Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

10 ερωταπαντήσεις για πιθανό Brexit

1. Το Brexit θα αποδυνάμωνε το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια αμυντική δύναμη;

Η Βρετανία θα παρέμενε μια πυρηνική δύναμη, η πέμπτη μεγαλύτερη παγκοσμίως στον τομέα των δαπανών άμυνας, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, η ΕΕ μπορεί να φέρει περισσότερο για την αντιμετώπιση ορισμένων εκ των σημερινών απειλών σε σχέση με το ΝΑΤΟ, διότι μη στρατιωτικά μέσα είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση, για παράδειγμα, των μεταναστευτικών ροών και του ισλαμικού εξτρεμισμού. Είναι απαραίτητες κάποιες λύσεις πανευρωπαϊκής συνεργασίας. Είναι δύσκολο να δούμε πώσ η αποχώρηση από την ΕΕ μπορεί να ενισχύσει τις άμυνες της ΕΕ

2. Το Brexit θα κατέστρεφε την ασφάλεια της Βρετανίας;

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπαυε να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, στα συστήματα πληροφοριών και συναγερμού για εγκληματίες και τρομοκράτες, και στις συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων για το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα και ταξινόμησης οχημάτων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση: "εκτός από αυτά τα κράτη που δε ανήκουν στην ΕΕ αλλά είναι στην ζώνη ελεύθερων συνόρων Σένγκεν, δεν υπάρχει προηγούμενο για τα μη-μέλη να είναι σε θέση να συνεργαστούν εντός αυτών των μηχανισμών”.

3. Το Brexit θα υπονόμευε την διπλωματική ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η ΕΕ έχει 28 μέλη, 508 εκατ. ανθρώπους, και μια οικονομία παρόμοιου μεγέθους με αυτή των ΗΠΑ και της Κίνας. Το Ηνωμένο Βασίλειο τώρα αναλαμβάνει έναν ηγετικό ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ όπως την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία ή την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Έξω από την ΕΕ, δεν θα είναι σε θέση να το κάνει αυτό.

4. Η "ειδική σχέση” του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να το αντισταθμίσει αυτό;

Ο πρόεδρος Barack Obama υποστηρίζει ένα "ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση”. Δήλωσε πως η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ "μας δίνει περισσότερη εμπιστοσύνη για την ισχύ της διατλαντικής ένωσης”. Η προσοχή της Ουάγσιγκτον μετά το Brexit, πιθανότατα θα επικεντρωθεί στη Γερμανία, η οποία ηγήθηκε της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και στα προβλήματα χρέους της Ευρώπης.

5. Το Brexit θα αποδυνάμωνε την ΕΕ και την Ευρώπη ως παγκόσμια δύναμη;

Η Βρετανία και η Γαλλία είναι μακράν οι κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Η συμμετοχή τους ενισχύει την ικανότητα της ΕΕ -και της Ευρώπης- να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του κόσμου. Η απουσία της Βρετανία θα καθιστούσε την Ευρώπη πιο αδύναμη και λιγότερο συνεκτική -μια εξέλιξη που θα ικανοποιούσε την Ρωσία. Η ΕΕ θα υπονομευόταν διότι μία από τις μεγαλύτερες χώρες της θα είχε θέσει το προηγούμενο της εγκατάλειψης.

6. Ένα Brexit θα άλλαζε τις πολιτικές και την πολιτική της Βρετανίας;

Μια απόφαση για εγκατάλειψη της ΕΕ θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη στροφή προς τα δεξιά. Ο πρωθυπουργός David Cameron θα έπρεπε να παραιτηθεί. Οι συνήγοροι του Brexit θα σημείωναν άνοδο. Ωστόσο, ο νέος Συντηρητικός πρωθυπουργός θα κληρονομούσε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις 17 μελών και θα αντιμετώπιζε μια μεγάλη πρόκληση της διαπραγμάτευσης των μελλοντικών ρυθμίσεων με την ΕΕ -αν και το τωρινό χάος στο οποίο βρίσκεται το Εργατικό Κόμμα θα βοηθούσε την κυβέρνηση. Στην εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση θα έδινε έμφαση στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην επιθυμία της για νέες εμπορικές συμφωνίες, ενώ θα λάμβανε μια πιο σκληρή στάση για την μετανάστευση.

7. Το Brexit θα διέλυε το Ηνωμένο Βασίλειο;

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, το οποίο σάρωσε όλες σχεδόν τις σκοτσέζικες έδρες στο Westminster στις εκλογές του 2015, θα μπορούσε να οδηγηθεί σε νέα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Θέλει η Σκώτια να μείνει στην ΕΕ. Αν και έχασε το δημοψήφισμα του 2014 με ποσοστό 55% έναντι του 45%, θα είχε και πάλι ισχυρή πιθανότητα νίκης. Όπως και με την ΕΕ, θα επρόκειτο για δύσκολες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τους όρους του χωρισμού και τις μελλοντικές σχέσεις. Η τύχη της πυρηνικής αποτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου, με έδρα την Σκωτία, θα ήταν και πάλι υπό αμφισβήτηση.

8. Το Brexit θα ξεσήκωνε τη Βόρεια Ιρλανδία;

Φαίνεται ότι θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί ο κίνδυνος εχθρών που έφερε δεκαετίες βίας. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα του Βορρά, τάσσεται υπέρ του Brexit, ενώ η κυβέρνηση της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο προτρέπει την Βρετανία να μείνει στην ΕΕ. Το Brexit θα ρίσκαρε την επαναδημιουργία συνόρων μεταξύ Βορρά και Νότου, κάτι το οποίο πρακτικά έχει σταματήσει να υπάρχει.

9. Το Brexit θα κατέστρεφε το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια οικονομική δύναμη;

Το επιχείρημα για το Breixit στηρίζεται στην πεποίθηση πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν σε θέση να πετύχει επωφελείς εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ και άλλες χώρες. Αλλά η συνέχιση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ θα εξαρτηθεί από την αποδοχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων και των κανονισμών της ΕΕ -τα δύο πράγματα στα οποία αντιδρούν οι περισσότεροι υποστηριχτές του Brexit. Η εγκατάλειψη της ενιαίας αγοράς θα έπληττε την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να προσελκύσει επενδύσεις. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν οικονομική επιβράδυνση μετά από ένα αποτέλεσμα υπέρ του Brexit. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος είναι ανεξάρτητος από την κυβέρνηση, δήλωσε πως το Brexit ήταν "το μεγαλύτερο εγχώριο ρίσκο στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα”.

10. Πώς το Brexit θα επηρέαζε τη συνολική στρατηγική εικόνα;

Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, αντιμετωπίζει μεγάλες αβεβαιότητες. Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και η στρατιωτική παρέμβαση στην Συρία, έχουν αλλάξει την αντίληψη για την απειλή. Οι ροές προσφύγων έχουν διχάσει την Ευρώπη, απειλώντας την μελλοντική της ενότητα. Η ισλαμική τρομοκρατία είναι μια πανταχού παρούσα απειλή. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειπε την ΕΕ, θα ήταν πιο απομονωμένο και θα είχε λιγότερες επιλογές στο να διαχειριστεί αυτούς τους κινδύνους.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/en/iiss%20voices/blogsections/iiss-voices-2016-9143/march-71d7/ten-strategic-questions-about-brexit-50e9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου