Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Όργιο φοροδιαφυγής στα ποτά

Σε πάρτι… φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι θα οδηγήσει η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) που μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης .
Φορείς του κλάδου αλκοολούχων ποτών υποστηρίζουν ότι η υπερφορολόγηση στα αλκοολούχα ποτά θα έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση.

Το φαινόμενο της λαθρεμπορίας αλκοολούχων ποτών έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις λόγω της απουσίας ελέγχων καθώς και της αύξησης του ΕΦΚΟΠ.
Όπως αναφέρει και ο ΙΟΒΕ το λαθρεμπόριο αλκοολούχων εκφρασμένο σε φιάλες εκτιμάται ότι άγγιξε τα 8,2 εκατομμύρια φιάλες το 2012, οι οποίες διακινούνται χωρίς της είσπραξη ΕΦΚΟΠ, ενώ οι απώλειες που δημιουργούνται αφορούν και τη μη είσπραξη ΦΠΑ. Η απώλεια φορολογικών εσόδων προσεγγίζει τα 41,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Παραγωγών και Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών (ΣΠΕΔΑΠ), την περίοδο της κρίσης ο ΕΦΚΟΠ αυξήθηκε κατά 125% ενώ ο ΦΠΑ σκαρφάλωσε στο 23% από 19% με αποτέλεσμα ο ειδικός φόρος στα αλκοολούχα ποτά να είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε. με βάση το διαθέσιμο εισόδημα και ο πέμπτος υψηλότερος σε απόλυτους αριθμούς.

Την περίοδο 2009-2012 συρρικνώθηκε ο κλάδος καθώς από 233 νόμιμες επιχειρήσεις το 2010, έφτασαν το 2013 τις 213 και βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Επιπλέον, χάθηκαν πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη καταβολή του ΕΦΚΟΠ και τις απώλειες ΦΠΑ από λαθραία διακινούμενα αλκοολούχα ποτά υπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι διαφυγόντες φόροι από την παράνομη παραγωγή και διακίνηση τσίπουρου διημέρων εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στα 97 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου