Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Έρευνα: Mέχρι το 2050 ο μισός πλανήτης θα έχει μυωπία

Είναι από τις πιο συνηθισμένες, αν όχι η συνηθέστερη, οφθαλμική ανωμαλία στον κόσμο. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν μυωπία ολοένα και αυξάνονται με τα παγκόσμια ποσοστά να έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο.

Μια έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των ιατρών με τον πιο εμφατικό τρόπο. Αν ο ρυθμός εμφάνισης της μυωπίας συνεχιστεί στα σημερινά επίπεδα, τότε μέχρι το 2050 οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη θα χρειάζονται γυαλιά για να δουν καθαρά.

Μάλιστα, στις μελέτες ο αριθμός που υπολογίζεται προσεγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά στο ποσοστό συνυπολογίζεται και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που αναμένεται στις επόμενες δεκαετίες. Πέραν αυτού όμως, η μυωπία σύμφωνα με την έρευνα προβλέπεται να γίνει και πιο επικίνδυνη. Η πιθανότητα ολικής τύφλωσης για κάποιον που έχει μυωπία, υπολογίστηκε πως θα αυξηθεί 7 φορές.

Αυτό σημαίνει πως ένας στους πέντε ανθρώπους με το συγκεκριμένο οφθαλμικό πρόβλημα, θα διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο τύφλωσης. Φυσικά, από το «μεγάλο κίνδυνο» μέχρι την... τύφλωση, υπάρχει κάποια απόσταση, όμως και πάλι τα στατιστικά δεδομένα παρουσιάζονται πολύ ανησυχητικά.

Τα αυξημένα ποσοστά μυωπίας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με ειδικούς, αποδίδονται κυρίως σε αλλαγές στον τρόπο ζωής και στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, αλλά και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ο μειωμένος χρόνος παραμονής σε εξωτερικούς χώρους είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπως εξηγεί η έρευνα.

Τα ποσοστά μυωπίας του πλανήτη – Η ειδική αναφορά στους Ελληνες μαθητές

Τα ποσοστά μυωπίας εμφανίζουν πολύ μεγάλο χάσμα στις διαφορετικές περιοχές του πλανήτη. Η ήπειρος με τα περισσότερα «θύματα» της μυωπίας είναι με διαφορά η Ασία, όπου αρκετές χώρες της έχουν παρουσιάζουν τεράστια ποσοστά, ανάμεσα σε 70-90%. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σιγκαπούρης, όπου το 80% του πληθυσμού της έχει μυωπία. Την ίδια στιγμή, οι Κινέζοι μαθητές και φοιτητές έχουν την συγκεκριμένη οφθαλμική ανωμαλία σε ποσοστά που ξεπερνούν το 70%.

Σε πιο καλή κατάσταση βρίσκονται Ευρώπη και Αμερική, με ποσοστά ανάμεσα σε 30-40%. Τα ποσοστά στην Βρετανία όμως είναι παραδόξως πιο αυξημένα, φτάνοντας περίπου στο μισό του πληθυσμού. Ιδιαίτερη αναφορά, στην αγγλική έκδοση της wikipedia, γίνεται στους Ελληνες μαθητές, όπου εμφανίζουν ποσοστό μυωπίας 36.8%.

Η Αφρική, από την άλλη, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα με τις υπόλοιπες ηπείρους. Τα ποσοστά της κυμαίνονται ανάμεσα σε 10-20%. Οι ακριβείς λόγοι για αυτήν την μεγάλη διαφορά όμως, δεν έχουν εξακριβωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου