Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Σαφάρι για τη φοροδιαφυγή

«Σαφάρι» ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης και την αύξηση των εσόδων υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από τις αρχές του Ιουλίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αποδείξεις και η επιβολή προστίμων, ωστόσο, σύμφωνα με την ΓΓΔΕ αποτελούν και ένα σημαντικό εργαλείο για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά του φορολογούμενου, οι οποίες θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

Στο πλαίσιο αυτό έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό πλάνο για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των προληπτικών ελέγχων.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τη διενέργεια των ελέγχων αυτών προς τις υπηρεσίες που τους διενεργούν.

Το επιχειρησιακό πλάνο περιλαμβάνει τη διενέργεια περίπου 30.000 προληπτικών ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ. και μεγάλο αριθμό στοχευμένων τέτοιων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κλπ).

Κάθε γεωγραφική περιοχή δεν θα ελέγχεται μόνο από συνεργεία της Δ.Ο.Υ. στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται, αλλά κυρίως από συνεργεία των Δ.Ο.Υ. όμορων νομών και στοχευμένα από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, σε ημερήσια βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας , συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής. Στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και θα παρασχεθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα παρεμπόδισης του ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών, επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς ή φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.2523/97 για την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των παραβατών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου