Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Καφές κι αισχροκέρδεια

Πολλά τα βιβλία με αναφορές στον καφέ, τους θεσμούς, τα προβλήματα της ζωής, τα πρόσωπα και τις νοοτροπίες. Καφές και Δημοκρατία, καφές και κοινωνία. Βάσανα στο καφενείο.

Αποτέλεσμα εικόνας για καφες

Όσο για ένα καφέ κλπ. Επίκεντρο μιας άλλης νοοτροπίας, ο ατυχής καφές. Εκείνης της κερδοσκοπίας. Υποτίθεται ότι η τιμή του αυξήθηκε κατά 1%, απόφαση το ΦΠΑ στο 24% από το 23%. Κι όμως υπήρξαν εισαγωγείς, που αύξησαν την τιμή του καφέ μέχρι 15-20% ανατίμηση. Ανάλογη και η κατάσταση σε πολλά μαγαζιά καφεστίασης, που χρέωναν τον καφέ τους - τον όποιο καφέ - 10% ποια ακριβός την Τετάρτη σε σύγκριση με την Τρίτη.
Δυστυχώς η αύξηση κατά μία μονάδα του ΦΠΑ (δηλαδή περίπου 4% στην τελική τιμή) οδήγησε σε μιά κερδοσκοπία στις λαϊκές αγορές. Πατάτες, κεράσια, κολοκυθάκια, φασολάκια, ντομάτες, κρεμμύδια πήραν φωτιά, με παράλογες και παράνομες αυξήσεις. Όπως συμβαίνει κάθε φορά με την αύξηση της τιμής της βενζίνης (από την άλλη ημέρα της αύξησης στο αργό πετρέλαιο), αλλά να καθυστερεί πολύ η μείωση στις τιμές, μόνο όταν έρχεται νέο, φθηνότερο φορτίο, λένε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου