Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί οι ΜΠΟΥΣ φταίνε για την άνοδο Τραμπ

tovima.gr

Οι Μπους πάντα αγρίευαν στο άκουσμα της λέξης που αρχίζει από το γράμμα D: δυναστεία (dynasty). Τώρα δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν πια για αυτήν. Η δυναστεία τους αφανίστηκε μέσα σε κλάψες και γκρίνιες. Οι Μπους αφήνουν το πεδίο ελεύθερο σε κάποιον που μισούν, κάποιον με όνομα που αρχίζει με το ίδιο γράμμα: τον Ντόναλντ Τραμπ. Και στον κόσμο των Μπους επικρατεί ανακούφιση. Κανείς δεν άντεχε άλλο να βλέπει τον Τραμπ να «μαστιγώνει» τον πρώην κυβερνήτη της Φλόριδας και άρτι παραιτηθέντα διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών Τζεμπ Μπους. Με το υπερφυσικό σόναρ του, με το οποίο «μετράει» ψυχολογικά τον αντίπαλο προτού του επιτεθεί, ο Τραμπ στόχευσε κατευθείαν στο πιο αδύναμο σημείο του Μπους: το σθένος του. Ο δυναμικός δισεκατομμυριούχος παρουσίασε τον Τζεμπ ως έναν υποψήφιο με «χαμηλή ενέργεια» που χρειαζόταν απελπισμένα μια ένεση τεστοστερόνης - ένα μαλθακό προνομιούχο παιδί που έπρεπε να εξαρτάται από τους φίλους του πρώην προέδρου μπαμπά, του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, για χρήματα και από την παρουσία της μαμάς για να τον ξελασπώνει, ακόμη και όταν φοβόταν να χρησιμοποιεί το επίθετό του στις αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας του.

«Η μαμά σου θα έπρεπε να είναι υποψήφια, όχι εσύ»


Οταν ο Τζεμπ υπερηφανευόταν στο ντιμπέιτ του CBS λέγοντας ότι «έχει κερδίσει το λαχείο»επειδή έχει μητέρα την Μπάρμπαρα Μπους, ο Τραμπ αστειευόταν: «Εκείνη θα έπρεπε να είναι υποψήφια!». Η δυναστεία των Μπους είναι οι «γαλαζοαίματοι» που προσπαθούν να παρουσιάζονται ως «κοινοί θνητοί». Είναι η βασιλική οικογένεια της ρεπουμπλικανικής πολιτικής σκηνής. Ηθελαν να παρουσιάζονται ως αυτοδημιούργητοι και εξιστορούσαν και τα σχετικά παραμύθια για να το αποδείξουν, ακόμη και όταν έκλειναν επιχειρηματικές συμφωνίες εξαιτίας του οικογενειακού ονόματος. Η οικογένεια Μπους πάντα μεταμορφωνόταν για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Ο μπαμπάς Μπους έβγαλε το κολεγιακό ριγωτό ρολόι του και προσποιήθηκε ότι τα τσιπς χοιρινού και όχι το ποπ κορν είναι το αγαπημένο του σνακ.


Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος συμπεριφερόταν σαν διάδοχος του Ρόναλντ Ρίγκαν και όχι σαν διάδοχος του πατέρα του, ο οποίος είχε αποξενώσει τη συντηρητική βάση των ψηφοφόρων του κόμματος και δεν μπόρεσε να εκλεγεί για δεύτερη φορά. Και ο Τζεμπ προσπάθησε να ζωντανέψει την πατρική εικόνα: φόρεσε φακούς επαφής και πέρασε καθυστερημένα στην αντεπίθεση κατά του Τραμπ.


Οταν ο μπαμπάς Μπους το 1992 διεκδικούσε δεύτερη θητεία απέναντι στον ΔημοκρατικόΜπιλ Κλίντον, απλά υπέθεσε ότι οι ψηφοφόροι δεν θα επέλεγαν έναν αθεράπευτο γυναικά αντί για τον ίδιο. Παρά τις συζητήσεις περί πολιτικού πολιτισμού, οι Μπους έβγαζαν τα μαχαίρια όταν χρειαζόταν, από τον Λι Ατγουότερ και τον Γουίλι Χόρτον το 1988 στους υποστηρικτές του Τζορτζ Μπους του νεότερου το 2000 που σιγοψιθύριζαν ότι ο Τζον Μακ Κέιν είχε επιστρέψει στην πατρίδα από το Ανόι «με φίδια στο κεφάλι του». Και από την εκστρατεία του ίδιου το 2004, που ενθάρρυνε πρωτοβουλίες για τον γάμο ομοφυλοφίλων προκειμένου να εκνευρίσει τους ευαγγελιστές, ως τον Τζεμπ αυτόν τον χειμώνα, που σπατάλησε μια περιουσία σε διαφημίσεις για να αποδομήσει τον χαρακτήρα του άνδρα που αποκάλεσε «προδότη προστατευόμενό του» τον Μάρκο Ρούμπιο.

Οταν πιάστηκαν στον ύπνο ο «τζούνιορ» και η Κόντι


Ο Τραμπ τους εξέπληξε όλους όταν είπε το αυτονόητο: ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος και ηΚοντολίζα Ράις αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις για τον Οσάμα μπιν Λάντεν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 εισέβαλαν σε δύο μουσουλμανικές χώρες αντί να κυνηγήσουν τους υπευθύνους για την τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος της Αμερικής, όπως είχε δεσμευθεί ότι θα έκανε ο πρόεδρος. Ο Τραμπ κατηγορεί τους Μπους για έναν κατασκευασμένο πόλεμο. Η υπεροπτική και παραληρηματική κυβέρνηση του Μπους τζούνιορ εξαπάτησε τους Αμερικανούς σχετικά με την εισβολή στο Ιράκ, που μας στοίχισε τρισεκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες ζωές.


Παρότι ο κύκλος του πατριάρχη μπαμπά Μπους υπέθετε ότι ο Τζεμπ ήταν στο πλευρό τους και ότι πίστευε πως η εισβολή ήταν λάθος επειδή κατέστρεψε τη Μέση Ανατολή, εκείνος κατέληξε να υπερασπίζεται τον πόλεμο του αδελφού του. Και στην ομάδα των συμβούλων του για την εξωτερική πολιτική συμπεριέλαβε έναν από τους αρχιτέκτονες της εξαπάτησης για τον πόλεμο στο Ιράκ: τον Πολ Γούλφοβιτς. Το υποβόσκον μήνυμα πίσω από τις εκστρατείες των Μπους είναι πάντα το εξής: «Εμπιστευθείτε μας. Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα». Η χώρα είναι τώρα γεμάτη θυμό και απέχθεια για τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες που εξαπάτησαν τους Αμερικανούς και δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Αυτός ο θυμός οδήγησε στην υποψηφιότητα απίθανων προσώπων και στις δύο πλευρές. Καθώς η δυναστεία των Μπους καταρρέει, παρακολουθεί με τρόμο γνωρίζοντας ότι η ίδια είναι υπεύθυνη για την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου