Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Η γνώμη Σαμπράκου για τον Poyet

Στη στιγμή που επέλεξε η ΑΕΚ για να αλλάξει προπονητή και να αντικαταστήσει τον Τραϊανό Δέλλα, ο Γκουστάβο Πογιέτ έδειχνε μια παραπάνω από καλή επιλογή. Ενας προπονητής επιπέδου και παραστάσεων Premier League, σε ηλικία που πείθει ότι είναι λογικές οι προσδοκίες και οι φιλοδοξίες του να φτάσει σε υψηλότερο επίπεδο και να τύχει μεγαλύτερης αναγνώρισης από αυτή που εισέπραξε στον καιρό του στην Μπράιτον είναι παραπάνω από εξαιρετική επιλογή για μια ελληνική ομάδα. Πόσο μάλλον όταν κυκλοφορεί ελεύθερος Οκτώβρη μήνα και με διάθεση να αναλάβει μια ομάδα περίπου στα μισά της σεζόν και ενώ απέχει πολύ η επόμενη μεταγραφική περίοδος. Το πακέτο θα ήταν all in one αν η ΑΕΚ κατάφερνε να εξασφαλίσει εκ των προτέρων τη δέσμευση του Ουρουγουανού ότι θα συνεχίσει στον πάγκο της και μετά το ερχόμενο καλοκαίρι εφόσον εκείνη του εκδήλωνε εγκαίρως την επιθυμία της. Δεν θα μπορούσε όμως η ΑΕΚ να τα έχει όλα δικά της Οκτώβρη μήνα. Κι άλλωστε, όπως έχει πολλάκις αποδειχθεί στο ποδόσφαιρο, και το έχει νιώσει και η ΑΕΚ στο πετσί της στο παρελθόν, τα συμβόλαια δεν δένουν τους προπονητές όσο ισχυρά δένουν τους ποδοσφαιριστές. Την ερχόμενη Παρασκευή, που συμπληρώνει τρίμηνο, ο Πογέτ θα μπορεί να κοιτάξει πίσω με τη συνείδηση ότι ξεκίνησε σωστά την ελληνική περιπέτειά του. Καμία έκπληξη για έναν προπονητή που το είχε ξανακάνει δύο φορές επιτυχημένα, στην Μπράιτον και τη Σάντερλαντ. Ο Ουρουγουανός ήξερε πώς γίνεται, πώς το κάνεις όταν αναλαμβάνεις Οκτώβρη και Νοέμβρη μήνα μια ομάδα, τι αλλάζεις, πότε το αλλάζεις, πόσο πειράζεις την ομάδα που παραλαμβάνεις, πότε αρχίζεις να επηρεάζεις το παιχνίδι της και πόσο αλλάζεις τον τρόπο που παίζεις με ή χωρίς την μπάλα κατά την εξέλιξη του χρόνου και την πάροδο των εβδομάδων.

Οι βασικές αλλαγές του Πογέτ στη στρατηγική συγκριτικά με αυτή που ακολουθούσε η ΑΕΚ επί των ημερών του Δέλλα προδίδουν προπονητή με οξυδέρκεια και εμπειρία. Αλλάζοντας τον σχηματισμό από 4-2-3-1 σε 4-3-3, ο Ουρουγουανός έβαλε την ΑΕΚ να πιέζει λιγότερο τους αντίπαλους στόπερ και να ξεκινά την πίεση, πιο εντατικά συγκριτικά με πριν, στην ζώνη ανάμεσα στην σέντρα και το επιθετικό της 1/3 του τερέν. Περίπου όμοια ήταν η διαφοροποίηση και στην φάση κατοχής της μπάλας: η ΑΕΚ του Πογιέτ αλλάζει περισσότερες πάσες και κρατά την μπάλα περισσότερο στη μεσαία γραμμή και κάνει λιγότερες πάσες στο επιθετικό 1/3 του τερέν με συνέπεια να φτιάχνει και μικρότερο αριθμό ευκαιριών. Αυτές ήταν πολύ λογικές επιλογές για έναν προπονητή που δεν γνώριζε τις δυνατότητες των παικτών και της ομάδας του. Πήρε μικρότερα ρίσκα, έπαιξε πιο συντηρητικά, δίχως καμιά αγωνία σχετικά με το αν η φυσική κατάσταση μιας ομάδας που είχε μάθει να πιέζει ψηλά και να τρέχει σηκώνει ή όχι τον δικό του τρόπο παιχνιδιού που απαιτεί λιγότερα τρεξίματα και λιγότερα χιλιόμετρα. Η ΑΕΚ του Πογέτ κρατά τη μπάλα περίπου όσο και η ΑΕΚ του Δέλλα, αλλά παίρνει λιγότερα ρίσκα στις επιθέσεις της και συνεπώς μειώνει, τουλάχιστον θεωρητικά, τον κίνδυνο να βρεθεί εκτεθειμένη η άμυνά της. Γίνεται πιο κυνική, λιγότερο ελκυστική και μοντέρνα στο μάτι, αλλά πιο αποτελεσματική και πιο σκληρή.

Η ΑΕΚ του Πογέτ αλλάζει συχνότερα τη μπάλα όταν έχει την κατοχή, δίνει συχνά, ειδικά όταν παίρνει προβάδισμα στο σκορ, περισσότερο χώρο και μπάλα στον αντίπαλο, κάνει λιγότερα σουτ, δέχεται περισσότερα σουτ, έχει γίνει πιο αποτελεσματική εκτελεστικά. Και παιχνίδι με το παιχνίδι δίνει στον παρατηρητή την εντύπωση ότι περίπου ενενήντα μέρες μετά την άφιξη του νέου προπονητή έχει αρχίσει να μαθαίνει και να αποδίδει αποτελεσματικά, όπως αποδεικνύει το σερί των νικών της, έναν τύπο παιχνιδιού. Το παιχνίδι της είναι κατά διαστήματα παραγωγικό, επιθετικό και τελικά ψυχαγωγικό, αλλά συνήθως δυσκολεύεται να αποδώσει σωστά την “αφήνω την πρωτοβουλία στον αντίπαλο και χτυπάω στην κόντρα με καλή μετάβαση από τη φάση της άμυνας σε αυτή της επίθεσης” τακτική του προπονητή της και γι' αυτό φλερτάρει με το γκολ και την απώλεια της νίκης.

Μέχρι εδώ ο Πογέτ τα καταφέρνει μια χαρά. Χάρη σε δύο εκ των καλύτερων χαφ που κυκλοφορούν στο ελληνικό πρωτάθλημα, τον Γιόχανσον και τον Σιμόες, που είναι οι κολώνες του παιχνιδιού του, ο Ουρουγουανός έχει βρει τρόπο διαχείρισης των αγώνων που είναι συμβατός με τις βασικές ιδέες του για το ποδόσφαιρο. Και με όσα παίρνει από τον Γκάλο, τον Ντιντακ, τον Μπαρμπόσα, τον Βάργκας, τον Αραβίδη και – πού και πού – τον Τζεμπούρ, παρουσιάζει ένα σύνολο πιο αποτελεσματικό από αυτά που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα ομάδες με ακριβότερο ρόστερ, όπως είναι ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός.

Ποιο μπορεί να είναι το παρακάτω, η συνέχεια, για την ΑΕΚ; Με το σημερινό υλικό, δηλαδή δίχως προσθήκες, και ειδικά δίχως έναν στόπερ επιπέδου και έναν ακραίο μεσοεπιθετικό, ο Πογέτ δεν μπορεί να δείξει πολύ περισσότερα. Οσα παραπάνω και αν πάρει από παίκτες που δεν έχουν βγει ακόμη στα χέρια του, όπως ο Μάνταλος που μόνο απέναντι στον ΠΑΟΚ θύμισε την καλή έκδοση του εαυτού του, ο Ουρουγουανός δεν μπορεί να παρουσιάσει μια πολύ πιο πειστική ΑΕΚ. Διότι ο τύπος του παιχνιδιού που ακολουθεί απαιτεί μεγαλύτερη ατομική τεχνική ποιότητα και όχι μεγαλύτερη ομαδική τεχνική. Θέλει ποιοτικότερα – δημιουργικά και εκτελεστικά – πόδια και μυαλά η ΑΕΚ του Πογέτ για να δείξει καλύτερη, πιο επιθετική, πιο πειστική. Διότι έχει έναν προπονητή που δεν επιδιώκει το θέαμα και τις ευκαιρίες, ούτε το ποδόσφαιρο της υψηλής κατοχής της μπάλας. Για να έχει περισσότερες πιθανότητες να νικά με συνέπεια, η ΑΕΚ του Πογέτ πρέπει να νιώσει πιο ασφαλής ανασταλτικά, ειδικά στο κέντρο της άμυνάς της.

Μπορεί να εξελίξει την ΑΕΚ ο Πογέτ; Ο καιρός του στη Μπράιτον και το δείγμα του πρώτου τριμήνου του στην Ελλάδα απαντούν καταφατικά. Για να το μάθει όμως αυτό η ΑΕΚ θα πρέπει προηγουμένως να μάθει αν έχει ο Ουρουγουανός τη διάθεση να παραμείνει προκειμένου να την εξελίξει. Η πρόσφατη περιπέτεια με τη Σουόνσι προδίδει την – πολύ λογική – επιθυμία του Πογέτ να επιστρέψει στην Premier League. Συνεπώς η ΑΕΚ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να τον περιμένει, αλλά και να αρχίσει το scouting για τον επόμενο ώστε να μην χάσει πολύτιμο χρόνο το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν θα πρέπει να πάρει εγκαίρως αποφάσεις για τις αλλαγές στο ρόστερ της αν θέλει να συνεχίσει τις έξυπνες, value for money, μεταγραφές σαν του Σιμόες και του Γιόχανσον. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου