Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Πού πρέπει να βάζεις το θερμόμετρο

Η μέτρηση της θερμοκρασίας ενός ασθενούς είναι ένα βασικό βήμα για την παρακολούθηση ή ανίχνευση ασθενειών. Αυτό σημαίνει ότι η σωστή και ακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας είναι σημαντική στην επιλογή και πορεία θεραπείας.
Αν και τα θερμόμετρα που μετρούν τη θερμοκρασία από το ορθό, δεν είναι γενικά η... πρώτη επιλογή ενός ασθενούς, μια νέα επιστημονική μελέτη έδειξε ότι τα “κεντρικά θερμόμετρα”, δηλαδή εκείνα που λαμβάνουν μετρήσεις θερμοκρασίας μέσα στο σώμα (καθετήρας σε πνευμονική αρτηρία, στην ουροδόχο κύστη, τον οισοφάγο, ή θερμόμετρα που μπαίνουν στο ορθό), είναι πολύ πιο ακριβή και ευαίσθητα από τα “περιφερικά θερμόμετρα”, δηλαδή εκείνα που ακουμπούν εξωτερικά στο σώμα του ασθενούς.

Τα περιφερικά θερμόμετρα προτιμούνται για λόγους άνεσης, αλλά όταν η θερμοκρασία λαμβάνεται εξωτερικά (π.χ. στο στόμα, ή στην μασχάλη) αποδεικνύεται λιγότερο ακριβής διαδικασία απ' ό,τι οι πιο... επεμβατικές μέθοδοι, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου για την εν λόγω έρευνα.

Ερευνητές στον Καναδά αξιολόγησαν 75 μελέτες που περιλάμβαναν συνολικά 8.682 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ασθενών, είτε με πυρετό, είτε με υποθερμία, η ακρίβεια των περιφερικών θερμομέτρων ήταν εκτός τους αποδεκτού εύρους λάθους και ότι η ευαισθησία τους ήταν γενικά χαμηλή, ειδικά σε χαμηλούς πυρετούς (δέκατα), που συνήθως είναι και πιο “ύπουλες” καταστάσεις υγείας.

“Τα περιφερικά θερμόμετρα δεν έχουν κλινικά αποδεκτή ακρίβεια και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την σωστή μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος, καθώς θα επηρεάσουν τις κλινικές αποφάσεις”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

http://www.upi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου