Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Τι πρέπει να ξέρουν οι έμποροι για τα POS

Μετά την επιβολή των capital controls, ολοένα περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τις καθημερινές πληρωμές τους, αναγκάζοντας έτσι τις επιχειρήσεις να προμηθευτούν τερματικά αποδοχής συναλλαγών με κάρτες (POS).
Η αποδοχή κρατών από τις εμπορικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωτική και όσες δεν δέχονται πληρωμή με αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόστιμα, καθώς και ποινές φυλάκισης.
Το κόστος προμήθειας ενός συστήματος POS δεν είναι αβάσταχτο, καθώς κυμαίνεται από τα 120 έως τα 450 ευρώ, ενώ οι ενοικιάσεις εξοπλισμού χρεώνονται με 65 έως 192 ευρώ μηνιαίως.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η η χρήση των POS συνεχίζει να «τρομάζει» τους επιχειρηματίες, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι συνεργαζόμενες τράπεζες ζητούν αλόγιστες προμήθειες, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την κερδοφορία τους.

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο ρίχνει «φως» στις συναλλαγές με κάρτες για καταναλωτές και επαγγελματίες και διαβεβαιώνει ότι οι προμήθειες επί των συναλλαγών είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές στην Ευρώπη.

Ας δούμε τις απαντήσεις που δίνει η Ένωση στα κρίσιμα ερωτήματα που προβληματίζουν τους εμπορικούς επιχειρηματίες:

1. Ποιος επιβαρύνεται με το κόστος του τερματικού αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών;

Όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, το κόστος αγοράς ή ενοικίασης του τερματικού αποδοχής καρτών (POS) επιβαρύνει την εμπορική επιχείρηση. Σήμερα, παρέχονται τερματικά τόσο από τις τράπεζες όσο και από φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών γενικότερα Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται και τρίτες εμπορικές επιχειρήσεις που παρέχουν διαφόρων τύπων τερματικά αποδοχής καρτών, καλύπτοντας και πιο εξειδικευμένες ανάγκες (π.χ. σταθερά ενσύρματα τερματικά, ασύρματα τερματικά GPRS ή WiFi, mobile POS, κ.λπ.).

Όλα τα τερματικά, για να λειτουργήσουν, προϋποθέτουν τη σύναψη συνεργασίας με μια τράπεζα ή άλλο αδειοδοτημένο φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών.

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν συμβληθεί με κατασκευάστριες στο εξωτερικό εταιρείες ή τους αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη έκπτωση για λογαριασμό των επιχειρήσεων/πελατών τους με τους οποίους συμβάλλονται προκειμένου να αποδέχονται συναλλαγές καρτών.

2. Ως επιχείρηση αποδέχομαι ήδη κάρτες πληρωμών από τους πελάτες μου. Μπορώ να επιλέξω να πληρώνομαι αποκλειστικά με μετρητά;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση.

3. Υποχρεούμαι, ως επιχείρηση, να συμβληθώ με ελληνική τράπεζα ή μπορώ να συμβληθώ και με τράπεζα του εξωτερικού;

Μετά την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων, απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού της επιχείρησης, ο οποίος τηρείται σε φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών εκτός Ελλάδος.

4. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με κάρτες πληρωμών. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός της επιχείρησης;

Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβαση. Συνήθως, η πίστωση του λογαριασμού σας γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία αποστολής της συναλλαγής προς επεξεργασία στην τράπεζα συνεργασίας σας.

5. Οι κάρτες πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;

Πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασης του κατόχου τους με την εκδότρια τράπεζα του εξωτερικού.

6. Ποιο είναι το όφελος για την επιχείρησή μου από την αποδοχή καρτών πληρωμών σε σχέση με τις συναλλαγές με μετρητά;

Η αποδοχή καρτών θεωρείται πλέον απαραίτητο εργαλείο για την εξυπηρέτηση της πελατείας και των εισπράξεων οποιασδήποτε επιχείρησης. Επιπλέον, η αύξηση χρήσης των καρτών πληρωμών συνεπάγεται για τους εμπόρους σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών (π.χ. διαχείριση κερμάτων, κόστος χρηματαποστολών, απώλειες από ληστείες, διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων, χρόνος εξυπηρέτησης πελατών, κ.λπ.) που με βάση τη διεθνή εμπειρία σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτουν την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών.

Το ετήσιο κόστος διαχείρισης μετρητών, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ανέρχεται από 0,7% έως 2,5% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, ειδικότερα δε στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 2,3% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ήτοι 4 δισ. ευρώ περίπου.

3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου