Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Αλλάζει το καταστατικό της Ν.Δ ο Κούλης

Το νέο καταστατικό

Ο νέος καταστατικός χάρτης της ΝΔ είναι ριζοσπαστικός και στη δομή του και η εντολή που έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης στο επιτελείο του ήταν να γραφτεί ένα κείμενο πιο λιτό, κατανοητό, λειτουργικό και μικρότερο σε έκταση, γι΄αυτό και το προσχέδιο είναι 5.000 λέξεων, αντί 11.0000 του παλιού. Το γενικό πνεύμα πάντως του καταστατικού είναι ότι η «ΝΔ ανήκει στα μέλη της» κάτι που θα γίνει πράξη σε δύο άξονες: ο πρώτος αφορά στη λειτουργία του κόμματος και ο δεύτερος στην παραγωγή πολιτικής στην οποία για πρώτη φορά θα συμμετέχουν μέλη και μη της ΝΔ.

Οι αλλαγές

Πρώτο βασικό στοιχείο του καταστατικού θα είναι ο διαχωρισμός κόμματος - κράτους. Με βάση αυτή την αρχή θα εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Μια δεύτερη αλλαγή είναι η καταστατική απαγόρευση δανεισμού της ΝΔ από τράπεζες. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι υπάρχει σεβασμός στον φορολογούμενο πολίτη και θα εφαρμόσει απόλυτη διαφάνεια.

Μια ακόμα αλλαγή είναι ο ορισμός θητείας για τον πρόεδρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος που θα αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο χρόνος θητείας θα παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός. Η θητεία του προέδρου που θα έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας θα λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και θα προκηρύσσονται άμεσα εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή προέδρου.

Παράλληλα το νέο καταστατικό θα ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή μελών στην πολιτική παραγωγής.

Τα ανανεωμένα όργανα

Το νέο καταστατικό θα προβλέπει για το συνέδριο να είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας. Το επόμενο μεγαλύτερο κομματικό όργανο, η Πολιτική Επιτροπή θα συνεδριάζει ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά και μέχρι 100 μέλη λόγω ιδιότητας.

Οι καταστατικές αλλαγές προέκυψαν από δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου όπου συμμετείχαν 15.432 μέλη της ΝΔ απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Το 47% που απάντησαν ήταν γυναίκες.

- See more at: http://www.matrix24.gr/2016/04/ti-allazi-o-kir-mitsotakis-sti-nd-proedros-me-thitia-vouleftes-apo-ti-vasi-ke-diachorismos-kommatos-kratous/#sthash.iaboyHlr.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου