Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Σαν σήμερα, 6 Φεβρουαρίου

6 Φεβρουαρίου 1778

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος

Ήταν σπουδαίος φυσικός. Ανέπτυξε τη θεωρία για τον θετικό και τον αρνητικό ηλετρισμό, εφεύρε το αλεξικέραυνο, μελέτησε τους κυκλώνες και τα θαλάσσια ρεύματα, αλλά, πάνω απ’ όλα, υπηρέτησε την πατρίδα του ως πολιτικός. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1706,
εκπροσώπησε, επάξια τις αποικίες στην Αγγλία, πριν από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, εκλέχτηκε τρεις φορές πρόεδρος της Πενσιλβανίας και, στα 1777, έφτασε στη Γαλλία ως εκπρόσωπος των επαναστατημένων πολιτειών.

Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ τον δέχτηκε με τιμές και πολύ κολακευτικά σχόλια για την ως τότε σταδιοδρομία του και για τον αγώνα της πατρίδας του κατά των Άγγλων. Θετική χειρονομία, όμως, καμιά. Έμεινε στο Παρίσι έναν ολόκληρο χρόνο, ώσπου να πετύχει την πιο μεγάλη νίκη της καριέρας του: Στις 6 Φεβρουαρίου 1778, έβαζε την υπογραφή του, για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, στη συνθήκη συμμαχίας και εμπορίου με τη Γαλλία. Μια συνθήκη που επέτρεψε στους επαναστάτες να εφοδιαστούν με όλα τα απαραίτητα για τον αγώνα τους. Επίσης, επιτράπηκε στις ΗΠΑ να κατακτήσουν τον Καναδά και τις Βερμούδες, ενώ δόθηκε το δικαίωμα στους Βρετανούς να καταλάβουν τις Δυτικές Ινδίες.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε την τιμή να είναι ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές και συντάκτες της συνθήκης, με την οποία η Αγγλία αναγνώριζε την ύπαρξη των πια ανεξάρτητων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πέθανε, στις 17 Απριλίου 1790, σε ηλικία 84 χρόνων.



1788: Η Μασαχουσέτη εντάσσεται στις ΗΠΑ ως η 6η πολιτεία τους.



1825: Με οξυμένα τα πάθη του εμφυλίου πολέμου στην επαναστατημένη Ελλάδα, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης οδηγείται δέσμιος στις φυλακές του Παλαμηδίου.



1838: Κατά την Μεγάλη Έξοδο των Μπόερς, σκοτώνεται ο ηγέτης τους Πίετ Ρέτιεφ από πολεμιστές του βασιλιά των Ζουλού, Ντιγκάνε.



1840: Υπογράφεται η συνθήκη του Γουαϊτάνγκι με την οποία οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας δέχονται την κυριαρχία της βασίλισσας Βικτωρίας στα εδάφη τους.



1899: Η αμερικανική γερουσία επικυρώνει με πλειοψηφία μιας ψήφου τη συνθήκη των Παρισίων που δίνει τέλος στον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο. Οι Ισπανοί έχασαν σχεδόν τα πάντα στην αμερικανική ήπειρο και τον Ειρηνικό.



1905: Γεννιέται ο Πολωνός Βλάντισλαβ Γκομούλκα, ηγέτης των Κομμουνιστών κατά την περίοδο 1956 - 70.



1912: Γεννιέται η Εύα Μπράουν, επί χρόνια ερωμένη και σύζυγος του Αδόλφου Χίτλερ για μια μέρα. Παντρεύτηκαν στις 29 Απριλίου 1945, ένα 24ωρο πριν να αυτοκτονήσουν στο υπόγειο αρχηγείο του Χίτλερ στο Βερολίνο.



1994: Πραγματοποιούνται στο Τόγκο οι πρώτες πολυκομματικές βουλευτικές εκλογές.



2015: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκλέγεται ως η νεότερη πρόεδρος της Βουλής (38 χρόνων) και με ρεκόρ ψήφων (235 υπέρ, 61 λευκά και δυο άκυρα). Είναι η δεύτερη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα, μετά την κυρία Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου