Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

O Vandoorne στη θέση του Alonso

Ο Stoffel Vandoorne θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο νέο ταλέντο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και αυτό το Σαββατοκύριακο θα πάρει στο Μπαχρέιν μία ευκαιρία που αδιαμφισβήτητα αξίζει, αντικαθιστώντας τον τραυματία Fernando Alonso στο cockpit της MP4-31.
O Βέλγος γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1992 στο Kortrijk και ξεκίνησε, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών, από τα karts στην ηλικία των έξι ετών. Δέκα χρόνια αργότερα κατέκτησε το Βελγικό πρωτάθλημα KF2, μία χρονιά προτού τερματίσει δεύτερος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα KF2.

To 2010 ήρθε η ώρα να ξεκινήσει αγώνες μονοθεσίων και ο Vandoorne επέλεξε να συμμετάσχει στα διάφορα πρωταθλήματα της Formula Renault στο δρόμο προς την F1. Αρχικά, κατέκτησε το γαλλικό πρωτάθλημα Formula 4 στην πρώτη του προσπάθεια. Ακολούθησε η Formula Renault Eurocup 2.0, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με οδηγούς όπως ο Robin Frijns, o Carlos Sainz Jr, o Daniil Kvyat και ο Will Stevens, και τελικά τερμάτισε πέμπτος. Επέστρεψε στο ίδιο πρωτάθλημα το 2012 και βγήκε νικητής σε μία μεγάλη μονομαχία με τον Kvyat, κατακτώντας το πρωτάθλημα στον τελευταίο αγώνα. Σε εκείνο το σημείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα νέων οδηγών της McLaren.

Τα επόμενα τρία χρόνια ο Vandoorne πρωταγωνιστούσε στα δύο πιο σημαντικά junior πρωταθλήματα. Αρχικά, το 2013 τερμάτισε δεύτερος στη Formula Renault 3.5, έχοντας μπροστά του μόνο τον Kevin Magnussen, ο οποίος ήταν επίσης μέλος των ακαδημιών της McLaren και διένυε τη δεύτερη σεζόν του στο πρωτάθλημα.



Το 2014 ο Vandoorne μεταπήδησε στο GP2. Εκεί νίκησε τον πρώτο αγώνα του, αλλά μερικοί κακοί αγώνες και ατυχίες τον έθεσαν εκτός της μάχης για τη διεκδίκηση του τίτλου. Παρόλα αυτά, νίκησε τρεις ακόμα αγώνες, πήρε άλλα έξι βάθρα, τέσσερις συνεχόμενες pole positions και τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα, πίσω από τον Jolyon Palmer αλλά μπροστά από τον Felipe Nasr. To 2015 σάρωσε, παίρνοντας 7 νίκες (ρεκόρ στο GP2), 9 επιπλέον βάθρα και τερμάτισε όλους τους αγώνες στους βαθμούς. Τελικά συγκέντρωσε 341,5 βαθμούς, ενώ ο δεύτερος Rossi είχε μόνο 181.5 και ο τρίτος Sergey Sirotkin 139!

Επίσης μετά την απομάκρυνση του Kevin Magnussen πέρυσι τον Οκτώβριο, ο Vandoorne πήρε προαγωγή και πήρε την θέση του τρίτου οδηγού στη McLaren, ενώ για το 2016 έχει κλείσει θέση στην Ιαπωνική Super Formula.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου