Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Σαν σήμερα, το 1968 δολοφονείται ...

Ο Martin Luther KING


Την εποχή του πρώτου μαύρου Αμερικανού προέδρου είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς πως τη δεκαετία του 1960 οι μαύροι Αμερικάνοι ήταν -θεσμικά και πρακτικά- πολίτες δεύτερης διαλογής, με το λιντσάρισμα να αποτελεί συχνό φαινόμενο
στο Νότο, στον οποίο η Κου Κλουξ Κλαν έλυνε και έραβε εκείνη την εποχή.

Όντας αποκλεισμένη από τις εκλογικές διαδικασίες και αναγκασμένη να ζει τον καθημερινό εξευτελισμό του διαχωρισμού άσπρων-μαύρων (seggragation) σε δημόσιους χώρους και συγκοινωνίες, καθώς και την οργανωμένη κρατική βία σε βάρος της, η μαύρη κοινότητα αναζητούσε έναν άνθρωπο ικανό να ηγηθεί μιας κοινωνικής επανάστασης που θα ανέτρεπε το καθεστώς αδικίας. Ο άνθρωπος αυτός λεγόταν Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το κίνημα υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων (civil rights movement), του οποίου ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, βασισμένος στη φιλοσοφία της μη βίαιης αντίστασης του Γκάντι, κατάφερε, μέσα από εκτεταμένους, αιματηρούς αγώνες να αλλάξει την ιστορία.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πει επανειλημμένως πως αν δεν ήταν για τον Κινγκ, δεν υπήρχε περίπτωση να μπορεί καν να ονειρευτεί πως θα βρισκόταν ποτέ στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Μολονότι η ολοκληρωτική ήττα του ρατσισμού φαντάζει ακόμα μακρινό όνειρο, ο πάστορας από την Ατλάντα της Georgia έβαλε με κόπο και ιδρώτα τα θεμέλια για να υλοποιηθεί το περίφημο όνειρό του για μια κοινωνία απαλλαγμένη από φυλετικούς διαχωρισμούς. Ο κόσμος μετά από αυτόν δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις του Τεννεσσί.

– Εμείς στη Δύση πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι φτωχές χώρες είναι φτωχές, κυρίως επειδή εμείς τις έχουμε εκμεταλλευτεί μέσα από πολιτική και οικονομική αποικιοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου