Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ζωή μες στο φόβο ...

Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού έθεσε τις Βρυξέλλες η κυβέρνηση του Βελγίου κάνοντας λόγο για "σοβαρές και επικείμενες απειλές" στην πρωτεύουσα της χώρας που απαιτούν "τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων όπως και συγκεκριμένες συστάσεις για τον πληθυσμό".

Ήδη, οι σταθμοί του μέτρο είναι κλειστοί ενώ εμφανής είναι πλέον η παρουσία του βελγικού στρατού στο κέντρο της πόλης ενώ την αύξηση του επιπέδου της τρομοκρατικής απειλής στο ανώτατο όριο ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου λίγο μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η ανακοίνωση χθες έγινε από το Κέντρο Κρίσεων του βελγικού υπουργείου των Εσωτερικών και συμβούλευε το κοινό να αποφεύγει μέρη στα οποία συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες ανθρώπων -όπως συναυλίες, αθλητικά γεγονότα και σιδηροδρομικοί σταθμοί- και να συμμορφώνεται με τους ελέγχους ασφαλείας.

Η υπόλοιπη χώρα διατηρεί το υφιστάμενο επίπεδο συναγερμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναλυτής θεμάτων τρομοκρατίας του CNN, Πολ Κριούκσανκ, τόνισε χθες ότι εφόσον ο κόσμος λάβει στα σοβαρά υπόψη τον τρομοκρατικό συναγερμό, τότε οι Βρυξέλλες "θα κλείσουν αύριο".

Πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση δείχνει ότι οι υπηρεσιές πληροφοριών έχουν κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό τους που τους οδηγεί στη διαπίστωση ότι ενδεχομένως υπάρχει κάποιο τρομοκρατικό σχέδιο σε εξέλιξη, το οποίο μάλιστα δεν έχουν καταφέρει να διαλευκάνουν πλήρως.

Η άνοδος του επιπέδου της τρομοκρατικής απειλής έρχεται καθώς οι αρχές που ερευνούν τις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας στο Παρίσι πραγματοποιούν επιδρομές στο Βέλγιο στην προσπάθειά τους να ταυτοποιήσουν και να εξαρθρώσουν το δίκτυο τρομοκρατών πίσω από το μακελειό.

Στο επίκεντρο διεθνούς έρευνας βρίσκεται ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντελσλάμ που είχε εντοπιστεί να οδηγεί προς τα βελγικά σύνορα όταν η αστυνομία τον σταμάτησε και τον ήλεγξε λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, χωρίς να γνωρίζει όμως ότι πιθανότατα εμπλέκεται.

Ήδη, πάντως απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σύνδεση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι σε έναν ύποπτο που συνελήφθη την Πέμπτη στο Βέλγιο.

Πηγή της εισαγγελίας ανέφερε ότι κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις και συμμετοχή στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Νωρίτερα χθες, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου είχε επισημάνει ότι έγιναν δυο συλλήψεις στη συνοικία Λέκεν των Βρυξελλών, με τον ένα να αφήνεται ελεύθερος, ενώ η κράτηση του δεύτερου να παρατείνεται.

Στη συνοικία Μολενμπέκ που θεωρείται η βάση του ευρωπαϊκού τζιχαντισμού συνελήφθησαν την Πέμπτη επτά άνθρωποι, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή.

Οι δηλώσεις του Μισέλ έρχονται λίγη ώρα αφότου η βελγική εφημερίδα «Dernière Heure» μετέδωσε πληροφορίες ότι χθες το βράδυ στο Μόλενμπεκ, στη συνοικία που μεγάλωσε ο τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, οι αρχές εντόπισαν ένα οπλοστάσιο με χημικά όπλα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, χημικά όπλα και εκρηκτικά ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα που εντόπισε η βελγική αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου