Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Νέα διοίκηση για την Attica Bank

Στην άμεση κάλυψη του κεφαλαιακού "κενού" των 70 εκατ ευρώ θα προχωρήσει άμεσα η νέα διοίκηση της Attica Bank, μιας μη συστημικής τράπεζας, που εποπτεύεται όμως από την Τράπεζα της Ελλάδος. Για το λόγο αυτό άλλωστε,

Αποτέλεσμα εικόνας για attica bank


η χθεσινή ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε νέο ολιγομελές Συμβούλιο των 8 συνολικά μελών, έγινε κατόπιν συνεννόησης με την Τράπεζα της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδος, παραιτήθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Αλεξ. Αντωνόπουλος και άλλα έξι μέλη του, μη καλύπτοντας τις προϋποθέσεις που θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Μη εκτελεστική πρόεδρος υπενθυμίζεται ότι ανέλαβε πρόσφατα η κυρία Άννα Πουσκούρη, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος με παρουσία ετών σε γερμανικές τράπεζες στην Ελλάδα.

Eντεταλμένος Σύμβουλος ανέλαβε ο κ. Αθανάσιος Τσάδαρης και Αντιπρόεδρος, ανέλαβε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του βασικού μετόχου, δηλαδή του ΤΣΜΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος . Το Διοικητικό Συμβούλιο αριθμεί άλλα πέντε μέλη, έμπειρα στελέχη τα περισσότερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η νέα αυτή Διοίκηση θα προχωρήσει άμεσα σε ριζική αναδιοργάνωση και λειτουργία της Attica με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, καθώς και με κάλυψη των 70 εκ. ευρώ για την συμπλήρωση του δυσμενούς σεναρίου της τελευταίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, η οποία συντελέστηκε τον Δεκέμβριο 2015, με την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων Tier I. Αυτά τονίζονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα, μετά από ερώτημα που υπέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Attica Bank, παρά τα όποια προβλήματα υπήρξαν αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ή την έκθεση και την ποιότητα των δανείων της, κατάφερε να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή της, κατά μόνας, με τη συμβολή των μετόχων της, κυρίως του ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείου Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων), που είναι ο βασικός της μέτοχος εδώ και δεκαετίες. Το εγχείρημα αυτό ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο και τελούσε υπό την παρακολούθηση της Τράπεζας της Ελλάδος - η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία της - καθώς η Attica Bank δεν ανήκει στις συστημικές τράπεζες και τα κεφάλαια που απαιτήθηκαν για τη στήριξή της, δεν προήλθαν από το πακέτο των ανακεφαλαιοποιήσεων, σε αντίθεση με τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή, τα κεφάλαια μέχρι τελευταίου ευρώ προήλθαν από τους μετόχους της Τράπεζας.

Βεβαίως, έμεινε ακάλυπτο το κενό των 70 εκατ ευρώ, το οποίο η νέα διοίκηση στοχεύει σε άμεση κάλυψή του. Παρ όλα αυτά, η Attica Bank είναι σήμερα από τις πιο ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζα, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17,6%, ποσοστό που θα μπορούσαν να "ζηλέψουν" οι ανταγωνιστές της. Βεβαίως, έχει πολύ δρόμο μπροστά της, αντιμετωπίζοντας επισφαλή δάνεια που αντιστοιχούν σε δείκτη 57% και υπερβολική έκθεση δανείων, που υπερβαίνει το 140% στο λόγο δανείων προς καταθέσεις.

Η νέα διοίκηση συνεργάζεται ήδη με την Τράπεζα της Ελλάδος, για τη συμμόρφωση και την προσαρμογή στα ευρήματα του ενδελεχούς ελέγχου που πραγματοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες στην Τράπεζα, από κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζης Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου