Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Σαν σήμερα, 29 Δεκεμβρίου, στην Ιστορία

Το Τέξας γίνεται πολιτεία των ΗΠΑ
Ο αποκλεισμός των αγγλικών προϊόντων από τον Ναπολέοντα, στην Ευρώπη, έθρεψε ένα πλήθος Αμερικανών λαθρεμπόρων (1810). Με τον καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν εμπορικό στόλο και διακήρυξαν την ελευθερία του εμπορίου, αμφισβητώντας την αγγλική κυριαρχία στις θάλασσες. Ταυτόχρονα, οι άποικοι προχωρούσαν προς τη Δύση κατακτώντας νέα εδάφη. Αναπόφευκτα, ξέσπασε νέος αγγλοαμερικανικός πόλεμος (1812), που έληξε χωρίς νικητές (1814). Όμως, από την έναρξη του πολέμου έως το 1821, έξι νέες πολιτείες προσχώρησαν στις αρχικές, ενώ, στα 1819, η Ισπανία παραχώρησε τη Φλόριντα, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να ελέγχουν τον κόλπο του Μεξικού. Μια νέα μεγάλη δύναμη είχε δημιουργηθεί.

Στην Κεντρική και Νότια Αμερική, οι ισπανικές αποικίες σήκωναν κεφάλι. Οι Ευρωπαίοι ανησύχησαν. Αντιμετώπιζαν ακόμα και επέμβαση. Ο από το 1817 πρόεδρος των ΗΠΑ, Ιάκωβος Μονρόε (1758-1831), διακήρυξε την αντίθεσή του, διατυπώνοντας το περίφημο «δόγμα Μονρόε» (2 Δεκεμβρίου 1823): Οι Αμερικανοί δεν επρόκειτο να επέμβουν σε ενδοευρωπαϊκές διενέξεις. Απαιτούσαν, όμως, οι Ευρωπαίοι να μην επεμβαίνουν στις αμερικανικές υποθέσεις.

Το δόγμα αυτό αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, για δεκαετίες. Παράλληλα, βοήθησε τις ΗΠΑ να επεκταθούν και να αναπτυχθούν με ηρεμία. Στα 1830, ο πληθυσμός τους έφτανε τα δώδεκα εκατομμύρια κατοίκους, έναντι των τεσσάρων που είχαν, το 1790, οι αρχικές 13 πολιτείες.

Ήταν γύρω στα 1830, όταν περίπου 20.000 άποικοι πέρασαν τα σύνορα κι εγκαταστάθηκαν στη μεξικανική επαρχία του Τέξας. Πήγαν εκεί μαζί με τους δούλους τους, παρ’ όλο που η δουλεία απαγορευόταν στο Μεξικό. Οι Μεξικανοί προσπάθησαν να τους συνετίσουν. Οι άποικοι πήραν τα όπλα, νίκησαν τον μεξικανικό στρατό και, το 1836, διακήρυξαν την ανεξαρτησία του Τέξας. Εννιά χρόνια αργότερα, το Τέξας ζήτησε να μπει στην ένωση των ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο του 1845, το αμερικανικό κογκρέσο δέχτηκε. Τον Μάρτιο, το Μεξικό κήρυξε τον πόλεμο στις ΗΠΑ. Στις 29 Δεκεμβρίου του 1845, το Τέξας αναγνωριζόταν νέα πολιτεία των ΗΠΑ.

Ο πόλεμος συνεχίστηκε ως το 1848, οπότε οι Αμερικανοί έφτασαν ως τη μεξικανική πρωτεύουσα. Οι νικημένοι υποχρεώθηκαν να παραχωρήσουν, εκτός από το Τέξας, και τη Βόρεια Καλιφόρνια καθώς και το Νέο Μεξικό. Την ίδια χρονιά, οι Αμερικανοί άποικοι έφταναν ως το Όρεγκον, στα βόρεια. Μέσα σε τρία χρόνια, οι ΗΠΑ απλώθηκαν ως τον Ειρηνικό. Όμως, ο διχασμός υπέβοσκε. Η δουλεία που είχε γίνει αφορμή ν’ αποκτηθούν όλ’ αυτά τα εδάφη, θα γινόταν και η αιτία ενός μακρόχρονου εμφυλίου. Από το 1830, η κατοχή δούλων απαγορευόταν στις βόρειες πολιτείες.



1170: Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τόμας Μπέκετ, δολοφονείται την ώρα που προσευχόταν, από τέσσερις πιστούς στον βασιλιά Ερρίκο Β’ αριστοκράτες. Είχε γεννηθεί στις 21 Δεκεμβρίου του 1118.



1721: Γεννιέται η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ (Ιωάνα Αντουανέτα Πουασόν). Ήταν ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ’ και ουσιαστικά κυβερνούσε την Γαλλία. Πέθανε στις 15 Απριλίου του 1764.



1796: Λήγει άδοξα η απόβαση στην Ιρλανδία του Γάλλου στρατηγού Λάζαρου Ος (1768 - 1797).



1911: Ο Σαν Γιατ Σεν γίνεται πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.



1937: Τίθεται σε ισχύ το σύνταγμα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.



1944: Σοβιετικά τανκς κυριεύουν την Βουδαπέστη κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.



1972: Δεκαέξι επιζώντες από πρόσκρουση αεροπλάνου στις Άνδεις στις 13 Οκτωβρίου, τελικά σώζονται. Οι ίδιοι αποκάλυψαν αργότερα ότι επέζησαν επειδή τρέφονταν με τις σάρκες των νεκρών συντρόφων τους.



1989: Ο θεατρικός συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ, ένας από τους επικεφαλής της «βελούδινης επανάστασης», ορκίζεται πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας.



2014: Η ελληνική Βουλή αδυνατεί να εκλέξει πρόεδρο δημοκρατίας, καθώς, στην τρίτη ψηφοφορία, η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα συγκεντρώνει 168 θετικές ψήφους (όσες και στη δεύτερη), αντί των τουλάχιστον 180 που απαιτούνται. Είναι η πρώτη φορά που προταθείς από την κυβέρνηση υποψήφιος αποτυγχάνει να εκλεγεί. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την 25η Ιανουαρίου 2015 ως ημερομηνία εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου