Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Φάε πλούσιο και χορταστικό πρωινό και ξεκίνα τη μέρα σου μ' ενέργεια


Όσο και αν δε θέλετε να το παραδεχτείτε φαίνεται ότι η μητέρας σας είχε δίκιο: το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Για ποιους όμως ακριβώς λόγους είναι καλό να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα πλούσιο και θρεπτικό γεύμα;

Παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά
 
Το σώμα σας χρειάζεται 50 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά καθημερινά και το πρωινό προσφέρει ορισμένες από τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Όσοι τρώνε πρωινό είναι πιο πιθανό να προσλαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Αντίθετα όταν παραλείπετε το πρωινό μπορεί να μην μπορείτε να αναπληρώσετε τις χαμένες θρεπτικές ουσίες αργότερα μέσα στην ημέρα.

Σας βοηθάει να παραμείνετε λεπτοί

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι σε σχέση με εκείνους που δεν παίρνουν πρωινό. Το πρωινό γεύμα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σας. Επίσης τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να τρώνε περισσότερο όλη την υπόλοιπη μέρα.

Δίνει το έναυσμα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Αυτοί που τρώνε πρωινό έχουν την τάση να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στη ζωή τους γενικότερα, όπως είναι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και η τακτική φυσική δραστηριότητα. Η κατανάλωση πρωινού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο καρκίνος.

Παρά το γεγονός ότι ένα οποιοδήποτε πρωινό είναι καλύτερο από το να μην υπάρχει καθόλου πρωινό, αξίζει να δούμε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές, που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε τη μέρα σας με τον καλύτερο τρόπο.

Επιλέξτε 3 από τις 4 ομάδες τροφίμων

Όλα τα ισορροπημένα γεύματα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 3 από τις 4 ομάδες τροφίμων από τον Οδηγό Τροφίμων του Καναδά: λαχανικά και φρούτα, σιτηρά, γάλα και τα προϊόντα του και κρέας και τα προϊόντα του.

Ενέργεια που διαρκεί

Για να προσφέρετε στο σώμα σας ενέργεια που διαρκεί επιλέξετε ένα πλούσιο πρωινό. Το ιδανικό πρωινό θα πρέπει να καλύπτει περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών σας σε θερμίδες. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντισταθείτε στον πειρασμό για παχυντικά σνακς στη διάρκεια του coffee break.

Σιγουρευτείτε ότι παίρνετε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη, που προέρχεται είτε από το γάλα και τα προϊόντα του είτε από το κρέας και τα προϊόντα του, αποτελεί βασικό συστατικό ενός υγιεινού πρωινού.

Μην ξεχνάτε τις φυτικές ίνες:

Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν οι απλοί υδατάνθρακες αφήνουν το σώμα ‘’πεινασμένο’’ για ενέργεια, η επιλογή δημητριακών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα σας βοηθήσει να κρατηθείτε μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

Μετά από μια νύχτα ύπνου, το σώμα σας κυριολεκτικά λιμοκτονεί το πρωί. Η κατανάλωση πρωινού δίνει ώθηση στο μεταβολισμό σας και σας βοηθάει να κάψετε θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να φάνε αμέσως μόλις ξυπνήσουν. Εφόσον φάτε μέσα σε 2 ώρες από την ώρα που θα ξυπνήσετε είναι μια χαρά. Αν δεν πάρετε πρωινό, δοκιμάστε τουλάχιστον να φάτε ένα φρούτο πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας. Από τη στιγμή που θα ‘’εκπαιδεύσετε’’ το σώμα σας, αυτό θα ξυπνάει πεινασμένο και έτοιμο για φαγητό.

Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη να κόψετε την κακή συνήθεια να τρώτε αργά τη νύχτα. Αν φάτε λίγο πριν πάτε στο κρεβάτι, φυσικά θα νιώθετε πλήρεις το επόμενο πρωί. Σταματήστε να τσιμπολογάτε 2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Ξεκινήστε δυναμικά την ημέρα σας - Γρήγορο και εύκολο πρωινό και φύγαμε!

Blueberry με "ψημένο" τοστάκι με τυρί

Χρόνος προετοιμασίας: 4 λεπτά.

Συστατικά: 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, ½ φλιτζάνι φυτικές ίνες, δημητριακά, ½ έως 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα, 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα μούρα, λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Βάλτε το ψωμί στην τοστιέρα. Ανακατέψτε τα δημητριακά, το γάλα και τα βατόμουρα στο μπλέντερ μέχρι να μαλακώσουν. Βάλτε το τυρί ανάμεσα στις δύο ζεστές φέτες του τοστ και αφήστε το τοστ στο φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα.

Βάφλα με μπανάνα

Χρόνος προετοιμασίας: 2 λεπτά.

Συστατικά: φυστικοβούτυρο, 2 βάφλες, 1 μέτρια μπανάνα, 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα ή 1%.

Βάλτε τις βάφλες στο φούρνο μικροκυμάτων και απλώστε μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο πάνω στην καθεμιά. Κόψτε τις μπανάνες στη μέση και απλώστε τις κατά μήκος κάθε βάφλας. Προσθέστε λίγο γάλα.

One Minute σάντουιτς ομελέτα

Χρόνος προετοιμασίας: 2 λεπτά.

Συστατικά: 1 αυγό, ¾ φλιτζανιού σπανάκι, 1 φέτα μπέικον (σε κύβους), 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, 1 κούπα χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη.

Ανακατέψτε το αυγό, το σπανάκι και το μπέικον και απλώστε τα σε ένα πιάτο, που έχετε επικαλύψει με αντικολλητικό σπρέι. Ρίξτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό ή μέχρι το αυγό να είναι έτοιμο. Διπλώστε το αυγό στη μέση για να κάνετε ομελέτα και βάλτε το ανάμεσα στις δύο φέτες του τοστ. Πιείτε και ένα ποτήρι χυμό και είστε έτοιμοι να φύγετε.

Άλλες ιδέες για ένα γρήγορο πρωινό

-Ένα βραστό αυγό και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι

-2 κομμάτια πίτσα και ένα μήλο

-Ψωμί με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα και ένα ποτήρι χυμό ή γάλα

-Φτιάξτε το δικό σας parfait: απλώστε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι, κατεψυγμένα φρούτα και τα αγαπημένα σας δημητριακά

-Φάτε μια μπάρα δημητριακών, λίγο ψωμί με τυρί και ένα ποτήρι χυμό

Να θυμάστε ότι το πρωινό δεν χρειάζεται να είναι ίδιο κάθε μέρα. Βάλτε λίγη φαντασία για να πάρετε τις άκρως απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και να ξεκινήσετε την ημέρα σας με υγιεινό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου