Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Η Μητρόπολη Κίτρους φέρνει την Κουντουρά

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Β΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Πιερία με τίτλο «οι Προσκυνηματικές Περιηγήσεις ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης. Η περίπτωση της Πιερίας». Το συνέδριο θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Παρασκευής και η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας. Το συνέδριο διοργανώνει η Μητρόπολη σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την αντιπεριφέρεια Πιερίας, υπό την υψηλή προστασία όπως δήλωσε ο μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Γεώργιος, της Ιερά Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου. Μάλιστα ενδέχεται ο Αρχιεπίσκοπος να παρευρεθεί στα εργασίες του συνεδρίου, ενώ παρόντες θα είναι οι Μητροπολίτες που αποτελούν τους ειδικούς στο Συνοδικό Γραφείο των Τουριστικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας, και εκπρόσωποι των ομόρων βαλκανικών και άλλων εκκλησιών, Επίσκοπο και Μητροπολίτες, από την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Προσκυνήματα στην Πιερία με ιδιαίτερο χαρακτήρα

«Για την εκκλησία τα προσκυνήματα έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς διέπονται από χριστιανικές αρχές και αξίες, και αφορούν τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπούμε σε ένα πλαίσιο διοργάνωσης και αξιοπρεπούς προβολής των προσκυνημάτων» ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος.

Όπως υπογράμμισε η Πιερία είναι ένας πολύ γνωστός τόπος διέλευσης, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχει σπουδαία προσκυνήματα. «Ίσως κάποιοι γνωρίζουν την Ιερά Μονή του Διονυσίου εν Ολύμπω και άλλα , όμως έχουμε προσκυνήματα που είναι παντελώς άγνωστα στον πολύ κόσμο αλλά με μεγάλη σημασία όπως τη πορεία του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος από εδώ απέπλευσε το 51 μ.χ κατά τη δεύτερη ιεραποστολική του περιοδεία. Έχουμε τον τόπο κηρύγματος στην Άνω Μηλιά Πιερίας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου σώζεται το δένδρο με τον σιδερένιο σταυρό που τοποθέτησε ο ίδιος ο Άγιος Κοσμάς. Όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν με τη μορφή δικτύου. Κάποιος που θα θέλει κάνει την πορεία του Αποστόλου Παύλου, πολύ εύκολα από την Πιερία μπορεί να πάει στην Βέροια και στη Θεσσαλονίκη. Η Πιερία δεν είναι απομονωμένη στον χάρτη, είναι σε κομβικό σημείο πάνω στην εθνική οδό και αυτό δίνει πολλά πλεονεκτήματα. Παράλληλα με τις φυσικές της ομορφιές συνδυάζει τον Όλυμπο και την θάλασσα, με όλα τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται ένας τέτοιος συνδυασμός» επεσήμανε ο Μητροπολίτης.

«Στοχευμένος και μεθοδικός τουρισμός»

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη κ. Γεώργιο δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού, και για αυτό το λόγο και μέσω του συνεδρίου γίνεται προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο, «να προβάλλουμε την ορθόδοξη πίστη μας, τον πολιτισμό μας, τα μνημεία μας, τα προσκυνήματα, τα οποία μπορούν λειτουργήσουν ως πόλος έλξεις πολλών προσκυνητών και τουριστών».

Η Πιερία έτσι και αλλιώς είναι τουριστικός προορισμός τους θερινούς μήνες, και όπως λέει ο Μητροπολίτης επαναπαυτήκαμε σε αυτό. «Εκείνο που προκαλεί την ανάπτυξη και εδώ δεν είναι μόνο με οικονομικά κριτήρια, είναι ο θεματικός, ο στοχευμένος τουρισμός» πρόσθεσε. 

Οι ομιλητές

. Ομιλητές στο συνέδριο θα είναι μεταξύ άλλων, άνθρωποι της εκκλησίας του Υπουργείου, του ΕΟΤ, επαγγελματίες του χώρου, ξενοδόχοι τουριστικοί πράκτορες, και ειδικοί επιστήμονες που θα αναπτύξουν τους τρόπους για την τουριστική ανάπτυξη. Επίσης θα γίνει η παρουσίαση αποτελεσμάτων ειδικής έρευνας Προσκυνηματικών Δραστηριοτήτων και περί εκκλησιαστικών μοναστηριακών προϊόντων» από τον εμπειρογνώμων και σύμβουλος τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης μέλος του Συνοδικού Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδας κ. Χρήστο Πετρέα.

1 σχόλιο: