Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Σκουντής για Α.Ε.Κ

Δυστυχώς δεν ήμουν στην εξωτική Κλαϊπέντα για να ξέρω από πρώτο χέρι εάν προχθές το βράδυ τα μέλη της αποστολής της ΑΕΚ βάδισαν στα ίχνη που χάραξαν πριν από τριάντα χρόνια στη μουσική σκηνή τα παιδιά από την Πάτρα... Το τραγούδι «και πίνω μπύρες, πίνω μπύρες, πίνω μπύρες» εννοώ, που κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει τη μουσική επένδυση στον ιστορικό θρίαμβο της «βασίλισσας». Ο συνειρμός είναι προφανής, καθώς στην έδρα της Νεπτούνας παράγεται –και μάλιστα από το 1784, οπότε άνοιξε η ομώνυμη ζυθοποιία- η περίφημη μπύρα «Švyturys», οπότε τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται..

Δεν δικαιολογούνταν απλώς, αλλά επιβαλλόταν η ζυθοποσία, από τη στιγμή που η ΑΕΚ πέτυχε ένα κατόρθωμα που έμοιαζε στοιχειωμένο και το λαχταρούσε από το βράδυ των 80ών γενεθλίων του... Ολυμπιακού και παρεμπιπτόντως των 42ωντης ταπεινότητος μου!

Σε αυτά τα δέκα χρόνια που πέρασαν από την άλωση του Γκντανσκ μέχρι και χθες, η ΑΕΚ έπαιξε 16 ματς εκτός Ελλάδος και σε κανένα από δαύτα δεν είχε αξιωθεί να δει χαρά στα σκέλια της! Στις 10 Μαρτίου του 2005 είχε επιβληθεί της Πρόκομ στο «Οlivia Sports Hall» με 75-59 και έκτοτε παρουσίαζε τη δική της εκδοχή στο σίριαλ «η χαρά (της νίκης) αγνοείται»...

Μετά τη νίκη επί των Πολωνών, στο πλαίσιο του «Τοp 16» της Ευρωλίγκας της περιόδου 2004-05, η «Ένωση» γνώρισε δυο ήττες και έμεινε εκτός των πλέι οφς, ενώ το γαϊτανάκι με τις ήττες συνεχίστηκε τη σεζόν 2005-06 στην Ευρωλίγκα με 0-7, τη σεζόν 2005-06 στο ULEB Cup με 0-5, τη σεζόν 2007-08 στον προκριματικό γύρο του ULEB Cup με 0-1 και εφέτος με 0-1 (Γαλατασαράι).

Σε εκείνο τον αγώνα με την Πρόκομ στον πάγκο της ΑΕΚ βρισκόταν ο Φώτης Κατσικάρης, ενώ την ομάδα απάρτιζαν ο Κουάντρε Λόλις (12π., 5ρ.), ο Σωτήρης Νικολαϊδης (7π.), ο Νίκος Ζήσης (19π., 5ρ., 4ασ.), ο Νταβόρ Κους, ο Νίκος Χατζής (11π., 7ρ., 2κλ.), ο Σάντρο Νίτσεβιτς (10π., 4ασ.), ο Αντρέας Γλυνιαδάκης (2π.), ο Γιάννης Μπουρούσης (4π., 5ρ.), ο Τόμπι Μπέιλι (9π., 3ασ.), ο Σπύρος Μαγκουνής και ο Νίκος Παπανικολάου.

Ενάμιση μήνα νωρίτερα η ΑΕΚ είχε χάσει στο...τσακ την ευκαιρία να πετύχει μια από τις μεγαλύτερες νίκες της μακράς και ένδοξης ευρωπαϊκής ιστορίας της: στις 27 Ιανουαρίου του 2005 είχε ηττηθεί στο «Γιαντ Ελιάου» από την εστεμμένη την προηγούμενη χρονιά, αλλά και μέλλουσα πρωταθλήτρια Ευρώπης Μακαμπί Τελ Αβίβ με 93-92 (Μπέιλι 21, Τσιάρας 16, Νίτσεβιτς 14, Ζήσης 12). Παρεμπιπτόντως πάλι στο τσακ της είχε γλιστρήσει η νίκη επί των Ισραηλινών και στο αλήστου μνήμης θρίλερ της 2ας Δεκεμβρίου του 2004 στο Γαλάτσι, που έληξε με 110-113, προεξάρχοντος του Νίκου Χατζή, ο οποίος είχε πετύχει 37 πόντους με 2/5 δίποντα, 7/11 τρίποντα και 12/12 βολές!

Τη σεζόν 2004-05 και προτού αλώσει το Γκντανσκ η ΑΕΚ είχε σημειώσει άλλες δυο εκτός έδρας νίκες: στις 9 Δεκεμβρίου 2004 επί της Σκαβολίνι στο Πέζαρο με 73-69 (Νίτσεβιτς 25π. και 10ρ., Μπέιλι 18, Λόλις 16π. και 7ρ., Χατζής 15)) και στις 20 Ιανουαρίου 2005 επί της Βιλερμπάν στη Λιόν με 73-69 (Μπέλι 15π. και 5ρ., Νίτσεβιτς 13π. και 6ρ., Ζήσης 12π. και 9 ασ.)

Επέστη λοιπόν ο χρόνος για να κλείσει η ΑΕΚ αυτή τη μαύρη τρύπα και να ξαναδεί άσπρη μέρα με δυο Μαύρους! Προς θεού, δεν αφήνω κανένα ρατσιστικό υπονοούμενο, ούτε εννοώ τον Γουόρεν και τον Ανοσίκε, αλλά τον ούτως ή άλλως ευρισκόμενο σε κρεσέντο από την αρχή της σεζόν Λουκά Μαυρο-κεφαλίδη και τον νεόκοπο στο ρόστερ της και πρωτάρη με τη φανέλα της Δημήτρη Μαυρο-ειδή!

Έχουν που έχουν κάμποσα κοινά γνωρίσματα οι δυο τους, τώρα έτυχε κιόλας να συστεγαστούν για δεύτερη φορά στην καριέρα τους στην ίδια ομάδα (μετά την ταυτόχρονη θητεία τους στο Μαρούσι, τη σεζόν 2008-09), οπότε ήρθε κι έδεσε!

Πέρα από το ίδιο πρώτο συνθετικό του επωνύμου τους, οι δυο συνεταίροι στη ρακέτα είναι σχεδόν συνομήλικοι (γεννηθείς στις 27 Μαίου 1984 ο «Sweet Lou» και στις 4 Ιουλίου 1985 ο «γιατρός»), σχεδόν ισοϋψείς (2μ.10 ο Λουκάς, 2μ.12 ο Μαυροειδής), παίζουν στις ίδιες θέσεις και είναι εξαιρετικοί σκόρερς, ικανότατοι ριμπάουντερς και μάστορες στο να τελειώνουν τις φάσεις στο pick n’ roll.

Αμ το άλλο; Τόσο πολύ (θεωρείται ότι) μοιάζουν, που τους έχει μπερδέψει και η ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης! Εάν κάποιος αναζητήσει τον αγώνα Ελλάδα-Αργεντινή (63-059), που διεξήχθη στις 6 Αυγούστου του 2005 στην Κόρντομπα, στο πλαίσιο του παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων, θα δει το όνομα του Μαυροειδή (με 8 πόντους), αντί του ορθού που είναι εκείνο του Μαυροκεφαλίδη!

Ήμουν παρών σε εκείνη τη διοργάνωση και –για να πω την αμαρτία μου- σήμερα που πήρε το μάτι μου αυτή τη σύνθεση, τρομοκρατήθηκα νομίζοντας ότι με εγκαταλείπει η μνήμη μου, αλλά ήρθα γρήγορα στα συγκαλά μου και συνειδητοποίησα ότι πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους!

Αυτό που συμβαίνει με την ΑΕΚ, δεν νομίζω ότι έχει ξαναματαγίνει: από τότε που επιτρέπεται η συμμετοχή έξι ξένων παικτών (αλλά θαρρώ πως και πολλά χρόνια νωρίτερα) δεν θυμάμαι ομάδα και μάλιστα αξιώσεων και συμμετέχουσα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση να στελεχώνει τη frontline της αποκλειστικά με Έλληνες παίκτες!

Παραμένει βεβαίως στο ρόστερ μέχρι να βολευτεί σε κάποια ομάδα ο Οντερα Ανοσίκε, αλλά ουσιαστικά η ΑΕΚ θα προχωρήσει με μια τριπλέτα σέντερ που συγκροτούν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο Δημήτρης Μαυροειδής και ο Ζήσης Σαρικόπουλος, ο οποίος επιστρέφει στη δράση την ερχόμενη εβδομάδα.

Τρεις και το αθόρυβο, αλλά πολύτιμο εργαλείο που λέγεται Μίλαν Μιλόσεβιτς και δεν τραβάει κανένα ζόρι να παίξει στο «3», στο «4» και στο «5», όντας μάλιστα σπεσιαλίστας στα επιθετικά ριμπάουντ, με μέσο όρο κάτι λιγότερο από επτά ανά αγώνα!

Το θέμα ωστόσο ξεφεύγει από την ποσότητα και αφορά κυρίως την ποιότητα, υπό την έννοια ότι η σούμα που έχουν στις πρώτες πέντε αγωνιστικές της BasketLeague ΣΚΡΑΤΣ οι δυο «Μαύροι» (ο μεν Λουκάς στην ΑΕΚ, ο δε Δημήτρης στη Νέα Κηφισιά) είναι εντυπωσιακή και συνιστά κιόλας μια πειστική και ηχηρή απάντηση στη μόδα του «small ball»: 33.4 πόντοι, 18.4 ριμπάουντ και 11.2 κερδισμένα φάουλ, χώρια τα υπόλοιπα στατιστικά εξαπτέρυγα!

Βεβαίως είναι άλλο πράγμα (από πλευράς χρόνου συμμετοχής ) να παίζουν σε διαφορετικές ομάδες κι άλλο πράγμα να συνευρίσκονται στο ίδιο ρόστερ, αλλά εντέλει, όλοι οι καλοί χωράνε και μάλιστα μπορούν να χωρέσουν μαζί!

Α και κάτι ακόμη: δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε στα στατιστικά χρονικά της Α1, να φιγουράρουν τρεις παίκτες της ίδιας ομάδας στην πρώτη τριάδα των ριμπάουντερς, όπως αυτή τη στιγμή: Μαυροειδής 51, Μιλόσεβιτς 44, Μαυροκεφαλίδης 41!

Αυτό είναι όντως το κίτρινο Σινικό Τείχος!

Για τη γούνα του Λουκά έχω κι άλλα και μάλιστα μπόλικα ράμματα, διότι –καλά να ναι ο μπαγάσας-έχει βαλθεί να τρελάνει τα κοντέρ και ιδού η απόδειξη μέσω των αριθμών:

Στη μενBasket League βρίσκεται στο Νο 1 των σκόρερς (19.2π.), του ranking(25.8) και των εύστοχων σουτ δυο πόντων (33), στο Νο 3 των ριμπάουντ (8.2), και στο Νο 4 των κερδισμένων φάουλ (5.6), ενώ εκτελεί με 66% στα δίποντα, 62.5% στα τρίποντα, 78.9% στις βολές!

Στο δε Εurocup η αφεντομουτσουνάρα του μοστράρεται στο Νο 1 των σκόρερς (24.2π.) και του ranking (31.8) και στο Νο 2 των ριμπάουντ (9.6).

Τι λες τώρα!

Και κάτι τελευταίο για τον «Βιτάμ», που βεβαίως δεν είναι πια και τόσο soft: ο σεληνιασμένος Λουκάς οδηγεί την κούρσα των σκόρερς του ελληνικού πρωταθλήματος με μέσο όρο 19.2 πόντους και εάν συνεχίσει να βαράει αυτό το βιολί θα γράψει ιστορία ως το πρώτο τεσσαροπεντάρι που θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της λίγκας μετά τον Νίκο Οικονόμου ο οποίος τη σεζόν 2004-05, ως παίκτης του Πανιωνίου, βρέθηκε στο Νο 1 με 18.9 πόντους!

Εάν μάλιστα ο εκ Κιλκίς και Γκέσενι (της Τσεχίας) ορμώμενος σέντερ / πάουερ φόργουορντ σκοράρει με την ίδια συνέπεια, τότε θα γίνει πρώτος παίκτης με μέσο όρο κοντά στους είκοσι πόντους, μετά τον Αντονι Γκράντι, ο οποίος τη σεζόν 2007-08, με τον Πανελλήνιο, σκόραρε 21.4 ανά αγώνα.




Διάβασε περισσότερα στο: Κίτρινο και... ασπρόΜαυρο! | EuroCup & ΑΕΚ | gazzetta.gr
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου