Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Έκλεισε τα σύνορα η Σερβία

Η σερβική αστυνομία άρχισε από το πρωί να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία για τους πρόσφυγες που επετεύχθη, την περασμένη Πέμπτη, στο Ζάγκρεμπ, στη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας.
Όπως ανέφερε αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, «στην μεθοριακή διάβαση Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν βεβαίωση με φωτογραφία και σφραγίδα από το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, που λειτουργεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ».

Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς δήλωσε ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες, αλλά θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα συμφωνηθέντα στο Ζάγρεμπ προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στο έδαφος τής Σερβίας άτομα που δεν δέχεται η Κροατία. Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας ανέφερε, επίσης, ότι 150 άτομα που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στα σύνορα με την Κροατία είναι οικονομικοί μετανάστες και όπως δηλώνουν δεν κατάγονται από το Αφγανιστάν. Γι αυτούς -τόνισε- θα εφαρμοστεί η σερβική νομοθεσία που τους παρέχει το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου, ενώ στην περίπτωση που δεν το πράξουν θα απελαθούν.

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος χειρίζεται το προσφυγικό, εκτίμησε ότι με τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου στη Γευγελή θα διευκολυνθεί το έργο της Σερβίας, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μειωθούν αισθητά οι προσφυγικές ροές. Προειδοποίησε δε για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα κυκλώματα διακινητών, και ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη Σερβία. Ο κ. Βούλιν εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα.

Χάος στην Ειδομένη
Λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, εκατοντάδες Αφγανοί που έχουν ταξιδέψει επί μήνες από την πατρίδα τους, βλέπουν να εξανεμίζονται οι ελπίδες τους να φτάσουν στη δική τους γη της επαγγελίας... Πάνω στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παίζεται τις τελευταίες μέρες ένα άλλο δράμα: άνθρωποι που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν, καταρρέουν, όταν αστυνομικοί της γειτονικής χώρας τούς ενημερώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να περάσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός, καθώς όταν οι Αφγανοί συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβισθεί, διαμαρτύρονται και προκαλείται ένταση.

Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση, φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη...

Ένα ατελείωτο ανθρώπινο κομβόι είναι η εικόνα του δρόμου, 20 χιλιόμετρα πριν από τους Ευζώνους. Δίπλα στα αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, περπατούν οικογένειες με τα παιδιά τους στους ώμους, στην αγκαλιά, σε καροτσάκια. Κάποιοι ξυπόλητοι, άλλοι με χιλιομπαλωμένα παπούτσια, παιδιά που μόλις έμαθαν να περπατάνε, ανάπηροι σε καροτσάκια, όλοι θεωρούν ότι έρχονται πιο κοντά στο «ευρωπαϊκό όνειρο», αν φτάσουν στην Ειδομένη. Τι κι αν εθελοντές, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τους ενημερώνουν ότι και στην ουδέτερη ζώνη θα αναγκαστούν να περιμένουν επί μέρες γιατί η «στρόφιγγα», από πλευράς ΠΓΔΜ, έχει σφίξει. Θέλουν να είναι εκεί, ακόμα και αν τους λένε ότι οι Αφγανοί δεν περνούν ή ότι θα χρειαστεί και 'κει να περιμένουν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 600 Αφγανοί έχουν «κοπεί» μέχρι στιγμής και παραμένουν στον καταυλισμό.

«Καλύτερα να πεθάνω στην Ελλάδα παρά να γυρίσω πίσω» λέει απελπισμένος ο 24χρονος Καρίμ. Με σπουδές στην αγγλική λογοτεχνία, απέδρασε όπως λέει από τους Ταλιμπάν και ταξίδευε έναν μήνα για να φτάσει εδώ και τελικά να δει να ανακόπτεται το ταξίδι του. Κλαίγοντας δίπλα του, ο 36χρονος Καρίμι αναρωτιέται γιατί δεν τους ενημέρωσαν νωρίτερα ότι δεν θα μπορούσαν να περάσουν.

«Έπρεπε να μας σταματήσουν στην Τουρκία και να μας πουν ότι δεν θα μας επιτραπεί να συνεχίσουμε από δω και πέρα» λέει χαρακτηριστικά.
Πάντως ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη, τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα και ο Γερμανός πρόξενος Ίνγκο Φον Φος, είναι τις τελευταίες μέρες ασφυκτικά γεμάτος, με περισσότερους από 1.500 ανθρώπους. Οι ουρές είναι τεράστιες μπροστά από τη σκηνή που γίνεται διανομή τροφίμων και νερών, όπως και στη σκηνή- «ντουλάπα με ρούχα», όπως την ονόμασαν οι εθελοντές που τη διαχειρίζονται- για να μοιράζουν ρούχα και παπούτσια. Ουρά υπάρχει και μπροστά στην ουδέτερη ζώνη, αφού οι έλεγχοι από τη γειτονική χώρα έχουν γίνει εξαιρετικά αυστηροί και μπορούν να περάσουν μόνο όσοι Σύροι και Ιρακινοί έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα και το υπηρεσιακό τους σημείωμα.

Υποβάλλονται μάλιστα και σε σωματικό έλεγχο, ενώ γίνεται και εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

- See more at: http://www.matrix24.gr/2016/02/eklise-ta-sinora-gia-tous-prosfiges-i-servia-chaos-stin-idomeni/#sthash.UimJvOEn.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου