Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Η επόμενη μέρα στην μπασκετική Α.Ε.Κ

enwsi.gr

Η ημιτελική σειρά των αγώνων με τον Ολυμπιακό, άφησε πληγές στην μπασκετική ΑΕΚ. Συντριβή και άθλια εικόνα στο ΣΕΦ στο πρώτο παιχνίδι και μια ομάδα εντελώς ανέτοιμη, αγωνιστικά και ψυχολογικά, για να τιμήσει την επιστροφή της «Βασίλισσας» στα ημιτελικά του πρωταθλήματος ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια.
Βελτιωμένη αγωνιστική εικόνα στο ΣΕΦ στο δεύτερο παιχνίδι, αλλά και πάλι εύκολη σχετικά ήττα, που πέρασε ωστόσο σε δεύτερη μοίρα, ελέω του προσβλητικού για την ΑΕΚ, επεισοδίου, με πρωταγωνιστές τους Ζντοβτς και Γκριν.

Αγωνιστική μεταμόρφωση και παθιασμένη εμφάνιση στο τρίτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, αλλά μόνο για 25 λεπτά, αφού ακολούθησε οριστική αγωνιστική κατάρρευση, που έφερε και το «3-0» για τους Πειραιώτες. Αλλά και εκτός παρκέ, η εικόνα της ΑΕΚ δεν ήταν αυτή που έπρεπε, με εντάσεις και επεισοδιακές στιγμές.

Γεγονός είναι ότι μετά από το «3-0» από τον Ολυμπιακό, μπορείς πλέον και επίσημα να κάνεις τον απολογισμό και να πεις ότι η σεζόν είναι αποτυχημένη. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θα το διαφοροποιήσει, το τι θα γίνει στη σειρά των μικρών τελικών με τον Άρη.

Η ομάδα έμεινε εκτός Κυπέλλου από τον Άρη με το… καλημέρα της σεζόν. Έμεινε εκτός της συνέχειας του Eurocup, σε έναν ομολογουμένως δύσκολο όμιλο, την ώρα ωστόσο που προκρίθηκαν και συνέχισαν, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ. Και στο πρωτάθλημα, το τέλος της κανονικής διάρκειας της σεζόν, την βρήκε κάτω από τον Άρη, με μπάσκετ που δεν ικανοποίησε, με ομάδα που δεν βελτιωνόταν, με ήττες που πόνεσαν πολύ και που δεν φανέρωναν χαρακτήρα.

Κι όλα αυτά, σε μια ομάδα, που έχει την τύχη να διαθέτει έναν μεγαλομέτοχο που έχει βάλει πάρα πολλά λεφτά, που έσπευδε αμέσως να διορθώσει κάθε άτυχη στιγμή και κάθε λανθασμένη επιλογή, που παλεύει για να βρεθεί η ΑΕΚ εκεί που της αξίζει, που δίνει μάχη για να αποκτήσει το δικό της μπασκετικό σπίτι, στεγάζοντας μάλιστα και όλα τα τμήματα της Ερασιτεχνικής.

Και παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί ουκ ολίγες αφορμές για να απογοητευτεί, παρά το γεγονός ότι ο φίλαθλος κόσμος της ΑΕΚ δεν έχει στηρίξει την ομάδα στο βαθμό που θα έπρεπε, ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν απογοητεύτηκε σε κανένα σημείο, δεν πέρασε καν από το μυαλό του, η σκέψη να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Ίσα ίσα που πείσμωνε, ολοένα και περισσότερο.

Τα λάθη πολλά. Και οι ατυχίες επίσης. Επισημάνθηκαν, καταγράφηκαν, είναι γνωστά σε όλους. Το ζήτημα είναι τι γίνεται την επόμενη μέρα. Και κάπου εδώ ξεκινάει το ρεπορτάζ…

Το πρώτο, το βασικότερο, το σημείο από το οποίο ξεκινάνε και τελειώνουν τα πάντα, είναι ότι ο Μάκης Αγγελόπουλος είναι περισσότερο αποφασισμένος και πιο… πωρωμένος από ποτέ, να συνεχίσει. Να συνεχίσει και να πετύχει!

ΜΕΝΕΙ Ο ΖΝΤΟΒΤΣ

Κεφάλαιο πρώτο: Προπονητής. Πέτυχε ή απέτυχε ο Ζντοβτς; Προφανώς και απέτυχε. Όχι φυσικά επειδή η ομάδα δεν πέτυχε τους αγωνιστικούς της στόχους. Αυτό είναι κάτι στο οποίο δεδομένα, δεν θα ευθυνόταν. Αποκλεισμένη από το Κύπελλο κι από την Ευρώπη, την ανέλαβε. Και ο αποκλεισμός από τον τελικό του πρωταθλήματος, δεν μπορεί να συνιστά αποτυχία και να τον χρεωθεί, γιατί πολύ απλά θα ήταν παράλογη η απαίτηση να μηδενίσει από τώρα η ΑΕΚ, την απόσταση από τους δύο «αιώνιους».

Σε τι απέτυχε, λοιπόν, μέχρι στιγμής, ο Ζντοβτς; 1)Στο να βελτιώσει την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. 2)Στο να παρουσιάσει ένα σύνολο με πίστη, με αυτοπεποίθηση, με χαρακτήρα, με συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα και φιλοσοφία. 3)Στο να «κερδίσει» έστω κι έναν παίκτη. 4)Στο να δημιουργήσει ένα κλίμα ΟΜΑΔΑΣ μέσα στα αποδυτήρια. 5)Στο να διαχειριστεί σωστά, τις μεταγραφικές επιλογές που του είχαν απομείνει στη μετά-Σάκοτα (ως προπονητή) εποχή, με αποκορύφωμα ότι προτίμησε να μην καλύψει το εμφανέστατο κενό στη θέση του πλέι μέικερ, αλλά να φέρει έναν Αμερικανό ψηλό που εν τέλει δεν εμπιστεύτηκε ποτέ! Αν μη τι άλλο, ξεκάθαρο το αρνητικό πρόσημο για τον Σλοβένο προπονητή.

Και σε όλο αυτό το «πακέτο», ήρθαν κι… έδεσαν, νεύρα και άσχημες συμπεριφορές, που δεν είναι ανάγκη να τις θυμίζουμε, αλλά και που σίγουρα δεν θα γινόταν να περάσουν σαν να μην έγινε τίποτα. Κι ακόμα και σήμερα, υπάρχουν παίκτες της ομάδας που λένε ότι θα έπρεπε να διαχειριστεί διαφορετικά ο κόουτς, το συμβάν με τον Γκριν. Όπως επίσης, υπάρχουν παίκτες που δημόσια μπορεί να μην το λένε, αλλά που σε όλες τις κουβέντες και συζητήσεις τους, υποστηρίζουν ότι ο Ζντοβτς δεν είχε χειριστεί καλά, ούτε την περίπτωση Κούπερ.

Ο Ζντοβτς από την άλλη, όμως, είναι ένας προπονητής, που έχει υπογράψει κλειστό συμβόλαιο 2,5 ετών με την ΑΕΚ. Μπορεί να αναστρέψει την εις βάρος του διαμορφωθείσα σημερινή κατάσταση και να «κερδίσει» παίκτες, κόσμο και όλους όσοι τον αμφισβητούν σήμερα; Ο Μάκης Αγγελόπουλος πιστεύει ακράδαντα ότι μπορεί. Και τον στηρίζει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά. Και δεν συζητά το ενδεχόμενο αλλαγής προπονητή.

Και μάλιστα, η απόφαση του «αφεντικού» της ΚΑΕ ΑΕΚ, να πορευθεί με τον Γιούρι Ζντοβτς στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας και για την επόμενη χρονιά, ήταν ειλημμένη χωρίς να την επηρεάζει, το τι θα γινόταν στη σειρά των αγώνων με τον Ολυμπιακό, κι απ’ ότι φαίνεται και δίχως να πρόκειται να την επηρεάσει το τι θα συμβεί στη σειρά των αγώνων με τον Άρη. Αγγελόπουλος και Ζντοβτς, τα έβαλαν όλα κάτω στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν και μάλιστα μίλησαν και με ονόματα για το μεταγραφικό σχεδιασμό του καλοκαιριού! Και οι επαφές θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα!

Πριν όμως από το τι θα γίνει για την επόμενη σεζόν, είναι πολύ σημαντικό, ότι οι δύο τους, συμφώνησαν και παραδέχτηκαν ότι έγιναν πολλά λάθη τους τελευταίους μήνες και ότι ο απολογισμός της σεζόν, είναι αρνητικός! Εν κατακλείδι, για το θέμα του προπονητή, ο Μάκης Αγγελόπουλος πιστεύει πραγματικά στις ικανότητες του Ζντοβτς. Και γι’ αυτό τον κρατά και όχι για το συμβόλαιο. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο…

Ο ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο… ΠΑΟ

Παράπονα για το τεχνικό επιτελείο, δεν υπάρχουν. Και δεν υπάρχει και η πρόθεση για αλλαγές. Για τη δουλειά του Σωτήρη Μανωλόπουλου, για παράδειγμα, δεν υπάρχει άνθρωπος στην ΑΕΚ που να λέει κακή κουβέντα. Όλοι οι παίκτες της ομάδας, τον εκτιμάνε, τον συμβουλεύονται και θέλουν να δουλεύουν μαζί του. Το… πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να λέει κακή κουβέντα κι εκτός ΑΕΚ! Κι εξηγούμαι. Ο Μανωλόπουλος είναι διακαής πόθος του Αργύρη Πεδουλάκη, που επέστρεψε στον ΠΑΟ. Κι αυτό δεν είναι κάτι κρυφό, ούτε άγνωστο… Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το «δεξί χέρι» του Ζντοβτς, κοντά μια δεκαετία, είναι ο Στέφανος Δέδας, που ανέλαβε head coach στην Γκαζιάντεπ, όταν ήρθε ο Σλοβένος στην «Ένωση». Αλλά, είναι άγνωστο το αν θα συνεχίσει στην Τουρκία.

ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΕ

Εννοείται ότι για τον αρνητικό απολογισμό της σεζόν, δεν θα μπορούσε να ευθυνόταν μόνο ο Ζντοβτς, που ούτως ή άλλως, ανέλαβε την ομάδα μεσούσης της περιόδου. Όλοι ευθύνονται όταν δεν πάει καλά μια ομάδα. Και μεγάλες είναι οι ευθύνες και μελών της διοίκησης, ακόμα και μελών του προσωπικού. Ο Μάκης Αγγελόπουλος, προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις, να κρατήσει τις ισορροπίες και να μην δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα από όσα ήδη υπήρχαν ή προέκυπταν (συνεχώς). Τώρα, όμως, κάνει και ο ίδιος, τον απολογισμό και όσοι φάνηκαν ανεπαρκείς, ασυνεπείς, ακατάλληλοι ή για να μην το κουράζουμε, δεν πέτυχαν στο ρόλο τους, θα δουν την πόρτα της εξόδου…

ΤΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ «ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΟΥΒΗΣ

Ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ, Σταύρος Δουβής, μπορεί να είχε διάθεση και να ασχολήθηκε πράγματι, πάρα πολλές ώρες και για πάρα πολλά θέματα με την ΑΕΚ, αλλά σε έναν τομέα, όπου θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημά του, ώστε να προστατεύεται η ομάδα από το «σύστημα» του μπάσκετ και από τη διαιτησία, δεν τα κατάφερε. Πέρα από τα όποια… στραβά της, η ΑΕΚ δέχθηκε ανελέητα «χτυπήματα» από τη διαιτησία, σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια, αλλά ειδικά στους αγώνες που έδωσε με τον Άρη και με τον Ολυμπιακό. Στο ερώτημα αν θα μείνει ή θα φύγει ο Σταύρος Δουβής από την ΑΕΚ, η απάντηση – προς το παρόν – είναι ότι οριστική απόφαση δεν υπάρχει…

ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Η μεγαλύτερη αποτυχία της φετινής σεζόν δεν είναι ούτε ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό, ούτε οι ήττες που πόνεσαν, αλλά το ότι ενώ η χρονιά ξεκίνησε για να δημιουργηθεί μια ομάδα που στο τέλος της σεζόν, θα αποτελούσε τον κορμό για την επόμενη, τώρα απαιτούνται ξανά, πολλές αλλαγές στο ρόστερ. Και η ξεκάθαρη απόφαση είναι να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αφού αποδείχτηκε πως από τη μια υπήρξαν παίκτες που δεν έχουν την προσωπικότητα για να μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας της ΑΕΚ κι από την άλλη πως υπάρχουν παίκτες που η προσφορά τους δεν προσέγγισε καν την απόσβεση που θα έπρεπε να κάνουν βάσει των οικονομικών του απολαβών. Κι όταν λέμε για αλλαγές στο ρόστερ, μιλάμε για ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει και το 50%…

1 σχόλιο:

  1. Επειδη φετος, στωικά, ειδα ως και τα φιλικά της ομάδος, αξιζει να μεινουνε μονο Μιλόσεβιτς - Μαυροειδής κι οι νεοι (Τσαλμπούρης, Μωραίτης κλπ) που ειναι ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΑ διαμάντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή