Τρίτη 12 Απριλίου 2016

9 κανόνες υγιεινής που ξεχνάτε (;)



Μικρά καθημερινά λάθη που κάνουμε όλοι και θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας χωρίς να το καταλάβουμε. Κάποιοι τους ξεχνούν, κάποιοι δεν τους γνωρίζουν καν, άλλοι πάλι τους εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια. Πάντως οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Όλοι έχουμε υποπέσει στο… αμάρτημα των μικρών, καθημερινών λαθών που κάνουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας χωρίς να το θέλουμε. Ποια είναι αυτά:

1.Πλύσιμο χεριών μετά την τουαλέτα. Κανόνας νο1. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας πρέπει αποτελεί μία αυτοματοποιημένη διαδικασία, καθώς τα άπλυτα χέρια είναι κύρια αιτία μετάδοσης πληθώρας νοσημάτων όπως η γρίπη, οι ιώσεις και οι γαστρεντερίτιδες.



2.Πετσέτες χεριών. Έρχονται μεν σε επαφή μόνο με καθαρά χέρια, μένουν όμως βρεγμένες για αρκετό χρονικό διάστημα, σε περιβάλλον με αυξημένη υγρασία, πράγμα που τις κάνει ιδανικές για μια μικρή… αποικία βακτηριδίων. Καλό είναι να αντικαθιστούνται κάθε 4-5 μέρες.


3.Ρούχα γυμναστηρίου. Θεωρείται δεδομένο ότι δεν φοράμε δεύτερη φορά τα ρούχα του γυμναστηρίου, τα οποία μάλιστα να πλένονται καθημερινά και να ανανεώνονται, καθώς φέρουν βακτήρια και μύκητες. Όσο «στεγνώνουν» τα ρούχα γυμναστικής, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και μπορεί να δημιουργήσουν ερεθισμούς στο δέρμα και ακόμα σοβαρότερα προβλήματα.



4.Ξυραφάκια. Πρέπει να αντικαθίσταται έπειτα από 4-5 φορές χρήσης. Αφού το χρησιµοποιήσουµε θα πρέπει να το πλένουµε µε ζεστό νερό, να το καθαρίζουµε µε ένα λεπτό βουρτσάκι και να το αφήνουµε να στεγνώνει σε σηµείο χωρίς υγρασία. Αν δεν αλλαχτεί εγκαίρως, οι λεπίδες του γεμίζουν με βακτήρια και αυτά στη συνέχεια μεταφέρονται στο δέρμα.



5.Χαλάκι μπάνιου. Πρέπει να πλένεται μόνο του στο πλυντήριο, σε θερµοκρασία 50°C τουλάχιστον, να στεγνώσει καλά και να αερίζοται επαρκώς για να µην πιάνει µούχλα. Ιδανικά θα πρέπει να πλένεται μια φορά την εβδομάδα, ενώ μετά από κάθε χρήση (κάθε φορά δηλαδή που κάνεις μπάνιο) θα πρέπει να στεγνώνει στον ήλιο.



6.Χτένες. Για να φροντίζουν τα µαλλιά µας θα πρέπει να τις φροντίζουµε και εµείς. Έτσι πρέπει να πλένονται συχνά, µία φορά την εβδοµάδα µε την εµβάπτιση σε διαλύµατα φαινόλης (αντιβακτηριδιακό που βρίσκουµε στα φαρµακεία). Στη συνέχεια πρέπει να γίνεται καλό ξέβγαλµα και στέγνωµα και να τις φυλάµε σε ντουλαπάκι. Εννοείται ότι τις αντικαθιστούµε όταν το υλικό τους εµφανίζει φθορές.

7.Το γραφείο στη δουλειά έχει περίπου 100 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα οποιοδήποτε τραπέζι κουζίνας. Αυτό σημαίνει ότι το να τρως εκεί, ισοδυναμεί περίπου με το να τρως σε πάτωμα που έχει να σφουγγαριστεί περίπου μια εβδομάδα.



8.Είναι πολύ καλύτερα να φτερνιζόμαστε ή να βήχουμε καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα με το εσωτερικό του αγκώνα σας, απ’ ό,τι με την παλάμη του χεριού μας. Έτσι εμποδίζεται η εξάπλωση των μικροβίων, ακόμα και αν κάποιος ξεχνά να πλένει τα χέρια του μετά από κάθε φορά που φτερνίζεται ή βήχει.



9.Τα σεντόνια πρέπει να αλλάζονται μία φορά την εβδομάδα. Οι μαξιλαροθήκες συχνότερα, καθότι το πρόσωπο και τα μαλλιά μας είναι πιο λιπαρά από το υπόλοιπο σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου