Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Μπορείς να τα φας και μετά την ημερομηνία λήξης

Κι ενώ οι πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν ότι η Βρετανία πετάει κάθε χρόνο 4,3 εκατομμύρια τόνους βρώσιμα τρόφιμα σε καλή κατάσταση, ένας επιχειρηματίας έχει καταφέρει να συλλέξει χρήματα από τρόφιμα που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να πετούν τα τρόφιμα αμέσως μόλις δουν ότι έχει περάσει η μαγική ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία» λέει ο Dan Cluderay, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Approved Food, η οποία πουλάει φθηνά τροφές μόνο και μόνο επειδή έχει παρέλθει η ημερομηνία που φρενάρει την κατανάλωσή τους.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τη χρήση των ημερομηνιών παρασκευής τους, τις ημερομηνίες πώλησης (οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα σούπερ μάρκετ για τους δικούς τους, εσωτερικούς σκοπούς) και την ανάλωση κατά προτίμηση πριν τις ημερομηνίες λήξης (οι οποίες είναι για τη βέλτιστη ποιότητα του προϊόντος και όχι για την ασφάλεια του καταναλωτή).

Έχοντας αυτό στο μυαλό, εδώ είναι 10 τρόφιμα που είναι ασφαλή να φαγωθούν μετά την ημερομηνία λήξης τους:

1. Πατατάκια
Το αλάτι βοηθά στη διατήρησή τους.

2. Σοκολάτα
Η ζάχαρη βοηθά στη συντήρησή της.

3. Κέτσαπ
Εάν και εφόσον βρίσκεται στο ψυγείο, μπορεί να διατηρηθεί για 12+ μήνες.

4. Γιαούρτι
Μπορεί να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης του. Μπορούμε κάλλιστα να αφαιρέσουμε το πάνω-πάνω και να φάμε το από κάτω. Κανένα απολύτως πρόβλημα.

5. Σκληρό τυρί
Μια παρτίδα τυριών έρχεται με τη μούχλα της, ούτως ή άλλως. Καλύτερα να αποφεύγουμε τα μαλακά τυριά, όπως το μπρι ή το καμαμπέρ όμως.

6. Γάλα
Εφόσον δεν μυρίζει άσχημα ή δεν αρχίσει να πήζει, πρέπει να είναι μια χαρά.

7. Αυγά
Υπάρχει κόλπο: αν το αυγό επιπλέει σε ένα μπολ με νερό, σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια μέσα σε αυτό. Αν βουλιάζει, είναι ό,τι πρέπει για να φαγωθεί.

8. Ψωμί
Αν είναι λίγο μπαγιάτικο, μπορείτε να το ζεστάνετε στον φούρνο. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μούχλα, όμως.

9. Ρύζι
Μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί έντομα στο σακουλάκι του.

10. Φρούτα και λαχανικά
Η κοινή λογική μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτήν την περίπτωση. Εάν δεν υπάρχει μούχλα, τότε είναι ΟΚ να τα φάτε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου