Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Προαπαιτούμενων συνέχεια ...

Σε νάρκες στη διαδικασία της αξιολόγησης εξελίσσονται αφενός το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση και αφετέρου η διαχείριση των κόκκινων δανείων και τα όρια προστασίας της α΄ κατοικίας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη διάρκεια των τελευταίων συζητήσεων στην Αθήνα φέρονται να έβαλαν «φρένο» στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή των δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία) επικαλούμενοι κοινοτική οδηγία που δεν επιτρέπει κλιμακωτό ΦΠΑ σε ίδιες υπηρεσίες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση είτε πρέπει να μην επιβάλει ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή 23% όπως, δηλαδή, προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Ο πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο μεγαλώνει καθώς σε περίπτωση που επιλεγεί ο μηδενικός ΦΠΑ τότε η ήδη υπάρχουσα τρύπα βάσει των εξαγγελιών Φίλη για ΦΠΑ 6% και 13%, θα μεγαλώσει δραματικά και θα φτάσε περίπου τα 300 εκατ. ευρώ.

Το πραγματικά μεγάλο ζήτημα όμως για την κοινωνία και την οικονομία, είναι οι αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη. Αν και αποτελούν ένα μικρό μέρος όμως του συνολικού προβλήματος με τα κόκκινα δάνεια το οποίο συνδέεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν υπήρξε καμία λύση και οι απεσταλμένοι των θεσμών έφυγαν από την Αθήνα αφήνοντας πίσω τους τεράστιο χάσμα (δέχονται να υπάρχει προστασία μόνο για πολύ μικρά χρέη και βαλάντια) ενώ δεν κάμφθηκαν ούτε από την δημόσια αναφορά του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ που είπε πως αν δεν λύσουν αυτοί το θέμα, τότε θα πρέπει να λυθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Και έτσι όμως, οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες τους αποδειχτούν μικρές ή μεγάλες, με βάση τα στοιχεία των τεστ που θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδος, αναλόγως μικρό ή μεγάλο θα είναι και το πρόβλημα της επίλυσης των κόκκινων δανείων.

Πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr αναφέρουν ότι το θέμα των κόκκινων δανείων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο Euro Working Group της ερχόμενης Πέμπτης 29 Οκτωβρίου ή σε έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Μαζί με τα προβλήματα αυτά, οι απεστελμένοι των θεσμών άφησαν στην κυβέρνηση φεύγοντας και άλλα δύο:

1ον: παραμένει αβέβαιο εάν θα δοθεί και πότε στην Ελλάδα η υποδόση των 2 δισ. ευρώ, που αναμενόταν να εγκριθεί την Τετάρτη που πέρασε. Ο κύριος Τσακαλώτος απέφυγε χθες να δηλώσει αισιόδοξος πως τα λεφτά θα έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα. Την δόση ίσως φέρει μαζί του την άλλη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που την Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί. Την Πέμπτη πάντως αναμένεται η εξ αναβολής συνεδρίαση του Euroworking Group, που θα ασχοληθεί με τη δόση των 2 δισ. για την Ελλάδα. Αν δεν κλείσει ως τότε το ζήτημα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ και οι αποφάσεις μετατίθενται για το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

2ον: η λίστα με τα προαπαιτούμενα μεγαλώνει αντί να κλείνει, αφού ούτε το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων εκπληρώθηκε ακόμα, ούτε «κλείδωσε» η λίστα με τα επόμενα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν ή να εφαρμοστούν έως τα μέσα Νοεμβρίου. Τις επόμενες μέρες θα αυξομειώνονται και λογικά θα πρέπει να κλειδώσουν έως το EWG της 29ης Οκτωβρίου το αργότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου