Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Η 18η Απριλίου στην Ιστορία

Λέων Γ’ ο Ίσαυρος
Από τον καιρό του Ιουστινιανού 1ου, η «ελέω θεού μοναρχία» ρίζωσε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία (βλ. 11.1.532) που γνώριζε τον μεσαίωνα με όλα του τα χαρακτηριστικά: Απολυταρχία του αυτοκράτορα, άγρια φορολόγηση των επαρχιών και δεσποτοκρατία που συμβάδιζε με έντονη θρησκοληψία. Τα μοναστήρια αναπτύσσονταν σε βάρος των αγροτών, από τους οποίους μάζευαν όσα η κεντρική διοίκηση άφηνε.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε ένα χωριό της Βόρειας Συρίας, γεννήθηκε στα 680 ο Λέων Ίσαυρος. Μεγάλωσε, ζώντας από κοντά τη δυστυχία του να είναι υπήκοος σε ανατολική επαρχία της αυτοκρατορίας. Εκτός από όλα τα άλλα, είχε και τις αραβικές επιδρομές στην πατρίδα του. Οι συνωμοσίες των παλατιανών έμοιαζαν απόμακρες για την περιοχή του. Ήταν 15 χρόνων, όταν ο Ιουστινιανός Β’ ανατράπηκε από το λαό, επειδή συμπεριφερόταν πολύ σκληρά. Του έκοψαν τη μύτη και τον εξόρισαν. Δέκα χρόνια αργότερα, ενώ ο Λέων ήταν 25 χρόνων, ο Ιουστινιανός Β’ ξαναπήρε τον θρόνο.

Ακολουθώντας από μικρός το στρατιωτικό επάγγελμα, ο Λέων ήταν τότε πρωτοσπαθάριος (αρχιϋπασπιστής) του βασιλιά. Στα 31 του, όταν ο Λέων έφτασε τον βαθμό του στρατηγού των ανατολικών, ο Ιουστινιανός Β’ δολοφονήθηκε από τον Αναστάσιος Β’ που ύστερα από δυο χρόνια (715) εκθρονίστηκε από τον Θεοδόσιο Γ’ και κλείστηκε σε μοναστήρι. Ο Λέων δεν αναγνώρισε αυτό το πραξικόπημα αλλά ήταν απασχολημένος να πολεμά τους Άραβες που έκαναν επιδρομές. Τους νίκησε στο Αμόριο της Φρυγίας (716) και βάδισε εναντίον της Κωνσταντινούπολης. Ο στρατός τον αναγόρευσε αυτοκράτορα, στις 18 Απριλίου 716. Έφτασε στην Βασιλεύουσα ως ελευθερωτής, τον Μάρτιο του 717. Ο Θεοδόσιος παραιτήθηκε κι ο Λέων έγινε ο ιδρυτής της δυναστείας των Ισαύρων (717 - 867) ως Λέων Γ’.

Μέσα σε ένα χρόνο, ξεμπέρδεψε με τους Άραβες και τον Αναστάσιο που θέλησε να τον ανατρέψει και προχώρησε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις. Στόχος του ήταν να απαλλάξει το λαό από την αδικία και τη θρησκοληψία. Με σειρά από νόμους, κατάργησε τη δουλοπαροικία, αποκατέστησε τη δικαιοσύνη, αλάφρωσε τους αγροτικούς πληθυσμούς από τη βαριά φορολογία, περιόρισε τη δράση των καλόγερων, καθιέρωσε συγκεκριμένους λόγους για την έκδοση διαζυγίου κι έδωσε διαταγή στις εκκλησίες να ανεβάσουν ψηλά τις εικόνες, ώστε να μη χρειάζεται να γονατίζουν οι πιστοί για να τις προσκυνήσουν. Η εκκλησία αντέδρασε, ο πατριάρχης παραιτήθηκε και οι καλόγεροι άρχισαν να φανατίζουν το λαό διαδίδοντας πως είχαν να κάνουν με αιρετικό. Μια εξέγερση εναντίον του αυτοκράτορα, καταπνίγηκε. Οι νόμοι του καθιερώθηκαν και ίσχυσαν. Βασίλευσε ειρηνικά ως το θάνατό του, το 741. Όμως, ο Λέων βρισκόταν έξω από την εποχή του. Η καταπολέμηση της θρησκοληψίας ονομάστηκε περίοδος της εικονομαχίας και συντάραξε την αυτοκρατορία.

Εκατό χρόνια αργότερα, ο μεσαίωνας είχε επικρατήσει οριστικά. Από το έργο του, δεν έμεινε τίποτα. Οι νόμοι καταργήθηκαν και οι εικόνες ξαναμπήκαν στη θέση τους από την Θεοδώρα που, ως αντιβασίλισσα, τις «αναστήλωσε» το 842. Ευγνωμονώντας την, οι ιεράρχες την αναγόρευσαν αγία. Η εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της στις 11 Φεβρουαρίου.



1480: Γεννιέται η Λουκρητία Βοργία, νόθα κόρη του Πάπα Αλεξάνδρου Στ’. Καλλονή της εποχής της, έγινε συνώνυμη της ακολασίας και της δολοπλοκίας στους κύκλους των ευγενών της Φλωρεντίας. Kατηγορήθηκε για αιμομιξία με τον επίσης νόθο αδερφό της. Πέθανε το 1519.



1797: Γεννιέται ο Λουδοβίκος-Αδόλφος Θιέρσος που κατέστειλε την Κομούνα των Παρισίων κι έγινε θεμελιωτής και πρώτος πρόεδρος της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Πέθανε το 1877.



1897: Η Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ελλάδας, που σε ελάχιστο χρόνο υπέστη ταπεινωτική ήττα.



1906: Ο Εγκέλαδος χτυπά το Σαν Φρανσίσκο. Απολογισμός του τρομερού σεισμού: 1000 νεκροί και 200.000 άστεγοι.



1909: Το Βατικανό ανακηρύσσει αγία της Καθολικής Εκκλησίας την Ιωάννα της Λορένης (Ζαν ντ’ Αρκ) η οποία είχε μαρτυρήσει στον πόλεμο κατά των Άγγλων, τον ΙΕ' αιώνα.



1942: Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Τόκιο για πρώτη φορά.



1946: Αυτοδιαλύεται και επισήμως η Κοινωνία των Εθνών, εκχωρώντας όλες της τις αρμοδιότητες στον νεοσύστατο ΟΗΕ.



1949: Η Ιρλανδική Δημοκρατία (Έιρε) αποκτά κρατική υπόσταση.



1954: Ο Γκαμάλ Αμντέλ Νάσερ γίνεται πρωθυπουργός της Αιγύπτου.



1980: Η Ροδεσία μετονομάζεται σε Ζιμπάμπουε, με πρώτο πρόεδρο τον Καναάν Μπανάνα. Το 1982, ίδια μέρα, μετονομάζεται και η πρωτεύουσα από Σόλσμπερι σε Χαράρε.



1996: Στο Κάιρο, 18 Έλληνες τουρίστες δολοφονούνται μέσα σε πούλμαν από την ένοπλη ισλαμική οργάνωση «Γκαμάα Αλ Ισλαμίγια», τα μέλη της οποίας νόμιζαν ότι χτυπούσαν Ισραηλινούς.



2003: Με πανηγυρικές εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης, η Κύπρος υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, που ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέπτεται το νησί, την μεθεπομένη της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.


2008: Ο κεντροαριστερός Φερνάντο Λούγο αναδεικνύεται πρόεδρος της Παραγουάης με το 40,8% των ψήφων έναντι 30,8% της Μπλάνκα Οβελάρ του κόμματος Κολοράδο (που μονοπωλούσε την εξουσία από το 1947).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου