Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Για την ασφάλεια των on-line κωδικών

1) Μην επιλέγετε ποτέ κωδικούς με ελάχιστα ψηφία και σχετικά εύκολους, που μπορεί μεμιάς να παραβιαστούν. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι εν έτει 2016 που χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό.. 123456 για κωδικό! Ή ακόμη την ίδια την λέξη… κωδικός ως κωδικό! Για τον λόγο αυτό, κρίνεται άκρως απαραίτητη η αποφυγή κωδικών που μπορεί εύκολα να τους μαντέψει κάποιος. Για τον λόγο αυτό απαιτούνται τουλάχιστον 12 χαρακτήρες και συνδυασμός πάντα γραμμάτων και αριθμών.

2) Προτιμώμενη η είσοδος σε έναν λογαριασμό (π.χ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) με αποτύπωμα, ή αναγνώριση φωνής, παρά με κωδικό. Πλέον, τα smartphones, τα tablets και τα laptops προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Σίγουρα είναι πιο ασφαλής έναντι ενός απλού κωδικού.

3) Οι πολλοί λογαριασμοί χρειάζονται και πολλούς κωδικούς. Μην κάνετε το λάθος να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό σε όλους του λογαριασμούς. Μπορεί σίγουρα να είναι πιο εύκολο, αλλά όχι ασφαλές. Γιατί; Γιατί προσφέρετε την ευκαιρία όχι σε έναν αλλά σε πολλούς hackers ταυτόχρονα να παραβιάσουν τους λογαριασμούς σας.

4) Μην αποκαλύπτετε ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς σας, ούτε ακόμη κι αν είναι ανάγκη, ή ακόμη κι αν πρόκειται για άτομα της απολύτου εμπιστοσύνη σας. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, το 31% των ανθρώπων παγκοσμίως έχει δηλώσει πως δεν μπορεί… να κρατήσει κρυφούς τους κωδικούς του. Μην είσαστε ένας από αυτούς, για το δικό σας καλό…

5) Μην αποτελέσετε «δόλωμα» για τους επίδοξους hackers. Διαγράψτε από το ηλεκτρονικό σας e-mail μηνύματα από ανθρώπους που δεν γνωρίζετε, ή μηνύματα με υπερβολικά πολλές κοινοποιήσεις.

6) Μην ξεχνάτε ποτέ να κάνετε αναβάθμιση του λογισμικού σας. Μπορεί να μοιάζει ταλαιπωρία, αλλά σίγουρα όταν ξεκινήσετε να το κάνετε θα σας λύσει τα χέρια. Και θα είσαστε ταυτόχρονα και πιο ασφαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου