Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Πλαταμώνας εναντίον Μητροπολίτη

«Όταν κλείνει μια εκκλησία ανοίγει μια φυλακή. Εάν κλείσει ο ιερός Ναός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Πλαταμώνα τον χειμώνα, η πίστη του λαού θα κλονιστεί, και σαν οίκημα θα υπάρξουν φθορές, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν είναι προβλέψιμες».

Αυτό υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων με επιστολή τους προς τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιο, ενορίτες του ιερού ναού, οι οποίοι επανέρχονται, μετά την πρώτη σχετική επιστολή που είχαν στείλει το καλοκαίρι, αλλά δεν εισακούστηκαν.

Αναλυτικότερα στην επιστολή τους οι κ. Γ. Κομόπουλος, Αρχ. Ντρέγκας, Στ. Παπαδάκος αναφέρουν τα εξής: «Σεβασμιότατε, ασπαζόμαστε τη δεξιά σας, θέλουμε την ευχή σας και σας ζητούμε να διαβάσετε την παρούσα επιστολή μας. Γνωρίζουμε ότι είστε πολυάσχολος, πολυπράγμων και δραστήριος, αλλά υπάρχουν κάποια σοβαρά κατά την άποψή μας θέματα που απασχολούν τον ιερό Ναό Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Πλαταμώνος. Την αφορμή λοιπόν για να προβούμε στην σύνταξη αυτής της επιστολής μάς την δώσατε εσείς ο ίδιος όταν επισκεφθήκατε τον Ναό μας για έναν γάμο όπου ήσασταν προσκεκλημένος μαζί με τον σεβασμιότατο Βεροίας κ.κ. Παντελεήμονα. Επίσης αφορμή μας δίνει και το πρόγραμμα που ήδη διανεμήθηκε (στο ναό) προς γνώσιν των πιστών. Επίσης θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στην πρώτη επίσκεψή σας μετά την ενθρόνισή σας μας υποσχεθήκατε παρουσία πιστών ότι ο ναός θα γίνει προσκυνηματικός. Σεβασμιότατε, επιτρέψτε μας να σας εκθέσουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στον ανωτέρω ναό, διότι πιστεύουμε ότι η ενημέρωσή σας δεν ήταν πλήρης και αντικειμενική. Σας παραθέτουμε λοιπόν τους παρακάτω λόγους.

1. Ο ιερός ναός λειτουργεί συνεχώς και αδιαλείπτως εδώ και τριάντα (30) χρόνια περίπου, τουλάχιστον τις Κυριακές και επιπλέον πολλές φορές καθημερινές.

2. Θέλουμε λοιπόν να σας γνωρίσουμε ότι πέριξ του ναού εκτός των μονίμων κατοίκων-του Πλαταμώνος, κατοικούν πολλοί Λαρισαίοι και όχι μόνο, οι οποίοι επισκέπτονται τα σπίτια τους σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Καλό λοιπόν θα ήταν ο ναός να παραμείνει ανοικτός ώστε να εκπληρώνουν ανεμπόδιστα τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις.

3. Πιστεύουμε ότι με το κλείσιμο του ναού η πίστη του λαού κλονίζεται, και σαν οίκημα, εφόσον θα είναι κλειστό, θα υπάρξουν φθορές οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν είναι προβλέψιμες.

4. Επιπλέον η δυσαρέσκεια, η έντονη απορία και έκπληξη του εκκλησιάσματος είναι μεγάλη και μας εκφράζεται με διάφορους τρόπους καθημερινά.

5. Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι επειδή ο ανωτέρω ναός είναι μοναδικός στην περιοχή μας και προσέρχονται παρά πολλοί άνθρωποι από όλες τις περιοχές της Ελλάδας για να ζητήσουν το έλεος του Κυρίου και των Αγίων, ως εκ τούτου θα στερηθούν τη δυνατότητα προσκύνησης των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και επίκλησης της ευλογίας τους.

6. Σεβασμιότατε, σας γνωρίζουμε ότι όπως λέει και μια λαϊκή ρήση όταν κλείνει μια εκκλησία ανοίγει μια φυλακή. Είμαστε λοιπόν στην ορθόδοξη Ελλάδα που κατακλύστηκε από ξένα στοιχεία και αυτοί δυστυχώς χτίζουν δικούς τους ναούς και εμείς στις δύσκολες για τον πιστό λαό στιγμές κλείνουμε τους ιερούς ναούς!

Μετά από τους παραπάνω εκτεθέντες λόγους σας γνωρίζουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι για μια ειλικρινή συζήτηση-διάλογο μαζί σας ώστε να βρεθεί η πιο κατάλληλη, σωστή, ανώδυνη λύση ώστε να παραμείνει ανοικτός ο ιερός ναός, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα».

Να σημειωθεί ότι ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ραφαήλ στον Πλαταμώνα, ανεγέρθηκε κυρίως με χρηματοδότηση των Λαρισαίων, λειτουργούσε χωρίς κανένα πρόβλημα ως τώρα, είχε δε χαρακτηριστεί για ευνόητους λόγους ως «ναός των Λαρισαίων» αφού βρίσκεται κοντά στην περιοχή «λαρισαίικα». Σ΄αυτό λοιπόν εκκλησιάζονταν περισσότεροι Λαρισαίοι ιδιοκτήτες εξοχικών του Πλαταμώνα παρά ντόπιοι κάτοικοι ή κάτοικοι της γύρω περιοχής. Όπως έγινε γνωστό η αρχική δικαιολογία για την απόφαση αυτή του νέου επισκόπου Κίτρους ήταν ότι «δεν έβγαινε στα έξοδά του ο ναός», αλλά αυτό διαψεύστηκε στην επιτροπή του ναού στην οποία δηλώθηκε ότι πρόκειται για έλλειψη ιερέων.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλά τα λένε οι τρεις κύριοι.Φαντάσου κάποια στιγμή να μείνουμε απο ιερείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή