Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

10 Φεβρουαρίου: 'Κι όμως ... γυρίζει'

Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1564 και σπούδασε μαθηματικά, φυσική και αστρονομία. Στα 19 του, παρατηρώντας μέσα στον καθεδρικό ναό της Πίζας μια λάμπα που πηγαινοερχόταν καθώς την κινούσε ο αέρας, ανακάλυψε τους νόμους της ισόχρονης κίνησης του 
εκκρεμούς. Στη συνέχεια, εφεύρε την υδροστατική ζυγαριά, ανακάλυψε τους νόμους της βαρύτητας, έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης δυναμικής και, στα 1609, σε ηλικία 45 χρόνων, κατασκεύασε στη Βενετία το πρώτο αστρονομικό τηλεσκόπιο, με το οποίο έκανε παρατηρήσεις στο φεγγάρι. Ήθελε να διαπιστώσει, αν ο Κοπέρνικος είχε δίκιο όταν, έναν αιώνα νωρίτερα, έλεγε πως κέντρο του πλανητικού μας συστήματος είναι ο Ήλιος. Την άποψη αυτή την είχε εκφράσει πρώτος ο Έλληνας αστρονόμος Αρίσταρχος ο Σάμιος που έζησε από το 320 ως το 250 π.Χ.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Γαλιλαίος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν είναι ο Ήλιος που γυρίζει γύρω από τη Γη αλλά η Γη που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, όπως και όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ανακοίνωσε την ανακάλυψή του για να διαπιστώσει πως η έρευνα και η επιστήμη δεν είχαν καμιά τύχη στην εποχή του. Η ανακοίνωσή του θεωρήθηκε φοβερή βλαστήμια κατά του Θεού. Τον είπαν αιρετικό, όπως τον Κοπέρνικο, του οποίου τα βιβλία είχαν μπει στη «μαύρη λίστα» των απαγορευμένων από τον πάπα.

Ο Γαλιλαίος επέμενε στην άποψή του με αποτέλεσμα, στις 22 Ιουνίου 1633, να τον συλλάβει η Ιερή Εξέταση και να τον φυλακίσει. Συνέχισε να επιμένει πως η Γη γυρίζει και πως αυτό είναι ανεξάρτητο από τη θρησκεία. Για να σταματήσει, από τα μέσα Ιανουαρίου 1634, ενώ πατούσε πια τα εβδομήντα του, άρχισαν να τον υποβάλλουν σε φριχτά βασανιστήρια. Άντεξε τρεις βδομάδες.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1634, γονατιστός μπροστά στους ιεροεξεταστές, απαρνήθηκε τη θεωρία του ως λαθεμένη και αιρετική. Λέγεται πως την ίδια στιγμή μουρμούρισε: «Και όμως, γυρίζει». Έζησε άλλα οκτώ χρόνια. Πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1642, περιορισμένος και κάτω από την αυστηρή παρακολούθηση της Ιερής Εξέτασης.

Στις 31 Οκτωβρίου 1992, ακριβώς 350 χρόνια μετά το θάνατό του, ο πάπας Παύλος ζήτησε δημόσια συγνώμη για τις διώξεις που υπέστη ο Γαλιλαίος. «Η Ιερή Εξέταση», είπε, «ερμήνευσε τη Βίβλο λαθεμένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου