αριστεροπόδαρο στόπερ, που μπορεί να παίξει και μπακ.

Στον αντίποδα, έχει πλημμυρίσει τη μεσαία γραμμή με παίκτες, όπως πχ. τον Σβαϊνστάιγκερ. Αναμφίβολα, μεγάλη επιτυχία να τον φέρει από την Μπάγερν, όμως ένας παίκτης στα 31, με σωρεία τραυματισμών και με έλλειψη άλλων παραστάσεων, δύσκολα θα μπορέσει να προσφέρει τα αναμενόμενα. Στα συν πρέπει να του πιστώσουμε την απόκτηση του Ντεπάι, ο οποίος μπορεί να αφήσει εποχή, αλλά για μερικά εκατομμύρια άφησε τον Πέδρο να πάει στην Τσέλσι. Εναν παίκτη που παίζει και πλάγια και μπροστά και μπορεί να σκοράρει καλύτερα από τον Ρούνεϊ.

Για να μην πιάσουμε την περίπτωση του Ντι Μαρία. Για τον οποίον δόθηκαν 75 εκατομμύρια ευρώ και έφτασε στο σημείο να παίζει κεντρικό χαφ και μοιραία πουλήθηκε φέτος, αλλά με λιγότερα χρήματα…

Η λάμψη και το σπουδαίο παρελθόν του Φαν Χάαλ φαίνεται να έχουν ξεθωριάσει. Και όλα δείχνουν πως δεν διαθέτει το καθαρό μυαλό για να αναστρέψει την κατάσταση. Αν όντως συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά στην προπονητική του καριέρα που θα αποτύχει. Ακόμη και στην Αλκμααρ έκανε υπερβάσεις και πήρε πρωτάθλημα στην Ολλανδία. Οχι τίποτ” άλλο, αλλά θα αρχίσουν να πιστεύουν οι πιτσιρικάδες πως η Σίτι είναι η μεγάλη ομάδα. Κι αυτό το λες και αμαρτία…

Αλήθεια, γιατί η προπονητική είναι το μοναδικό επάγγελμα στον κόσμο, που δεν συνταξιοδοτεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου