Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Απειλεί πάλι η γρίπη των πτηνών

Περίπου 8.800 χήνες θα θανατώσουν οι υγειονομικές αρχές στη Βόρεια Γερμανία επειδή στις εγκαταστάσεις εκτροφής τους ανιχνεύθηκε γρίπη των πτηνών, ενώ στις αρχές του μήνα για τον ίδιο λόγο είχαν θανατωθεί 30.000 κότες. Το στέλεχος Η5Ν8 του ιού, που μεταδίδεται φέτος μεταξύ πτηνών σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει ανιχνευθεί σε ανθρώπους – σε αντίθεση με το στέλεχος Η5Ν1, που μεταπήδησε στον άνθρωπο και προξένησε 600 θανάτους σε όλο τον πλανήτη προ οκταετίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων προέβλεψε ότι θα υπάρξουν αυξημένα κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, με την Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη να μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο, καθώς μεταναστεύουν προς τον Νότο τα αποδημητικά πουλιά που φέρουν τον ιό. Σύμφωνα με τον οργανισμό, η συχνότητα με την οποία εντοπίστηκαν κρούσματα γρίπης σε άγρια πουλιά στη Βόρεια Ευρώπη είναι ενδεικτική μιας σεζόν έντονης «δραστηριότητας» για τον ιό. Πάνω από 250 νεκρά αποδημητικά πουλιά σε λίμνες της Βόρειας Γερμανίας διαπιστώθηκε ότι νοσούσαν από τον ιό.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Γερμανίας επέβαλαν υποχρεωτικό περιορισμό των πτηνών σε εσωτερικούς χώρους, μέτρο που μειώνει τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό από περιττώματα αποδημητικών πουλιών, αλλά αυξάνει τους κινδύνους διάδοσης ασθενειών λόγω συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις οι πτηνοτρόφοι δεν διαθέτουν τους κατάλληλους χώρους για τόσο μεγάλους αριθμούς πτηνών. Στα 12.000 εκτροφεία του Σλέσβιχ Χολστάιν μεγαλώνουν 5 εκατομμύρια πουλιά, ενώ κρούσματα γρίπης των πτηνών έχουν εντοπιστεί σε 11 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Εντολές για περιορισμό πτηνών σε εσωτερικούς χώρους έδωσαν και οι Αρχές της Σουηδίας, της Δανίας και της Ολλανδίας.

Το ινστιτούτο εκτίμησης κινδύνων της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη μετάδοση της νόσου στους ανθρώπους διά μέσου της τροφής, εφόσον ο ιός καταστρέφεται σε θερμοκρασίες 70 βαθμών Κελσίου. Αντιθέτως, συνέστησαν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης στους πτηνοτρόφους, ενώ χθες αποφασίστηκε ότι τα μέτρα αυτά θα αφορούν και τις πτηνοτροφικές μονάδες που εκτρέφουν λιγότερα από 1.000 πτηνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου