Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Αφιέρωμα στο ΚΑΤΑΦΥΓΙ Κοζάνης από το touristorama.com

Το Καταφύγι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1500 μέτρων. Για να φθάσει κανείς εκεί, επιλέγει είτε τη διαδρομή μέσω Κατερίνης είτε τη διαδρομή από τη δυτική 
 Αποτέλεσμα εικόνας για καταφυγι κοζανης
πλευρά των Πιερίων. Οι δρόμοι είναι ανηφορικοί, πλαισιωμένοι από πυκνή
βλάστηση, πανύψηλα δέντρα, εντυπωσιακά βράχια και μικρούς καταρράκτες, που ρέουν αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.Όσο πλησιάζουν οι επισκέπτες το Καταφύγι, το τοπίο γίνεται ολοένα και ομορφότερο.

Η θέα από το χωριό είναι μαγευτική, αφού μπροστά ξεδιπλώνεται ο κάμπος του Βελβεντού, της Κοζάνης, ο ποταμός Αλιάκμονας και η τεχνητή Λίμνη του Πολυφύτου. Από την κορυφή Δρόσος, που είναι κοντά στο Καταφύγι, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, φαίνεται ο Όλυμπος, ο Θερμαϊκός Κόλπος, η Θεσσαλονίκη, το Καϊμακτσαλάν και το Βέρμιο. Μόλις 5 χιλιόμετρα από το Καταφύγι και κάτω από την ψηλότερη κορυφή των Πιερίων, το Φλάμπουρο, απλώνεται το εντυπωσιακό οροπέδιο Λειβάδια, το οποίο είναι γεμάτο από μία τεράστια ποικιλία πολύχρωμων αγριολούλουδων.

Η ιστορία του Καταφυγίου αρχίζει το 1611, όταν ο επίσκοπος Τρίκης Διονύσιος έκανε την πρώτη απόπειρα αποτίναξης της μακρόχρονης σκλαβιάς. Η επανάσταση απέτυχε και οι κυνηγημένοι βρήκαν καταφύγιο στις όχθες του Αλιάκμονα. Εκεί έχτισαν τον οικισμό Γρατσάνη, ο οποίος εξαιτίας της ομορφιάς και του φυσικού του πλούτου, προκάλεσε τις λεηλασίες των Τούρκων. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ανέβουν στα Λειβάδια και να κατασκηνώσουν εκεί, όμως, η έλλειψη νερού τους οδήγησε ψηλότερα, με αποτέλεσμα να χτιστεί το Καταφύγι. Στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα το Καταφύγι υπήρξε αρχηγείο των Πιερίων.


Οι άνδρες του χωριού έδωσαν όλη τους την ψυχή στον αγώνα του Παύλου Μελά ενώ το Καταφύγι απελευθερώθηκε ολοκληρωτικά στις αρχές του 20ου αιώνα μαζί με την υπόλοιπη Μακεδονία. Έκτοτε αρχίζει η ανοδική πορεία του χωριού και η φήμη του εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.Σήμερα το γραφικό χωριό έχει περίπου 250 σπίτια και το καλοκαίρι σφύζει από ζωή. Είναι η εποχή, που διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Λαϊκό Πανηγύρι, διάφορα μουσικά αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις, απονομή βραβείων στους αριστούχους μαθητές, εκθέσεις και τουρνουά πινγκ-πονγκ.

Κατά την επίσκεψή σας στο Καταφύγι μην παραλείψετε να δείτε το σπίτι του Αλέξη Ζορμπά, που διαμορφώθηκε με δαπάνη του Δήμου Βελβεντού. Ο Αλέξης Ζορμπάς, που το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος, έγινε γνωστός ως ήρωας του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».Γεννήθηκε στο Λιβάδι Πιερίας και έζησε στο Καταφύγι, όπου δούλευε σε κτήματα και έβοσκε κοπάδια. Το 1915 έφυγε για το Άγιο Όρος, όπου και γνωρίστηκε με τον Νίκο Καζαντζάκη.

touristorama.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου