Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Σαν σήμερα, ο Αλέ έφαγε τον Θεωμά

Σχόλιο FFT: Μάς έφαγε τον Θεωμά, πριν την ώρα του ... Ποιος; Ο άρρωστος γαύρος, ο κεφτεδάκιας ...

Ήταν Σάββατο του Λαζάρου, αλλά η πολυπόθητη... Ανάσταση για τον Θωμά Μαύρο δεν έμελλε να 

Αποτέλεσμα εικόνας για θωμας μαυρος αεκ

έρθει. Ο μεγάλος σταρ της «Ένωσης», ο οποίος αγωνιζόταν για πρώτη φορά βασικός εκείνη τη μέρα στον αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στο ΟΑΚΑ, έχοντας αναρρώσει από σοβαρά προβλήματα τραυματισμών, δεν θα έβγαζε το 90λεπτο. Στο 80ό λεπτό, η εμφάνιση της πινακίδας με τον αριθμό «11» για αλλαγή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των χιλιάδων οπαδών της ΑΕΚ, οι οποίοι άρχισαν να αποδοκιμάζουν τον προπονητή, Νίκο Αλέφαντο.

Η ωρολογιακή βόμβα που υπήρχε επί μήνες μες στα αποδυτήρια της «Ένωσης» ήταν πλέον έτοιμη να εκραγεί. Ο «Αλέ» εκνευρίστηκε από την αντίδραση των φιλάθλων και τράβηξε το σχοινί, ο Μαύρος, ως ισχυρή προσωπικότητα δεν γινόταν να κάτσει στα αβγά του κι έτσι το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις. Τα παράπονα του ιδιόρρυθμου τεχνικού εκφράστηκαν στα ίσα εκείνη την ώρα: «Καθόσουν σαν μπάστακας, δεν έκανες τίποτα. Έσβησες ως ποδοσφαιριστής και τριάντα κολλητοί σου με έβριζαν», για να πάρει την απάντηση από τον διεθνή επιθετικό: «Σου απαγορεύω να ξαναπιάσεις το όνομά μου στο στόμα σου». Μέχρι που επενέβη ο Στέλιος Μανωλάς, για να τους ηρεμήσει.

Όμως, ούτε η παρέμβαση του πρόεδρου της ΑΕΚ, Ανδρέα Ζαφειρόπουλου, βοήθησε να σβήσει η φωτιά. Το αφεντικό της «Ένωσης» ξεκαθάρισε ότι κάθε αλλαγή μες στο παιχνίδι είναι δουλειά του προπονητή, δικαιολογώντας ουσιαστικά τον Αλέφαντο, πρόσθεσε όμως ότι «ο Μαύρος όσο έπαιξε ήταν καλός, φιλότιμος και κατά τη γνώμη μου πρόσφερε. Ίσως η αλλαγή έγινε για λόγους σκοπιμότητας». Άποψη η οποία ερχόταν σε κόντρα με τα περί αδιαφορίας που υποστήριζε ο προπονητής του. Το μεγάλο σόου, όμως, θα γινόταν την επόμενη μέρα.

Ο Αλέφαντος έδωσε συνέντευξη Τύπου, η οποία εξελίχθηκε σε ευθεία επίθεση προς τον Μαύρο. Αφού τόνισε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την ΑΕΚ, την περίοδο των Χριστουγέννων, είχε ξεκαθαρίσει στον διεθνή επιθετικό ότι δεν μπορεί να τον σηκώσει στην πλάτη του, εξιστόρησε μία σειρά από γεγονότα. Ότι του είχε πάρει ο ίδιος ιδιωτικό προπονητή για να τρέχει στον Αρδηττό, ότι ήταν αδιάφορος στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα που τον έβαλε αλλαγή, μέχρι και ότι παραμονές του αγώνα με τον Άρη είχε προσποιηθεί τον άρρωστο, για να του κάνει ζημιά επειδή είχε ξεμείνει από επιθετικούς!

«Τι θες Μαύρο; Να παίξω το Πάσχα. Παίξε. Τι θες Μαύρο; Είσαι άρρωστος; Κάτσε. Δηλαδή τη μια λέμε ότι ο Αλέφαντος είναι καλός προπονητής (σ.σ. κάτι που όντως είχε πει ο Μαύρος τρεις μήνες πριν) και μετά να του πάρουμε τα σώβρακα;», ήταν μία από τις πολλές χαρακτηριστικές ατάκες του ιδιόρρυθμου τεχνικού σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου, το νόημα της οποίας ήταν σαφές: Ή ο Μαύρος ή εγώ. Το είπε και στα ίσα, άλλωστε: «Αν ο πρόεδρος με θέλει και του χρόνου, δεν μπορώ να στηριχθώ στον Μαύρο, Ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε».

Ο αντίλογος ήρθε την επομένη. Με αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον Τάσο Μπούρα στα «Νέα», ο Μαύρος υποστήριξε ότι όλα για όσα τον κατηγόρησε ο Αλέφαντος ήταν ψέματα: «Έχει παραμυθιάσει όλο τον κόσμο ότι είναι μπεσαλής και δίκαιος όπως ο Ιησούς Χριστός. Όμως, λέει ψέματα», ήταν τα λόγια του διεθνή κυνηγού, ο οποίος τότε δεν είχε κλείσει ακόμα τα 33 του χρόνια. Απάντησε δε στην κατηγορία ότι απέφυγε να παίξει κατά του Άρη, λέγοντας ότι πριν από τον αγώνα με τον Εθνικό, ο Αλέφαντος είχε πει στους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια: «Κερδίστε, για να μην ξαναπαίξει ο Μαύρος». Χαμός!

Η κατάσταση ξέφυγε εντελώς από τον έλεγχο τη Δευτέρα 13 Απριλίου, όταν ο Αλέφαντος έβρισε και ξυλοκόπησε τον δημοσιογράφο της «Αθλητικής Ηχούς», Γιώργο Βενετούλια, ο οποίος είχε πάει στο Ολυμπιακό Στάδιο για να καλύψει την προπόνηση της ΑΕΚ. Προπόνηση στην οποία ο Μαύρος ενημερώθηκε μέσω του Νίκου Χρηστίδη (ο οποίος είχε αναλάβει τότε πόστο στο τεχνικό επιτελείο) ότι δεν θα γινόταν δεκτός, όπως και σε εκείνη της επόμενης ημέρας. Και τα δύο περιστατικά έκαναν έξαλλο τον Ζαφειρόπουλο, ο οποίος ουσιαστικά εκείνη τη μέρα πήρε την απόφαση να μην κρατήσει τον Αλέφαντο την επόμενη χρονιά.

Όμως και η καριέρα του Μαύρου στην ΑΕΚ είχε τελειώσει. «Να ξέρει ο κόσμος ότι αν φύγω, δεν θα το κάνω με τη θέλησή μου. Θα με έχουν διώξει», είχε πει στα «Νέα» ο μεγάλος σκόρερ την επομένη του αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και τελικά έπεσε μέσα. Η διοίκηση της «Ένωσης» υποχρέωσε τον Αλέφαντο να ξαναδεχθεί τον έμπειρο κυνηγό στις προπονήσεις, όμως, με τον τρόπο της, του έδειξε την έξοδο στο τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με το παρασκήνιο της εποχής, το οποίο δεν επιβεβαιώνεται, ο Μαύρος είχε μπει στην «μπούκα» και λόγω διαφορετικών κομματικών προτιμήσεων με τον Ζαφειρόπουλο!

Έτσι, η συμμετοχή κόντρα στους «Πόντιους», στις 11 Απριλίου 1987, αποδείχθηκε και η τελευταία για τον κορυφαίο κυνηγό με τη φανέλα της ΑΕΚ. Ύστερα από έντεκα χρόνια, με 277 συμμετοχές, 174 γκολ, δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα, ο «θεός» των οπαδών της «Ένωσης» έλεγε «αντίο», αλλά σε πείσμα του Αλέφαντου, δεν είχε τελειώσει. Το απέδειξε περίτρανα στον Πανιώνιο, με τα χρώματα του οποίου βρήκε τον εαυτό του, συνέχισε να σκοράρει κατά βούληση και αναρριχήθηκε στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ από καταβολής Α’ Εθνικής με 260 γκολ. Θέση στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα.

πηγή: oldfootball.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου