Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Αυτές είναι οι αλλάγες στα τέλη κυκλοφορίας


Το αργότερο έως τη Δευτέρα θα έχει γίνει γνωστό τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα γίνουν τρεις βασικές αλλαγές, δύο αυξήσεις-«φωτιά» και μία μείωση για τα παλαιά οχήματα, η οποία όμως θα είναι πολύ μικρή.
Οι τρεις αλλαγές

Η μείωση των τελών στα παλαιά οχήματα
Οι ιδιοκτήτες παλαιών ΙΧ θα δουν μία μικρή μείωση στα νέα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν, ωστόσο δεν θα τους χαροποιήσει ιδιαίτερα, καθώς θα είναι της τάξεως του 5%-10%. Ουσιαστικά θεσπίζεται συντελεστής παλαιότητας στα τέλη αυτοκινήτων.
Συγκεκριμένα:
  • Αναμένεται να θεσπιστεί μειωμένος συντελεστής για ΙΧ παλαιότητας, δηλαδή για οχήματα που αποκτήθηκαν πριν από την 1/11/2010. 
  • Για αυτοκίνητα 10ετίας η έκπτωση υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 5%.
  • Για οχήματα άνω των 15 ετών η έκπτωση θα είναι μεγαλύτερη.
Οι δύο αυξήσεις-«φωτιά»
Στις αλλαγές που θα έρθουν στα τέλη κυκλοφορίας του 2016 περιλαμβάνονται και δύο αυξήσεις. Αυτές αφορούν τα «πράσινα» αυτοκίνητα.
Συγκεκριμένα:
  • Μειώνεται το όριο απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας. Η αλλαγή αφορά αποκλειστικά εκείνους που απέκτησαν ΙΧ μετά την 01/11/2010. Οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας δεν πλήρωναν τέλη ακόμη κι αν το ΙΧ τους έβγαζε ρύπους έως και 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Το όριο αυτό θα κατέβει στα 90 γραμμάρια. Για τα ΙΧ που θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν τέλη, η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 90 λεπτών του ευρώ ανά γραμμάριο εκπομπής.
  • Η δεύτερη αλλαγή αφορά στα ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά την 01/11/2010, οι ιδιοκτήτες των οποίων πληρώνουν τέλη με βάση τους ρύπους. Σε αυτά αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στα ποσά των τελών ανά γραμμάριο, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνονται από 10 έως 30 λεπτά του ευρώ.
Παραδείγματα
  • Για ένα ΙΧ που εκπέμπει 95 γραμμάρια ρύπων, η επιβάρυνση αναμένεται να είναι της τάξεως των 85,5 ευρώ.
  • Για ένα ΙΧ που εκπέμπει 120 γραμμάρια ρύπων, η επιβάρυνση αναμένεται ότι θα είναι της τάξεως των 10-12 ευρώ.

Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου