Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Σαν σήμερα, το 1943 η μάχη τού Λένινιγκραντ

Ο χειμώνας του 1942 - 43 δεν ήταν τόσο τρομερός στα βόρεια της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Γερμανοί που, από τα τέλη του 1941, είχαν εγκατασταθεί γύρω από το Λένινγκραντ (επίσημη ονομασία της Πετρούπολης από το 1924 ως το 1991) , πίστευαν ότι πλησίαζε η ώρα να πάρουν την πόλη. Ο στρατάρχης Έριχ φον Μανστάιν έβλεπε πως οι σοβιετικοί στρατιώτες που αιχμαλωτίζονταν από τον γερμανικό στρατό, ήταν 15χρονα και 17χρονα αγόρια και κορίτσια. Είχε βεβαιωθεί ότι, με λίγη προσπάθεια, η Βερμαχτ θα έμπαινε στην πόλη. Έκανε μεγάλο λάθος.

Σαν κεραυνός ξέσπασε η σοβιετική αντεπίθεση τη νύχτα, 25 Νοεμβρίου 1942. Αδυσώπητη η προέλαση του κόκκινου στρατού απωθούσε τους Γερμανούς τριάντα με σαράντα χιλιόμετρα κάθε μέρα, ανταποδίδοντας τον κεραυνοβόλο πόλεμο. Στις 12 Ιανουαρίου 1943, η σοβιετική σφήνα είχε χωθεί 500 χιλιόμετρα βαθιά στα γερμανικά πλευρά. Οι δυνάμεις που πολιορκούσαν το Λένινγκραντ, βρέθηκαν ανάμεσα σε δυο πυρά. Κινδύνευαν να κυκλωθούν. Αναπόφευκτα, ήρθε το σύνθημα της υποχώρησης:

«Εγκαταλείψτε το Λένινγκραντ»!...

Οι Γερμανοί κατάφεραν να αποφύγουν τη λαβίδα. Συνέχισαν, όμως, να υποχωρούν, χωρίς σταματημό. Την 1η Μαρτίου 1944, κανένας Γερμανός στρατιώτης δεν πατούσε σοβιετικό έδαφος, σ’ όλη την τεράστια γραμμή των συνόρων. Στο ανατολικό μέτωπο, ο Χίτλερ βρισκόταν στο σημείο, απ’ όπου ξεκίνησε, στις 21 Ιουνίου 1941, όταν τα στρατεύματά του άρχιζαν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου