Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

8 χρόνια εκτός Μπλάτερ - Πλατινί

Οκτώ χρόνια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και χρηματικό πρόστιμο επιβλήθηκε στον πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, και στον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, εξαιτίας παράνομης οικονομικής συναλλαγής τον Φεβρουάριο του 2011.

Η υπόθεση αφορά μία αμοιβή 1.700.000 ευρώ που βρέθηκε σε λογαριασμό του Πλατινί με την υπογραφή Μπλάτερ, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της FIFA.

Αμφότεροι ισχυρίζονται ότι αυτά τα χρήματα αφορούν την εργασία του Γάλλου ως σύμβουλος της FIFA από το 1998 μέχρι το 2001 και δεν καταβλήθηκαν τότε λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της ομοσπονδίας.

Παρά την απουσία γραπτού συμβολαίου που θα αποδείκνυε την ορθότητα της πληρωμής, οι δύο παράγοντες υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεταξύ τους προφορικό συμβόλαιο, που διαθέτει νομική ισχύ επί ελβετικού εδάφους.

Αμφότεροι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα 90 ημερών, μέχρι την ετυμηγορία, απόφαση που έληγε στις 5 Ιανουαρίου.

Το Δικαστικό Επιμελητήριο της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA έκρινε ένοχους τους δύο παράγοντες, αφού δεν έλαβε υπόψη τον ισχυρισμό περί προφορικού συμβολαίου.

"Οι διαδικασίες εναντίον του κ. Μπλάτερ σχετίζονται κυρίως με μία πληρωμή 2.000.000 ελβετικών φράγκων που μεταφέρθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011 από τη FIFA στον κ. Πλατινί. Ο κ. Μπλάτερ, μέσω της θέσης του ως πρόεδρος της FIFA, εξουσιοδότησε την πληρωμή στον κ. Πλατινί, η οποία δεν είχε νομική βάση σε γραπτό κείμενο, υπογεγραμμένο από τους δύο αξιωματούχους την 25η Αυγούστου 1999.

"Ούτε στη γραπτή απολογία ούτε στην προφορική ο κ. Μπλάτερ κατάφερε να επιδείξει άλλη νομική βάση γι' αυτήν την πληρωμή. Ο ισχυρισμός του για προφορικό συμβόλαιο κρίθηκε μη πειστικός και απορρίφθηκε από το Επιμελητήριο", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της FIFA.

Επιπροσθέτως, ο Πλατινί δεν θα καταφέρει να θέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Μπλάτερ στην προεδρία της FIFA, στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Φεβρουαρίου.

Μπλάτερ: Είμαι ακόμα πρόεδρος, θα επιστρέψω

Καταβεβλημένος, αξύριστος, με τσιρότο στο μάγουλο και πολλά να πει, ο Ζεπ Μπλάτερ ξέσπασε κατά της Επιτροπής Δεοντολογίας που ο ίδιος συνέστησε για την απόφαση να αποβληθεί για οκτώ χρόνια από το ποδόσφαιρο.

Ο 79χρονος παράγοντας αρνήθηκε την εγκυρότητα της απόφασης, τονίζοντας ότι τα μέλη του Δικαστικού Επιμελητηρίου δεν έλαβαν υπόψη τις εξηγήσεις του ίδιου και του Μισέλ Πλατινί κατά τις απολογίες τους και τόνισε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει δικαιοδοσία να τον καθαιρέσει.

"Ο πρόεδρος της FIFA μπορεί να απαλλαχθεί των καθηκόντων του μόνο από το Κονγκρέσο της FIFA", τόνισε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι θα παρευρεθεί στο Κονγκρέσο της 27ης Φεβρουαρίου, όταν είναι προγραμματισμένες και οι εκλογές για τον διάδοχό του, παρότι τιμωρημένος.

"Σήμερα αρχικά ήμουν πολύ λυπημένος, αλλά όχι πλέον. Τώρα παλεύω. Δεν ντρέπομαι. Μετανιώνω, αλλά δεν ντρέπομαι. Ντρέπομαι για την απόφαση της επιτροπής. Δεν έχουν δικαίωμα να αντιτεθούν στον πρόεδρο. Ο πρόεδρος της FIFA μπορεί να απαλλαχθεί των καθηκόντων του μόνο από το Κονγκρέσο της FIFA. Στο επόμενο Κονγκρέσο, στις 27 Φεβρουαρίου, πριν από τις προεδρικές εκλογές, ακόμα και τιμωρημένος, θα είμαι ο πρόεδρος και ο πρόεδρος πρέπει πρώτα να απαλλαχθεί των καθηκόντων του".

Το ξέσπασμα του απερχόμενου προέδρου της FIFA διήρκεσε πάνω από μία ώρα, έχοντας δίπλα του την κόρη του Κορίν, η οποία του κρατούσε το παλτό κατά την αποχώρησή του, όταν και ο Μπλάτερ ολοκλήρωσε λέγοντας: "Θα επιστρέψω".

Καταθέτει έφεση στο CAS

Ειλημμένη η απόφαση Μπλάτερ να αντιταχθεί με όλες του τις δυνάμεις κατά της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA.

Εκπρόσωπός του, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, αποκάλυψε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταθέσει έφεση στο CAS κατά της ποινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου