Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Κείμενο fft του Παπαθεοδώρου στο sdna.gr

O Ολυμπιακός καταγγέλλει σκάνδαλα στο ποδόσφαιρο. Απίθανα πράγματα. Είναι αυτό που λέμε, στη ζωή όλα μπορεί να συμβούν. Μην έχεις τίποτα σίγουρο. Γιατί να μην καταγγέλλει άλλωστε; Η ΠΑΕ Ολυμπιακός προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Δεν είμαστε δικαστήριο εδώ να αποφασίσουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Ο Παναθηναϊκός εξάλλου είναι γνωστό σε όλους θαρρώ, πως έχει την αντικειμενική ευθύνη για ό,τι συνέβη στη Λεωφόρο, και πολύ περισσότερο μετά την ανακοίνωση του Παππά.

Και εννοείται πως πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά μέχρι να σταματήσει να πιστεύει ο καθένας ότι μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει στο γήπεδο. Πόσο μάλλον να απειλεί ανθρώπινες ζωές με φωτοβολίδες ευθείας βολής.

Οπότε δεν πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη ότι ο Ολυμπιακός αποφάσισε να παραστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης του Παναθηναϊκού και να καταθέσει ένσταση επί της διαδικασίας. Θέλει να πάρει το ματς στα χαρτιά. Γιατί όχι; Δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης στο αγωνιστικό τμήμα. Έχει καλύτερη ομάδα και το ξέρουν και στον Παναθηναϊκό. Αλλά όταν νιώθεις ισχυρός θες και να το δείχνεις.

Η υπόθεση αυτή δεν λέει κάτι για τον Ολυμπιακό. Το πρωτάθλημα θα το πάρει έτσι ή αλλιώς. Με 20 ή με 5 πόντους διαφορά. Αν χάσει ή κερδίσει στη Λεωφόρο. Κι είναι πολύ μικρό το διακύβευμα, ειδικά μπροστά στο μεγαλύτερο που μπορεί να έχει κάποιος στο μυαλό του.

Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στο δικαστήριο κατάφερε να κερδίσει ένα ολόκληρο πρωτάθλημα και να σπρώξει την ΑΕΚ στην κατηφόρα προς την Γ' Εθνική. Ο Ολυμπιακός εισέπραξε την επόμενη σεζόν 25 εκατομμύρια και η Ένωση χλεύη, απαξίωση. Αντί για τα αστέρια βρέθηκε στο βούρκο και τα χωράφια.

Να υπάρχουν τέτοια «όνειρα» άραγε και για τον Παναθηναϊκό; Ποιος ξέρει…

Όσο το κράτος άλλωστε, επιβραβεύει το σύστημα διαφθοράς κάνοντας καθυστερήσεις στην κάθαρση, όλα είναι πιθανά.

Δεν είναι ούτε παράλογο, ούτε παράνομο να υποστηρίζει νομικά ο Ολυμπιακός την υπόθεση και να ζητάει μηδενισμό κι αφαίρεση βαθμών. Αντιθέτως.

Ξενίζει όμως, όταν ακούς ή διαβάζεις να μιλάει για σκάνδαλο ο Ολυμπιακός. Κι η αναφορά αυτή έχει αποδέκτη την ΠΑΕ, όχι τον κόσμο. Ο φίλαθλος είναι φίλαθλος και μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Η κάθε μεγάλη ΠΑΕ όμως έχει θεσμικό ρόλο στην κοινωνία.

Για σκάνδαλο μπορεί να μιλάει η ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ. Βεβαίως. Και έννομο συμφέρον έχουν (εφόσον κυνηγάνε τον Παναθηναϊκό στη βαθμολογία και ανταγωνίζονται βάσει δυναμικότητας για τη δεύτερη θέση) και μπορούν να επικαλεστούν ότι την έχουν πληρώσει ακριβά για παρόμοιες υποθέσεις και μάλιστα πρόσφατα.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ μάλιστα, διαπιστώνοντας πως η φωτιά είναι θέμα χρόνου να (ξανα)φτάσει στο σπίτι της, δεδομένου πως έχει και τρία εντός έδρας ντέρμπι στον δεύτερο γύρο, έβαλε στην άκρη το εφήμερο συμφέρον, προτάσσοντας το συλλογικό, στη θέση που μοίρασε στις αρχές της εβδομάδας.

Εντάξει, όλα θεμιτά είναι. Αλλά να διαρρέει ο Ολυμπιακός θέσεις περί σκανδάλων στο ποδόσφαιρο; Ο Ολυμπιακός που εμφανίζεται στο κατηγορητήριο Ανδρεάδη να απολαμβάνει «διαιτητική εύνοια που συνέβαλλε να είναι πρώτος στη βαθμολογία της Super League και με βάσιμες πιθανότητες την κατάκτηση του πρωταθλήματος που συνεπάγεται τη συμμετοχή της ομάδας στους αγώνες του Champions League από την οποία τα έσοδα της θα ανέλθουν στο ποσό τουλάχιστον των 25 εκ. ευρώ».

Αχρείαστο το βρίσκω. Και ελαφρώς προκλητικό ως προς την πλειοψηφία των φιλάθλων που (μαζοχιστικά συνεχίζουν να) ασχολούνται. Λίγοι έμειναν από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ας μην τους διώξουμε κι αυτούς.

Διότι κάπως έτσι το ποδόσφαιρο έγινε σαν την πολιτική. Από εκλογές σε εκλογές ολοένα και λιγότεροι πηγαίνουν στις κάλπες. Είχε ο Έλληνας τους ΕΝΦΙΑ, τις δόσεις δανείων, υποχρεώσεις προς εφορία, τέλη κυκλοφορίας κλπ. κλπ. Άκουγε και το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για ένα καλύτερο αύριο και να εξαπολύει καταγγελτικούς λόγους. Πόσα να αντέξουν πια οι Έλληνες;








2 σχόλια:

  1. Κλεφτες και ψευτες γυριζει ο τροχος....@$@%#^@ το λιμανι κι ο ολυμπιακος που λεει και το τραγουδακι.Που θα παει καποτε θα γυρισει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή