Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

H παχυσαρκία επηρεάζει την μνήμη


Τα παχύσαρκα άτομα έχουν έχουν χειρότερη μνήμη σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που είναι αδύνατοι,
σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Η μνήμη που επηρεάζεται αρνητικά, είναι η λεγόμενη «επεισοδιακή» ή «αυτοβιογραφική» μνήμη, δηλαδή αυτή που καταγράφει τις παρελθούσες προσωπικές εμπειρίες, ενώ η γενική μνήμη μένει ανεπηρέαστη από την παχυσαρκία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής την Δρ Λούσι Τσέκε, διεξήγαγαν τεστ μνήμης σε 50 ανθρώπους, 18-35 ετών, και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με περιττά κιλά είχαν υποδεέστερη λειτουργικότητα της μνήμης.

Οι συμμετέχοντες είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος από 18 (κατώτερο φυσιολογικό) έως 51 (νοσογόνος παχυσαρκία). Οι πιο παχύσαρκοι είχαν κατά μέσο όρο 15% χειρότερη επίδοση στα τεστ μνήμης σε σχέση με τους πιο αδύνατους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «η χειρότερη μνήμη με τη σειρά της παίζει ρόλο στην παχυσαρκία, καθώς όταν κανείς έχει λιγότερο ζωντανή μνήμη του τι έχει φάει, τότε τείνει να φάει περισσότερο. Σε ακραία περίπτωση, όσοι έχουν αμνησία, τρώνε κάθε λίγο και λιγάκι».

Όπως εξηγεί η Δρ Τσέκε, «πρωτίστως η παχυσαρκία είναι θέμα ορμονών, κακής διατροφής και έλλειψης σωματικής άσκησης, όμως τα 'παχνίδια' του νου παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο».

Να σημειωθεί ότι και πειράματα σε ζώα είχαν δείξει ότι η παχυσαρκία συνδέεται με χειρότερη μνήμη.


health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου