Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Η 27η Νοεμβρίου στην Ιστορία

27 Νοεμβρίου 1919

Η τύχη της Θράκης

Η συνδιάσκεψη για την ειρήνη στη μεταπολεμική Ευρώπη άρχισε στο Παρίσι στις 18 Ιανουαρίου 1919. Το ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην απελευθέρωση εδαφών που κατείχαν η Τουρκία και η Βουλγαρία. Όμως, τον πρώτο λόγο είχαν, όπως πάντα, οι μεγάλες δυνάμεις. Σε ένα παρισινό προάστιο πάνω στον Σηκουάνα, το Νειγί, στις 27 Νοεμβρίου 1919, η νικημένη Βουλγαρία υποχρεώθηκε να υπογράψει την ομώνυμη συνθήκη. Με αυτήν, παραχώρησε στην Γιουγκοσλαβία την περιοχή ανάμεσα στον Δούναβη και τη Στρομνίτσα και παραιτήθηκε από την ανατολική Μακεδονία και τη δυτική Θράκη, που, προσωρινά, μπήκαν κάτω από τον έλεγχο των μεγάλων δυνάμεων. Υποχρεώθηκε, ακόμα, να πληρώσει μεγάλες πολεμικές αποζημιώσεις και να περιορίσει αισθητά τις στρατιωτικές της δυνάμεις.

Ένα ατελείωτο παζάρι ακολούθησε. Η τύχη της Μακεδονίας και της Θράκης παιζόταν περίπου ένα χρόνο, ώσπου, στις 10 του Αυγούστου του 1920, με ειδικά παραρτήματα στη συνθήκη των Σεβρών, παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Κι αυτό, γιατί η Τουρκία υποχρεωνόταν να παραχωρήσει στην Ελλάδα την ανατολική Θράκη ως τα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης.

Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η ανατολική Θράκη παρέμεινε στην Τουρκία. Όμως, η ανατολική Μακεδονία και η δυτική Θράκη ήταν αδιαμφισβήτητα ελληνικά εδάφη. Η Βουλγαρία δεν είχε λόγο στις διαπραγματεύσεις. Με τη συνθήκη της Λοζάννης, στις 24 Ιουλίου 1923, ο ποταμός Έβρος καθορίστηκε το ελληνοτουρκικό σύνορο. Mε την ίδια συνθήκη, η Ίμβρος και η Τένεδος ξαναδόθηκαν στην Τουρκία, με καθεστώς αυτοδιοίκησης.



1874: Γεννιέται ο σιωνιστής πολιτικός και χημικός Τσέιμ Βάιτσμαν. Το 1948 έγινε πρώτος πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος εβραϊκού κράτους του Ισραήλ, θέση που διατήρησε ως τον θάνατό του στις 9 του Νοέμβρη του 1952.



1921: Γεννιέται ο Αλέξανδρος Ντούπτσεκ, πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος Τσεχοσλοβακίας στην "Άνοιξη της Πράγας" που προκάλεσε τη σοβιετική εισβολή τον Αύγουστο του 1968.



1940: Στη Ρουμανία, η φασιστική Σιδηρά Φρουρά, σφάζει πάνω από 60 μέλη της κυβέρνησης του εξόριστου βασιλιά, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού.



1941: Παραδίνονται στο Γκοντάρ οι τελευταίες δυνάμεις των Ιταλών στην Αιθιοπία υπό τον στρατηγό Νάσι. Πάνω από 23.000 Ιταλοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι.



1947: Ο ελευθερωτής του Παρισιού (το 1944) στρατηγός Ιάκωβος Φίλιππος Λεκλέρκ σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα στη Σαχάρα. Στα 1952, του απονεμήθηκε ο μεταθανάτιος τίτλος του στρατάρχη. Είχε γεννηθεί το 1902.



1967: Ο Γάλλος πρόεδρος Κάρολος ντε Γκολ αποκλείει τις διαπραγματεύσεις για πιθανή πρόωρη είσοδο της Βρετανίας στην ΕΟΚ, προβάλλοντας βέτο. Η Βρετανία μπήκε στην ΕΟΚ πέντε χρόνια αργότερα.



1990: Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών της Βρετανίας επιλέγει τον Τζον Μέιτζορ ως αντικαταστάτη της Μάργκαρετ Θάτσερ στην αρχηγία του κόμματος, αλλά και στην πρωθυπουργία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου