Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Σαν σήμερα, πέθανε ο ΧΙΡΟΧΙΤΟ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΙΡΟΧΙΤΟ
Έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας που αποκήρυξε τη θεϊκή προέλευση των μοναρχών της Ιαπωνίας. Μόνο που το έκανε την Πρωτοχρονιά του 1946 με τη
χώρα του παραδομένη άνευ όρων. Ο Μιτσινομίγια Χιροχίτο είναι ο μοναδικός από τους τρεις ηγέτες του «άξονα» Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας που
επέζησε του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και πέθανε ειρηνικά στο κρεβάτι του.
Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1901 κι έγινε ο μακροβιότερος μονάρχης της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ήταν ο πρώτος διάδοχος του ιαπωνικού θρόνου που βγήκε έξω από τα σύνορα της χώρας, καθώς, στα 1921, επισκέφτηκε την Ευρώπη. Την ίδια χρονιά, αναγορεύτηκε αντιβασιλιάς, αντικαθιστώντας τον πατέρα του που παρουσίασε διανοητική ασθένεια. Ενθρονίστηκε αυτοκράτορας τα Χριστούγεννα του 1926 περιβεβλημένος με απόλυτες εξουσίες. Οι υποστηρικτές του τον προβάλλουν ως ειρηνιστή, αντίθετο στη σύναψη συμμαχίας με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι και διστακτικό στην κήρυξη πολέμου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Και του καταλογίζουν απλά το ότι δεν είχε το σθένος να αντιταχθεί δυναμικά στους στρατοκράτες που κυβερνούσαν τη χώρα. Σε όλα αυτά, η άλλη πλευρά αντιτάσσει ότι, από το 1931, εργαζόταν μεθοδικά για την επιτυχία των επεκτατικών σχεδίων του κι ότι ενέκρινε την αιφνιδιαστική και απρόκλητη επίθεση εναντίον της αμερικανικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ. Το γεγονός ότι, στα 1945, τάχθηκε με εκείνους που επιζητούσαν την ειρήνη, αποδίδεται στο ότι η ατομική βόμβα είχε ήδη αφανίσει τις δυο πόλεις, Χιροσίμα και Ναγκασάκι .

Στις 15 Αυγούστου του 1945, έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας που μίλησε απευθείας στον λαό του: Χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο για να αναγγείλει την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας στους συμμάχους. Οι Αμερικανοί τον διατήρησαν στον θρόνο του αλλά τον υποχρέωσαν να δεχτεί σύνταγμα που επιβάλλει τη λαϊκή κυριαρχία, με τον μονάρχη να περιορίζεται στον τυπικό ρόλο του ρυθμιστή του πολιτεύματος.

Από την ώρα εκείνη, ο Χιροχίτο προσπάθησε να γίνει προσιτός στον λαό του. Ξεκίνησε δημόσιες εμφανίσεις, επέτρεψε τη δημοσίευση οικογενειακών φωτογραφιών και, στα 1971, έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας που επισκέφτηκε το εξωτερικό, ξεκινώντας περιοδεία στην Ευρώπη. Στα 1975, βγήκε άλλη μια φορά, για να επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βασίλευσε, συνολικά 63 χρόνια και πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 1989.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου