Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Από 1 Ιουνίου, θα χορτάσουμε φόρους...

Ένα βαρύ φορολογικά καλοκαίρι περιμένει εκατομμύρια πολίτες καθώς από την 1η Ιουνίου αρχίζουν να ισχύον οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, μπίρα κ.τ.λ.), ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις τόσο για τον φόρο εισοδήματος του 2015 όσο και για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.

Την ίδια στιγμή από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα» από την 1η Ιουλίου ναι μεν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σχέδιο με αποδείξεις αλλά τελικά δεν θα είναι υποχρεωτικό για το χτίσιμο του εφετινού αφορολόγητου να έχουν γίνει οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες αλλά θα ισχύσει το μεικτό σύστημα, δηλαδή η Εφορία θα δέχεται και τις συναλλαγές με μετρητά.

Το νομοσχέδιο

Όμως από την 1η Ιανουαρίου 2017 το χτίσιμο του αφορολόγητου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα γίνεται αποκλειστικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-banking).

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και μένει να ξεκαθαρίσουν ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή μέσα στον Ιούνιο λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρει η εφημερίδα, λόγω του γεγονότος ότι έχει υποβληθεί πολύ μικρός αριθμός δηλώσεων, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να δώσουν παράταση το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου.

Ο λόγος που δεν αναμένεται να δοθεί παράταση πέραν της ημερομηνίας αυτής έχει να κάνει με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ – πρέπει, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρτησης όλων των εκκαθαριστικών σημειωμάτων έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και να έχουν ληφθεί τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων του 2016 για να τεθούν σε εφαρμογή τα κατά περίπτωση αφορολόγητα όρια του Ενιαίου Φόρου ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου