Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Μπακαλιάρος λεμονάτος στην κατσαρόλα

 Υλικά

  • 1 φύλλο μπακαλιάρος παστός τον οποίο έχουμε ξαρμυρίσει (κατά προτίμηση φιλέτο)
  • 6-8 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα
  • 2 λεμόνια
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί

Η Συνταγή

Ξεκινάμε με το μαρτύριο του ξαρμυρίσματος του παστού μπακαλιάρου. Που αν έχεις φερθεί έξυπνα φίλη ο λεμονάτος μπακαλιάρος κατσαρόλας θα είναι παιχνιδάκι… Αλλά ας πάρουμε την περίπτωση, ότι είχες και εσύ τα δικά σου και δεν είδες τον έτοιμο κατεψυγμένο και κυρίως το ξαρμυρισμένο κομμάτι μπακαλιάρου. Όπου υπό κανονικές συνθήκες θα το βρεις σε κάθε σούπερ μάρκετ. Αν λοιπόν ο μπακαλιάρος σου καλύπτεται από τόνους αλατιού θα πρέπει να τον ξαρμυρίσεις 

Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, κυκλοφορούν δυο εναλλακτικές, η μια με το νερό και η άλλη με το γάλα. Την περίπτωση με το γάλα δεν την έχω δοκιμάσει, οπότε φίλη δεν σε παίρνω στον λαιμό μου.
Στο ξαρμύρισμα με νερό λοιπόν θα χρειαστούμε μια βαθιά λεκάνη και μπόλικο νερό. Θα πρέπει να αλλάξουμε πολλά νερά στον παστό μπακαλιάρο 5-6 φορές σε διάστημα τουλάχιστον 12 ωρών, μη σου πω 24 … Βοηθάει αν βάλεις και κομμάτια εφημερίδας μέσα στο νερό (μυστικό της μάνας, να την ακούς την μάνα φίλη… ξέρει αυτή).

Ξεκινάμε κόβοντας τα κρεμμύδια σε μικρά κυβάκια και τις 2 σκελίδες σκόρδο. Στην συνεχεία τα σοτάρουμε στο μισό ποτήρι ελαιόλαδο που το έχουμε βάλει να κάψει στην κατσαρόλα. Έπειτα προσθέτουμε τις πατάτες τις σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με κρασί. Το αφήνουμε να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό ίσα να καλυφθούν οι πατάτες και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Στο τέλος τοποθετούμε τον μπακαλιάρο, το πιπέρι και σιγοβραζόμαστε για 10 λεπτά ακόμα.

Πρόσεχε το αλάτι σε αυτή την συνταγή! Ο παστός μπακαλιάρος είναι ύπουλο πράγμα!

Ο λεμονάτος μπακαλιάρος στη κατσαρόλα φίλη είναι μια συνταγή για σένα που θα πεις όχι στην αντικοινωνική συνήθεια της σκορδαλιάς στην εθνική επέτειο, αλλά και για σένα που προσέχεις την γραμμή σου. Και ναι θα βγεις περήφανη στην παραλία και θα ξαρμυρίσει η πεθερά σου από την ζήλια της μπροστά στη δημιουργικότητα σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου