Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Σαν σήμερα, 21 Ιουλίου

356 π. Χ.: Ο Ηρόστρατος πυρπολεί 

Αποτέλεσμα εικόνας για ναος αρτεμιδος εφεσος

τον ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο (ένα από τα 7 θαύματα της Αρχαιότητας) για να μείνει με αυτή του την πράξη το όνομά του στην Ιστορία. Όταν φανέρωσε το κίνητρό του, οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν μετά την εκτέλεσή του τη μνεία του, για να ξεχαστεί από τη μνήμη των ανθρώπων – ωστόσο, το όνομα διασώθηκε από κάποιες πηγές και ο έτσι ο Ηρόστρατος πέτυχε εντέλει τον στόχο του!

365: Σεισμός που σημειώνεται στην περιοχή της Κρήτης και ο οποίος εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλεί τσουνάμι που καταστρέφει την πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Οι νεκροί ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

1425: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος. Τον διαδέχεται στο θρόνο ο γιος του, Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος, ο προτελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1774: H Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή δίνοντας τέλος στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1768 – 1774).

1873: Ο Τζέσε Τζέιμς και η συμμορία του πραγματοποιούν στην Αϊόβα την πρώτη επιτυχημένη ληστεία τρένου στην αμερικανική Άγρια Δύση.

1899: Γεννιέται στο Όουκ Παρκ του Ιλλινόις ο συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα Νόμπελ Λογοτεχνίας 1954).

1928: Αυτοκτονεί σε ηλικία 32 ετών στην Πρέβεζα ο Κώστας Καρυωτάκης, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ποιητές του 20ου αιώνα.

1944: Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ και οι συνάδελφοί του συνωμότες εκτελούνται στο Βερολίνο για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ.

1965: Σε πεδίο μάχης μετατρέπεται η Αθήνα, όπου δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδηλώνουν αγανακτισμένοι έπειτα από την «αποστασία» (Ιουλιανά) της 15ης Ιουλίου και την παραίτηση του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Η αστυνομία θέλει να διαλύσει κάνοντας χρήση γκλομπς και δακρυγόνων και στο πλαίσιο των συγκρούσεων δολοφονείται ο φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας, μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη. Εκατοντάδες άλλοι τραυματίζονται.

1969: Για πρώτη φορά ο άνθρωπος ξεφεύγει από τα «δεσμά» του πλανήτη μας και πατάει το πόδι του σε ένα άλλο ουράνιο σώμα, στη Σελήνη. Οι δυο πρώτοι άνθρωποι που θα «κατακτήσουν» τον δορυφόρο της Γης είναι οι Αμερικανοί αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν, οι οποίοι ταξίδεψαν στη Σελήνη με το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου