31 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλόπιτα απ' τον πολ.όμιλο ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Σεβόμαστε την παράδοση του τόπου μας.
Ύστερα από πολλά τηλεφωνήματα φίλων, παραθέτουμε τη συνταγή της λιτοχωρίτικης κρεατόπιτας, όπως μας την έδειξε σήμερα η κα Βούλα Ξυπτερά, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.
Ευχαριστούμε επίσης τις κες Μαρία Παπαγεωργίου και Κούλα Ρεμπατσιού, οι οποίες έκαναν για το Σύλλογό μας βασιλόπιτες.
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
1 κιλό αλεύρι, 3 κουταλιές της σούπας λάδι, 2 κουταλιές της σούπας ξύδι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 φακελάκι μαγιά, 300 γρ. νερό (2 ποτήρια). Αφήνουμε το ζυμάρι 2 ώρες για να φουσκώσει.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ :
1,5 κιλό κρέας τραγί, 1 κιλό πράσα, 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι, αλάτι, πιπέρι, 4 αυγά, λίγο λάδι για το τσιγάρισμα.
Η πίτα γίνεται με 5 ή 6 φύλλα κάτω, γέμιση στη μέση, βάζουμε ένα ακόμη φύλλο, όπου μπαίνει το φλουρί, ο παράς, και τα υπόλοιπα 5 ή 6 πάνω. Ραντίζουμε το κάθε φύλλο με λίγο λάδι και στις άκρες, ενώ το συνολικό λάδι για τα φύλλα είναι περίπου 250 γρ. Κρατάμε μικρή ποσότητα από τα χτυπημένα αυγά, και αφού αραιώσουμε με λίγο νερό, αλείφουμε με πινέλο το τελευταίο φύλλο για να γυαλίσει και να πάρει ωραίο χρώμα.
Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.
Καλή σας επιτυχία. ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ Π.Ο.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου