Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Η απόπειρα δολοφονίας τού Σόιμπλε

Από το έγκυρο http://hotdoc.gr/

Ο πιο -κατά κοινή ομολογία- αντιδημοφιλής ευρωπαίος πολιτικός και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζει και δρα σ’ ένα αναπηρικό καροτσάκι από τις 12 Οκτωβρίου 1990.

Έμεινε παράλυτος στα κάτω άκρα όταν έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Στις 2 Δεκεμβρίου θα διεξάγονταν οι πρώτες εκλογές μετά τη γερμανική ενοποίηση.

Τις εκλογές είχε προκηρύξει ο χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της γερμανικής ενοποίησης, ελπίζοντας σε μία θριαμβευτική επικράτηση της κεντροδεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας, που την αποτελούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP).

O υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κολ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένας 48χρονος πρώην εφοριακός και επίδοξος δελφίνος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, με το οποίο είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής το 1972, περιόδευε στην εκλογική του περιφέρεια στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, διεκδικώντας μία ακόμη επανεκλογή στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

Το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου βρέθηκε στο Όπεναου, ένα κεφαλοχώρι στο Μέλανα Δρυμό, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, το οποίο είθισται να ψηφίζει Χριστιανοδημοκράτες. Στους 300 ενθουσιώδεις ψηφοφόρους του, που πήγαν στην τοπική μπυραρία για να τον ακούσουν, βρισκόταν και ο παρολίγον δολοφόνος του, Ντίτερ Κάουφμαν.

Γύρω στις 10 το βράδυ και μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Σόιμπλε συνομιλούσε σε χαλαρό κλίμα με τους ψηφοφόρους του. Τότε, ο 31χρονος βοηθός τοπογράφου Ντίτερ Κάουφμαν, αφού περίμενε καρτερικά να τελειώσει την ομιλία του ο τότε υπουργός Εσωτερικών, έβγαλε από τη μαύρη δερμάτινη καμπαρντίνα του ένα 38άρι περίστροφο τύπου Smith &Wesson, το οποίο είχε κλέψει από τον πατέρα του, και πυροβόλησε τρεις φορές προς το μέρος του Σόιμπλε.

Δύο σφαίρες πέτυχαν τον γερμανό πολιτικό, η μία συνέθλιψε τη δεξιά πλευρά του σαγονιού του και η άλλη καρφώθηκε στη σπονδυλική του στήλη, ενώ η τρίτη τραυμάτισε έναν από τους σωματοφύλακές του, ο οποίος προσπάθησε ενστικτωδώς να τον προστατέψει.

Ο δημοσιογράφος και φίλος του Σόιμπλε, Χανς-Πέτερ Σιτζ, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ανακαλεί στη μνήμη του το περιστατικό λέγοντας πως «αρχικά νόμιζα ότι έσκασαν δύο μπαλόνια, που ήταν άφθονα στην αίθουσα, μέχρις ότου είδα τον Σόιμπλε να σωριάζεται δίπλα μου και να ψελλίζει “δεν αισθάνομαι το πόδι μου”».

Και συμπληρώνει: «Αποτελούσε τη μεγάλη ελπίδα του Χέλμουτ Κολ. Προδιαγραφόταν μια σπουδαία καριέρα. Το μοιραίο βράδυ είχε συνεπάρει τα πλήθη με το λόγο που εκφώνησε, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα». «Η κόρη του», διηγείται, «η Κριστίν ούρλιαζε, βλέποντας τον πατέρα της πεσμένο στο έδαφος».

Ο αιφνιδιασμός της αστυνομίας ήταν πλήρης, καθώς δεν μπόρεσε να προστατεύσει τον πολιτικό της προϊστάμενο. Ο Σόιμπλε μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Φράιμπουργκ, όπου ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου των γιατρών για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Μετά από επίπονες προσπάθειες, οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά με τίμημα να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε αναπηρική καρέκλα, καθώς η δεύτερη σφαίρα, που έπληξε τη σπονδυλική του στήλη, είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Εν τέλει, ο κ. Σόιμπλε πήρε εξιτήριο από την κλινική Λάνγκερσταϊνμπαχ στις 22 Νοεμβρίου 1990.

1 σχόλιο: