Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Η 23η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Από τις 3 Νοεμβρίου 1942, επομένη της ήττας του στο (Ελ) Αλαμέιν της Αιγύπτου, ο Ρόμελ άρχισε τακτική υποχώρηση. Στις 8 Νοεμβρίου, μια τεράστια αμερικανική απόβαση εκδηλώθηκε στην Καζαμπλάνκα, το Οράν και το Αλγέρι. Οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να κινούνται προς την Τύνιδα, πρωτεύουσα της Τυνησίας. Ο Ρόμελ κατάλαβε πως το παιχνίδι ήταν πια χαμένο. Ζήτησε από τον Χίτλερ να μεταφερθούν στην Ευρώπη όσο γινόταν περισσότεροι άνδρες του «Άφρικα Κορπ». Πήρε την απάντηση ότι είναι ηττοπαθής και διατάχθηκε, στο εξής, να υπακούει στον Ιταλό στρατηγό Μπαστίκο.

Οι Γερμανοί στάθηκαν μπροστά στην Τρίπολη της Λιβύης, στα μέσα Ιανουαρίου του 1943, χωρίς βενζίνη και πυρομαχικά και χωρίς δυνατότητα ανεφοδιασμού. Ο Μοντγκόμερι τους ακολουθούσε αργά, μη διακινδυνεύοντας τον στρατό του. Ο φον Άρμιν θέλησε να μιμηθεί τα κόλπα του Ρόμελ και, αντί να οχυρωθεί, εξαπέλυσε επίθεση κατά των Άγγλων. Ο Μοντγκόμερι δεν αιφνιδιάστηκε. Με μια μεγάλη κυκλωτική κίνηση, απείλησε τους Γερμανούς με αφανισμό. Ο Ρόμελ κατάφερε να αποφύγει την κύκλωση, φεύγοντας έγκαιρα από την Τρίπολη, στις 20 Ιανουαρίου. Υποχώρησε στην Τυνησία κι οχυρώθηκε στην περιοχή Μάρεθ, ενώ, από τα βόρεια, προέλαυναν οι Αμερικανοί.

Στις 23 Ιανουαρίου 1943, ο Μοντγκόμερι έμπαινε νικητής στην Τρίπολη, διώχνοντας και τους Ιταλούς που ήταν εκεί από το 1912. Για τους Γερμανούς, η αντίστροφη μέτρηση στην Αφρική είχε αρχίσει. Τον Μάρτιο, οι Αμερικανοί συναντήθηκαν με την όγδοη βρετανική στρατιά και το «Άφρικα Κορπ» συμπτύχθηκε στο Σφαξ, στην ακτή της Μικρής Σύρτης, στην Τυνησία. Συνεχώς υποχωρώντας και περιμένοντας μάταια τα πλοία που θα τους παραλάμβαναν, οι Γερμανοί στριμώχτηκαν στο ακρωτήριο Μπον. Παραδόθηκαν στις 12 Μαΐου 1943. Ο αριθμός των αιχμαλώτων έφτασε τους 225.000 άντρες. Αν ο Ρόμελ είχε εισακουστεί, οι στρατιές αυτές θα ενίσχυαν τις γερμανικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Η ιστορία του «Άφρικα Κορπ» τέλειωσε άδοξα και μαζί της, έσβησε κάθε γερμανοϊταλική παρουσία στην Αφρική.



1719: Με την ένωση Βαντούζ - Σέλενμπεργκ, δημιουργείται το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν.



1793: Η Ρωσία και η Πρωσία συμφωνούν σε έναν δεύτερο διαμελισμό της Πολωνίας.



1806: Πεθαίνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίλιαμ Πιτ ο Νεότερος. Σε ηλικία 24 ετών, έγινε ο πιο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Γεννήθηκε το 1759.



1937: Ξεκινά η δίκη 17 κομμουνιστών ηγετών, μετά την απαγγελία της κατηγορίας εναντίον τους για εμπλοκή σε συνωμοσία, αρχηγός της οποίας θεωρήθηκε ο Λέον Τρότσκι. Η συνωμοσία υποτίθεται ότι είχε σκοπό να ανατρέψει το καθεστώς και να δολοφονήσει τους ηγέτες του.



1943: Στην Καζαμπλάνκα, ο πρόεδρος Ρούσβελτ και ο πρωθυπουργός Τσόρτσιλ συμφωνούν να γίνει απόβαση στην Ιταλία, πριν να ανοίξει δεύτερο μέτωπο στη Δυτική Ευρώπη.



1963: Εξαφανίζεται ο Βρετανός απεσταλμένος στην Βηρυτό, Χάρολντ «Κιμ» Φίμπλι. Αργότερα μέσα στον χρόνο αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο τρίτος πρωταγωνιστής του σκανδάλου κατασκοπείας, Μπούργκες – Μακλίν, και ότι είχε βρει άσυλο στην Μόσχα.



1995: Μετά από 10 χρόνια προσπάθειάς του να οδηγήσει την Ευρώπη προς την ενοποίηση, ο Ζακ Ντελόρ αποσύρεται επίσημα από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραχωρώντας την θέση του στον Ζακ Σαντέρ.



2004: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική δράση. Η ανακοίνωση γίνεται δεκτή με θύελλα ενθουσιωδών χειροκροτημάτων από τα μέλη της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας.



2005: Ορκίζεται πρόεδρος της Ουκρανίας ο Β. Γιουστσένκο, ένα μήνα μετά την επικράτησή του στον «τρίτο» γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας του. Την επομένη, έσπευσε στη Μόσχα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία.



2015: Σε ηλικία 90 χρόνων, πεθαίνει ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα. Είχε γεννηθεί το 1924 και το 1995 ορίστηκε αντιβασιλιάς. Πλήρη βασιλικά καθήκοντα ανέλαβε το 2006. Τον διαδέχεται ο 79χρονος ετεροθαλής αδελφός του, Σαλμάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου