Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες

Μια από τις καλές ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε ήρθε από την Αλόννησο. Το πανέμορφο ελληνικό νησί των Βορείων Σποράδων είναι από την 1η Δεκεμβρίου η πρώτη περιοχή της Ελλάδας, που καταργεί τη χρήση της πλαστικής
 Αποτέλεσμα εικόνας για αλοννησος
σακούλας, μέσα από το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», που
υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm / Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa και τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου.

Πώς προέκυψε το εν λόγω πρόγραμμα και γιατί στην Αλόννησο; Όπως εξηγεί στο WE του News247 η υπεύθυνη Θεμάτων Παράκτιας Διαχείρισης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ναταλία Ρουμελιώτη, όχι μόνο η δημοτική Αρχή του νησιού είχε ήδη αποφασίσει να αναλάβει πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της Αλόννησου είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι.”Η Αλόννησος φιλοξενεί τον πιο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας, Monachus monachus, στη Μεσόγειο. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντική για το νησί, τον τοπικό πληθυσμό και την τοπική οικονομία, καθώς μία βασική δραστηριότητα για τους επισκέπτες του νησιού είναι να επισκέπτονται το κέντρο ενημέρωσης που λειτουργεί η MOm, προκειμένου να ενημερωθούν για τη μεσογειακή φώκια”, σημειώνει. “Συνεπώς, η μεγάλη περιβαλλοντική αξία της Αλοννήσου, σε συνδυασμό με την ήδη εκπεφρασμένη επιθυμία του Δήμου και των τοπικών επιχειρηματιών να αναλάβουν δράση για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, ήταν καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή του συγκεκριμένου νησιού για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος”.



Η κ. Ρουμελιώτη επισημαίνει ότι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων αποτελεί σημαντικό χώρο για πολλά σπάνια και κινδυνεύοντα με εξαφάνιση είδη. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται συσσώρευση πλαστικών στις θαλασσινές σπηλιές που η μεσογειακή φώκια Monachus monachus χρησιμοποιεί για αναπαραγωγή, υποβαθμίζοντας πάρα πολύ τον οικότοπό του και προκαλώντας, πολλές φορές, θνησιμότητα ειδικά στα νεαρά και νεογνά άτομα.

Αποφασισμένοι λοιπόν να βάλουν τέλος στη χρήση της πλαστικής σακούλας, την 1η Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής, των οργανώσεων που υλοποιούν το πρόγραμμα και του ιδρύματος Thalatta, μαζί με εθελοντές και μαθητές, ενημέρωσαν τους κατοίκους που επισκέπτονταν καταστήματα του νησιού για την πρωτοβουλία, διανέμοντάς τους, παράλληλα, φυλλάδια του προγράμματος και πάνινες τσάντες για να αντικαταστήσουν με αυτές την πλαστική σακούλα στις καθημερινές τους αγορές. Συνολικά 2.000 πάνινες τσάντες από 100% βαμβάκι θα διανεμηθούν στα νοικοκυριά της Αλοννήσου στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις, βιωματικά σεμινάρια, εθελοντικοί καθαρισμοί ακτών, καθώς και εργαστήρια διαβούλευσης με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων.

Ο μύθος της δωρεάν σακούλας

Σύμφωνα με την κυρία Ρουμελιώτη, οι επαγγελματίες του νησιού ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά από την πρώτη στιγμή. “Oι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ του νησιού έχουν ήδη αποφασίσει να σταματήσουν να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους. Αντ’ αυτών, οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα καθημερινά ψώνια τους χρησιμοποιώντας την πάνινη τσάντα που θα τους χορηγηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ή και αγοράζοντας μια τσάντα πολλαπλών χρήσεων από τα συγκεκριμένα καταστήματα”. Παρά την επικρατούσα αντίληψη άλλωστε, η πλαστική σακούλα δεν είναι δωρεάν, επιβαρύνει τον επιχειρηματία αλλά και τον καταναλωτή, καθώς το κόστος της ενσωματώνεται στις τιμές των προϊόντων. Επιπλέον, οι καθαρισμοί στους οποίους υποχρεώνονται οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, συνεπάγονται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου