Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Σε 5 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ

Σε πέντε δόσεις θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ - η πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.
Πρακτικά από σήμερα οι περίπου 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα μπορούν με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να επισκεφθούν την διεύθυνση www.gsis.gr και να κάνουν είσοδο συμπληρώνοντας τους κωδικούς τους. Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, για όσους έχουν ήδη εκδοθεί, εμφανίζονται και στην επιλογή "δήλωση Ε9".
Για τους σχεδόν 5 εκατ. ιδιοκτήτες η μείωση των αντικειμενικών τιμών αποδεικνύεται δώρον άδωρον, αφού τελικά θα πληρώσουν ίδιο ή μεγαλύτερο ποσό φόρου σε σχέση με πέρυσι.

Περίπου 420.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν από 10 έως 50 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, άλλες 270.000 ποσό πάνω από 50 ευρώ και 1,5 εκατομμύριο πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν έως 10 ευρώ παραπάνω. Περίπου 60.000 είναι τα ξενοίκιαστα ακίνητα τα οποία φέτος δεν θα έχουν την έκπτωση του 20% ενώ οικόπεδα και οικοδομές που δεν έχουν εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης και αντιμετωπίζονται ως οικόπεδα θα έχουν επιβάρυνση έως 25%.
Επίσης, ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ, υπάγονται πλέον στον συμπληρωματικό φόρο με αύξηση συντελεστών.
Στις επιχειρήσεις αυξάνεται ο συμπληρωματικός φόρος ενώ καταργείται και η απαλλαγή για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα.

Συνολικά, 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο από πέρυσι γιατί ήταν στα όρια των κλιμακίων του βασικού φόρου και επειδή μειώθηκαν οι τιμές ζώνης είχαν όφελος.

Οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Για τη ρύθμιση του συνόλου του ποσού, δηλαδή πριν λήξουν όλες οι δόσεις θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους και να υποβάλλουν χειρόγραφη αίτηση. Δόσεις που λήγουν μπορούν να ρυθμιστούν με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω Taxisnet.

Μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών θα μπορούν οι φορολογούμενοι να προχωρούν και σε τροποποιήσεις του Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη στην ακίνητη περιουσία τους.

Η συνολική είσπραξη θα πρέπει να φθάσει στα 2,65 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και πέρυσι. Η βεβαίωση επίσης του φόρου παραμένει στα 3,4 δισ. ευρώ ή στο 1,9% του ΑΕΠ.
Για παράδειγμα: Διαμέρισμα 110 τ.μ. στην Πάτρα, 5ου ορόφου, σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανερχόταν σε 2.500 ευρώ ανά τ.μ. και μειώθηκε σε 2.050 ανά τ.μ. (-18%), ο βασικός φόρος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται και πάλι με 6 ευρώ ανά τ.μ. και παραμένει ίδιος στα 1.038,44 ευρώ. Πέρυσι όμως, με αντικειμενική αξία 275.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης δεν πλήρωνε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου